Innledere og deltakere på kvinnekonferansen. Fra venstre: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU; Ana Azaria, leder av franske Femmes Égalité, Reidun Heggen Berntsen, leder av Ungdom mot EU; Margaret Eide Hillestad, leder av kvinneutvalget i Nei til EU; Cathrine Pedersen, Kvinder i Kamp, Danmark; Carmen Freire; Katia Steinhart fra Femmes Égalité.

Kvinner i Europa står sammen for velferdskrav!

«Kvinner fra Norge, Danmark og Frankrike står sammen om å forsvare universelle og offentlig finansierte velferds- og helsetjenester av høy kvalitet», heter det i denne uttalelsen fra kvinnekonferansen til Nei til EU.

Budsjettkutt, sentralisering og privatisering av stadig flere av våre helse-, føde- og velferdstilbud feier som en orkan over Europa. Angrepene på velferden rammer særlig kvinnene. Dette fremgår tydelig av erfaringer fra Danmark, Frankrike og Norge, erfaringer som har blitt utveksla og analysert på Nei til EUs kvinnekonferanse i Oslo 2. og 3. november 2019.

«Angrepene på velferden rammer særlig kvinnene»

EU er sentral i å fremme denne nyliberale politikken, og EØS-landet Norge følger ofte etter det som allerede er vedtatt i EU. Men på noen områder går Norge enda lengre enn enkeltland i EU, blant annet når det gjelder egenandeler på helsetjenester.

De ansvarlige for denne politikken er ikke bare EU, men også nasjonale regjeringer som vil gå enda fortere fram.

Eksempler er fri flyt av helsetjenester som skaper nye utfordringer for nasjonale og internasjonale helseinstitusjoner på grunn av økende antibiotikaresistens. Store private konserner som bl.a. franske Orpea og Korian står parat til å overta for offentlige helseinstitusjoner og sykehus i Europa når sjansen byr seg. De kan komme til å melde seg på i kampen om velferdsprofitt også i land som Danmark og Norge.

– Ikke bare fortjener vi gode velferdstjenester, vi gjør krav på dem!

Kvinner fra Norge, Danmark og Frankrike står sammen om å forsvare universelle og offentlig finansierte velferds- og helsetjenester av høy kvalitet. Ikke bare fordi vi fortjener det, men fordi vi har krav på det!

STORT BILDE Fra venstre: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU; Ana Azaria, leder av franske Femmes Égalité, Reidun Heggen Berntsen, leder av Ungdom mot EU; Margaret Eide Hillestad, leder av kvinneutvalget i Nei til EU; Cathrine Pedersen, Kvinder i Kamp, Danmark; Carmen Freire; Katia Steinhart fra Femmes Égalité.

Stort bilde i toppen: Innledere og deltakere på kvinnekonferansen. Fra venstre: Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU; Ana Azaria, leder av franske Femmes Égalité, Reidun Heggen Berntsen, leder av Ungdom mot EU; Margaret Eide Hillestad, leder av kvinneutvalget i Nei til EU; Cathrine Pedersen, Kvinder i Kamp, Danmark; Carmen Freire; Katia Steinhart fra Femmes Égalité. (Nei til EU)

reLATERT

Se alle arrangementer

Eline Ødegård Prestbakk holdt appell på 8. mars i Sandnes

14. mars 2024

Den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, ble feiret i Sandnes på Hotell Residence, og Rogaland Nei til EUs Eline Ødegård Prestbakk holdt appell.

Ja til kvinnehelse, nei til EUs helseunion! 

04. mars 2024

Nei til EU er kritiske til helsesamarbeid med EU fordi dette kan føre til et dårligere helsetilbud. Derfor sier vi ja til kvinnehelse, og Nei til EUs helseunion.  

En stille pandemi

21. feb. 2024

Passer prioriteringene i EUs helseunion med utfordringene for norsk beredskap?

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.

Ja til vaksiner og selvråderett på helseområdet

03. jan. 2024

Helse bør styres av norske politikere, men det utelukker ikke samarbeid med andre land.

Kvinnekonferanse om helse og fattigdom

19. des. 2023

Nei til EUs kvinnekonferanse 2023 ble arrangert 11. november på Røde kors konferansesenter i Oslo. Det var 42 påmeldte og hovedtema var «Pusher EU dårlig helse og fattigdom?» 

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.

Nei til EU er mot norsk medlemskap i helseunionen 

10. des. 2023

Gjennom helseunionen flyttes viktige spørsmål opp til EU-nivået. EU vil da kunne legge føringer for hvordan vi skal arbeide med helsepolitikk i Norge.  

Fattigdom og helse, gapet mellom fattige og rike i EU  

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Ingen kur for alt

07. nov. 2023

Hva er virkninger og bivirkninger av EUs nye helseunion?

Helseunion neste?

16. okt. 2023

EUs helseunion begrunnes med beredskap, men er også medisin for den som ønsker mer marked.

Beredskapen som forsvant med EØS

24. aug. 2023

Svekker eller styrker EØS-avtalen vår nasjonale beredskap? Det meste tilsier at den har blitt en sovepute for mangelfull beredskap og forsyningssikkerhet.