Dag Seierstad på faglig skoleringsdag om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

I fagbevegelsen er EØS et hett tema, i den grad at Oslo Nei til EU og andre fylkeslag på kort tid har etablert aktive faglige utvalg. Men det er utrolig lite engasjement rundt EØS-avtalen utenfor fagbevegelsen, mener veteranen Seierstad. Han maner til en breiere motoffensiv.

Tidslinje over knefallspolitikken

Dag Seierstad (83) har vært sentral i kampen mot EEC og EU fra «tidenes morgen». På skoleringsseminaret presenterte han ei tidslinje over EUs utvikling. Den viser hvordan norsk suverenitet har blitt frisert, for ikke å si skamklipt, i tiårene etter at vi sa nei i 1972.

Tidshistorikken viste seg å bli en temmelig omfattende, men ikke desto mindre svært nyttig oversikt for den som vil sette seg inn i kronologien.

– Det tok tre måneder før den «umulige» frihandelsavtalen med EU var på plass.

Opprettelsen av det indre markedet i 1985 med Enhetsakten er det største avreguleringstiltaket EU noensinne har fatta, mener Seierstad. Da forsvant også vetoretten i EU. Alle nasjonale reguleringer skulle vekk. Det skulle være konkurranse for enhver pris. Ikke bare mellom bedrifter, men også mellom mennesker om jobber.

Import av høyrepolitikk siden 1985

Det alvorligste EU har gjort med Norge skjedde i perioden mellom 1985 og 1992, mener nei-veteranen. Dette var starten på importen av høyrepolitikk. Med EØS-avtalen i 1992 ble importkrana satt på vidt gap.

Departementene fikk allerede i juni 1988 instruks fra statsministerens kontor. I brevet sto det at alle departement hadde å legge EUs regelverk for det indre markedet til grunn når de forberedte nye rettsregler og forskrifter. «Dersom det er avvik, skal det gis en begrunnelse for dette», het det.

Hemmelige møter

Møtene i EØS-utvalget ble holdt bak lukkede dører, fram til 1996 var også sakslista hemmelig. Daværende leder av utenrikskomiteen, Haakon Blankenborg (Ap), sa at «EØS-sakene behandles helt uforsvarlig av Stortinget».

Først etter mange stortingsperioder ble prosessen for behandling av nye rettsakter mer åpen.

Den «umulige» frihandelsavtalen

EU- og EØS-tilhengerne gjentar i det uendelige at EU aldri vil gå med på å forhandle med Norge dersom vi går ut av EØS.

– Argumentene fra ja-sida er det samme som de alltid har vært, sier nestoren i nei-bevegelsen. Han minnet om at ja-sida også i 1972 mente det var plent «umulig» å få til en frihandelsavtale med EU når Norge først hadde sagt nei. Men i løpet av tre måneder 1973 var frihandelsavtalen på plass!

Stort bilde i toppen: Dag Seierstad på faglig skoleringsdag om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU. (CC BY Nei til EU|JRS)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.