Maten vår er trygg, men den kunne vært enda tryggere

Det var foredragsholderne Torbjørn Tufte fra Agri Analyse og Ingrid Melkild fra Nortura enig om foran de rundt 50 tilhørerne på Nei til EUs landbruksseminar i Oslo 17. november.

Årsaken er at handelen med landbruksvarer øker både mellom Norge og EU og på verdensbasis, på tvers av områder med ulik mikrobeflora og sjukdomsstatus. Det øker risikoen. Der har både EØS-avtalen og Veterinæravtalen bidratt.

Seminaret, kalt ”EØS og mattrygghet”, ble arrangert av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg, med utvalgets leder Brita Skallerud som møteleder.
 
20 år etter kampen mot å fjerne den veterinære grensekontrollen, veterinæravtalen, er konklusjonen at det har gått bra. Maten vår er trygg, dyrehelsa er best i Verden. Det er fordi Norge kan gjennomføre kompensatoriske tiltak, som å ta forholdsregler fordi vi påviser at vi ikke har salmonella og en del dyresykdommer. ESA liker ikke at vi kan bruke isolat inntil prøver er tatt, men det kan fortsatt brukes. Dyreskandalene på 90-tallet med kugalskap og munn og klauvsjuke fikk EU til å vurdere og velge helse framfor handel som Steinar Svanemyr fra departementet formulerte det. 1000 milliarder kroner var kostnaden og minst 200 døde etter kugalskap.
 
Enda viktigere er det debattleder Ivar Hellesnes oppsummerte: Med veterinæravtalen ble grensekontrollen privatisert, men siden oppfølgingen var lagt i hendene på ansvarsfulle bønder og deres organ KOORIMP, så blir ble det nesten ikke importert avlsdyr, bare sæd og embryo som er mye tryggere enn livdyr.
 
Nei til EU sin argumentasjon i 1997-98 var at fjerning av grensekontrollen kombinert med betydelig lavere tollsatser ville gi sterk økning av import av kjøtt og kjøttvarer og dermed større forekomst av smitte her i landet. Tollen bestemmes av WTO og handelsavtaler, og der er det ikke blitt noen store endringer. Dermed har vi klart å opprettholde vår gode smittesituasjon. 
 
Viktigst av alt er tollbeskyttelsen. Det er 7500 kr. i toll for å importere ei levende ku. Og ikke minst, tollen gjør at det som importeres er råstoffet til kraftfôr og vi lager det sjøl med varmebehandling som fjerner smittestoff som salmonella. Slik har vi verdens tryggeste mat, på tross av veterinæravtale og EØS-avtale. Trusselen framover er mer på planter og vegetabilsk mat enn dyr og dyreprodukter. Et varsel var da det ble tillatt å importere jordbærplanter. Da ble det importert to nye virus.
 
Siste innlegg var fra Landbruk- og matdepartementets Steinar Svanemyr. For mange av oss som har kjempet mot veterinæravtale og EU-direktiv om matsminke og tilsetningsstoffer, var det tankevekkende å høre at i internasjonale forhandlinger er det EU som er skyteskive for de som ønsker mer handel og lavere standarder. Om ikke EU er på høyde med Norge så gjør de i alle fall bruk av føre var-prinsippet, de sier nei til GMO og veksthormoner brukt for kjøttproduksjon. Mens USA bryr seg bare om det ferdige produkt, så er EU mer på den norske modellen fra gård til munn, det vil si å se på at hele prosessen er forsvarlig.
 
Svanemyr varslet også om nye utfordringer. I den internasjonale avtalen som heter SPS (som utlagt er "Agreement on Sanitary and Phytosanitary Measures") angripes føre var-prinsippet, rådende holdning er at det bare kan brukes midlertidig. 

Last ned foredragene (PDF):

Torbjørn Tufte, prosjektleder i Agri Analyse: Utviklingen i handelen med landbruksvarer – i et mattrygghetsperspektiv

Unni Kjærnes, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO: Hva er forbrukernes forventninger til trygg mat – og hvordan skal dette ivaretas?

Ingrid Melkild, fagsjef mattrygghet i Nortura: Snart 20 år med veterinæravtalen: hva har skjedd med dyrehelse og mattrygghet?

Steinar Svanemyr, avdelingsdirektør i Landbruks- og matdepartementet: EU og mattrygghet i brytningen med internasjonalt regelverk. Hvordan påvirker dette Norge?

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.