Utvalgsleder Line Eldring presenterer EØS-utredningen på Nei til EUs rådsmøte 21. april 2024.

Modellmakeri om EØS 

Det er svært lite troverdig at handelen med EU skulle bli redusert med en tredjedel uten EØS-avtalen. 

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen erkjenner at det er «vanskelig å si nøyaktig» hvor mye EØS-avtalen har bidratt med til økonomisk vekst i Norge (DN 13. mai). Likevel mener de å kunne fastslå at «effekten er klart positiv». Grunnlaget er primært modellberegninger av EUs indre marked generelt. 

Resultatet i modellene varierer enormt. Det burde være en påminnelse om at premissene for en modell er avgjørende for summen som kommer ut. Generelt ser det ut til at offentlig sektor er uinteressant i regnestykkene. Likeledes begrensningene i mulighetene for å drive en aktiv statlig næringspolitikk, for eksempel med støttemidler eller prosjekttildeling. Og hva med konsekvenser for norsk næringsliv og verdiskapning av langt høyere strømpriser ved integreringen i EUs kraftmarked? Mye er utenfor modellenes horisont.  

Eldring og Slettebø skriver avslutningsvis: «Utvalget viser ellers til forskning som konkluderer med at EØS har gitt økt handel, i størrelsesorden 35 til 65 prosent høyere enn dersom Norge ikke var med i det indre marked.» Dette kan jo høres overbevisende ut, men tallene er hentet fra NUPI-rapporten «Blikk på EØS 30 år», som igjen har gjort et løst anslag og ikke bygger på en bestemt utregning. Fremstilt på denne måten er ikke dette forskning, men politisk retorikk.  

Hva er nullalternativet for Eldring og Slettebø når de bruker disse tallene? Uten EØS-avtalen har Norge uansett tollfrihet for industrivarer til EU (og vice versa). Eksporten av olje og gass vil opplagt heller ikke bli berørt.

Det er svært lite troverdig at handelen skulle bli redusert med en tredjedel uten EØS-avtalen. Verken NUPI-rapporten eller EØS-utredningen gir noen forklaring på hvordan det skulle skje.  

Europautredningen i 2012 viste at utviklingen i eksport fra Sveits, som er utenfor EØS, til EU ikke er så ulik den fra Norge til EU. Eldring-utvalget har ikke undersøkt dette videre. En rapport fra Menon Economics har vist at Norge og Sveits i perioden 2008-2018 hadde en nokså lik prosent-økning i volum varer som ble eksportert til EU. Interessant nok hadde Canada en mye større økning, mens de solgte varene på grunnlag av WTO-regler og etter hvert en handelsavtale med EU. 

Hvis EUs indre marked er en økonomisk velsignelse, er det snedig at Sveits troner aller øverst og Storbritannia har fjerdeplassen på den internasjonale opphavsrettsorganisasjonen WIPOs indeks over de mest innovative økonomiene i verden. Eneste EU/EØS-land i topp 5 er Sverige. 

Eldring og Slettebø prøver å gjøre det til et argument for EØS at et flertall av britene er skuffet over brexit. Hva tenker de da om at sveitserne er godt fornøyde med sitt «utenforskap», og viser en solid støtte til de bilaterale avtalene med EU.

Innlegget er trykt i DN 24. mai 2024. 

Stort bilde i toppen: Utvalgsleder Line Eldring presenterer EØS-utredningen på Nei til EUs rådsmøte 21. april 2024. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

EU og Mercosur har underskrevet gigaavtale!

06. des. 2024

Naturen, småbøndene og klima taper med EU-Mercosur-avtalen.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.