Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg.

Møtte islandsk Nei-leder

Island har lagt sin EU-søknad endelig i skuffen. I tillegg har de nå den mest EU-kritiske regjering på mange år.

Dette var et godt bakteppe for møtet mellom lederen i Nei til EU-bevegelsen Heimsyn på Island og leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland fredag 2. februar.

Erna Bjarnadottir som til daglig arbeider i det islandske bondelaget var i Norge i forbindelse med et nordisk arbeidsmøte i bondeorganisasjonene. Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget som også sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg deltok. det gjorde også Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg.

Erna Bjarnadottir fortalte at det til nå har vært lite EØS-motstand på Island, men at det er i ferd med å bli en debatt, nå når EU-debatten har stilnet helt

Den mest aktuelle EU-saken det siste året har vært ESA som har anlagt sak mot Island for deres krav om at kjøtt som importeres skal være frosset i 30 dager før import. Islendingene hevder dette er deres rett og vikti9g for deres dyrevelferd.og beskyttelse mot nye sykdommer. Island krever bruk av artikkel 18 for land med spesielle interesser.

Kathrine er invitert til Island på Heimsyns årsmøte 1. mars, og ser fram til å fortelle fra arbeidet i Nei til EU, arbeidet mot EØS-avtalen, og spesielt diskutere kampen mot EUs energiunion, som også er aktuell på Island. Diskusjon om overføringskabler er aktuell på Island, der de først og fremst har jordvarme. Med klar EU-motstand er Kathrine Kleveland og Erna Bjarnadottir klare på at tilknytning til EUs energiunion absolutt ikke er ønskelig!

Foto: Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg. 

Stort bilde i toppen: Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg.

reLATERT

Se alle arrangementer

Demokrati og folkestyre må sikres handlingsrom 

10. juni 2021

Uttalelse fra Rådsmøtet i Nei til EU, 5. juni 2021.

Se video fra webinar om EØS innvirkning på kommunene

09. juni 2021

Nå kan du se Akershus Nei til EUs webinar om EØS innvirkning på kommunene fra 27. mai 2021.

Røyken fra Reykjanes

07. juni 2021

LO-kravet om at norske bestemmelser for arbeidslivet må gå foran EØS-avtalen kan finne svar på Island.

Jernbanen tilbake under nasjonal styring

05. juni 2021

Uttalelse vedtatt av Nei til EUs rådsmøte 5. juni 2021.

Hva sier partiprogrammene om EU og EØS?

04. juni 2021

Vi har gjennomgått stortingspartienes programmer foran valget.

Forordningene som følger Energipakke 3

02. juni 2021

Nå skal arvesølvet – strømmen – styres av markedet og markedet alene.

Leviathan stiger fram

01. juni 2021

En skapning fra en for lengst glemt fortid begynner å røre på seg igjen.

Toget går for handlingsrommet i EØS 

28. mai 2021

I dag handler det om jernbane. I morgen kan det dreie seg om arbeidsliv, vannforsyning, forsvarsavtaler eller andre saker som blir overlatt i hendene på EU-byråer.  

Markedets grøde

25. mai 2021

Ville det vært enklere å få til et solid jordbruksoppgjør uten EØS-avtalen?

Skru tilbake sikringene i EØS!

21. mai 2021

EØS-avtalen har tre viktige sikringsskap. Regjeringspartiene vil kortslutte alle sammen. LO må snarest sende en kvalifisert elektriker til Stortinget!

Hvordan gikk det med Hjelmengutvalget?

19. mai 2021

ESA åpnet i 2013 sak mot Norge der de sa at offentlige foretak som ikke betalte skatt og ikke kunne gå konkurs, mottar ulovlig statsstøtte.

Farlig norsk spill med EØS-avtalen

14. mai 2021

De eneste som tjener på en jernbanepakke som svekker EFTA-pilaren i EØS, er de som ønsker enveisbillett til EU.