Møtte islandsk Nei-leder

Island har lagt sin EU-søknad endelig i skuffen. I tillegg har de nå den mest EU-kritiske regjering på mange år.

Dette var et godt bakteppe for møtet mellom lederen i Nei til EU-bevegelsen Heimsyn på Island og leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland fredag 2. februar.

Erna Bjarnadottir som til daglig arbeider i det islandske bondelaget var i Norge i forbindelse med et nordisk arbeidsmøte i bondeorganisasjonene. Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget som også sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg deltok. det gjorde også Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg.

Erna Bjarnadottir fortalte at det til nå har vært lite EØS-motstand på Island, men at det er i ferd med å bli en debatt, nå når EU-debatten har stilnet helt

Den mest aktuelle EU-saken det siste året har vært ESA som har anlagt sak mot Island for deres krav om at kjøtt som importeres skal være frosset i 30 dager før import. Islendingene hevder dette er deres rett og vikti9g for deres dyrevelferd.og beskyttelse mot nye sykdommer. Island krever bruk av artikkel 18 for land med spesielle interesser.

Kathrine er invitert til Island på Heimsyns årsmøte 1. mars, og ser fram til å fortelle fra arbeidet i Nei til EU, arbeidet mot EØS-avtalen, og spesielt diskutere kampen mot EUs energiunion, som også er aktuell på Island. Diskusjon om overføringskabler er aktuell på Island, der de først og fremst har jordvarme. Med klar EU-motstand er Kathrine Kleveland og Erna Bjarnadottir klare på at tilknytning til EUs energiunion absolutt ikke er ønskelig!

Foto: Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.

Wiedswang på vidvanke

01. juli 2019

EØS-tilhengerne spekulerer i skremsler om toll på norsk eksport.

Nye oppgaver for ACER

28. juni 2019

Den nye ACER-forordningen gir EUs energibyrå rett til å etablere egne lokalkontor for oppfølging av EUs planer og regler i medlemslandene.

Siv Jensen tar feil om toll

28. juni 2019

«Du risikerer at vi mister den tollfriheten som vi nå har til hele det europeiske markedet», hevdet Siv Jensen i NRKs partilederdebatt om situasjonen uten EØS. Det er ikke riktig. Norge har uansett en frihandelsavtale med EU som gir tollfrihet for industrivarer.

Varer eller tjenester?

25. juni 2019

Må bygging og drift av vannkraftverk følge reglene til EUs tjenestedirektiv?

Strømmen styres av EU

25. juni 2019

Det reviderte elektrisitetsdirektivet, som er del av EUs nye energipakke 4, fjerner all tvil: strømmen styres av EU.

Islandsk utvalg utreder EØS

20. juni 2019

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Utbredt EØS-myte om toll

19. juni 2019

Svært mange tror det blir toll på norske industrivarer til EU uten EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Bare 13 prosent fastslår fakta: det blir ikke toll.

NRK-valgomat med EØS-spørsmål

17. juni 2019

«EØS-avtalen rammer det lokale selv­sty­ret i Norge. Vi må si opp EØS-avtalen», er en av påstandene i NRKs valgomat.

Jernbanetragedie for evig tid

17. juni 2019

I dag kom nyheten om at anbudet på alle ruter fra Eidsvoll og nordover går til et norsk datterselskap av SJ, Statens Järnvägar (SJ).

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.