Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg.

Møtte islandsk Nei-leder

Island har lagt sin EU-søknad endelig i skuffen. I tillegg har de nå den mest EU-kritiske regjering på mange år.

Dette var et godt bakteppe for møtet mellom lederen i Nei til EU-bevegelsen Heimsyn på Island og leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland fredag 2. februar.

Erna Bjarnadottir som til daglig arbeider i det islandske bondelaget var i Norge i forbindelse med et nordisk arbeidsmøte i bondeorganisasjonene. Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget som også sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg deltok. det gjorde også Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg.

Erna Bjarnadottir fortalte at det til nå har vært lite EØS-motstand på Island, men at det er i ferd med å bli en debatt, nå når EU-debatten har stilnet helt

Den mest aktuelle EU-saken det siste året har vært ESA som har anlagt sak mot Island for deres krav om at kjøtt som importeres skal være frosset i 30 dager før import. Islendingene hevder dette er deres rett og vikti9g for deres dyrevelferd.og beskyttelse mot nye sykdommer. Island krever bruk av artikkel 18 for land med spesielle interesser.

Kathrine er invitert til Island på Heimsyns årsmøte 1. mars, og ser fram til å fortelle fra arbeidet i Nei til EU, arbeidet mot EØS-avtalen, og spesielt diskutere kampen mot EUs energiunion, som også er aktuell på Island. Diskusjon om overføringskabler er aktuell på Island, der de først og fremst har jordvarme. Med klar EU-motstand er Kathrine Kleveland og Erna Bjarnadottir klare på at tilknytning til EUs energiunion absolutt ikke er ønskelig!

Foto: Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg. 

Stort bilde i toppen: Helle Hagenau, leder i Nei til EUs internasjonale utvalg, Erna Bjarnadottir, leder i Heimssyn, Kathrine Kleveland og Hildegunn Gjengdal, ansatt i Bondelaget og sitter i Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg.

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!