– Vi har en forventning om å vinne frem med en avgjørelse fra Høyesterett som bidrar til at vi igjen kan få nasjonal politisk kontroll med kraften, uten det EU-styrte markedsregimet som har gitt oss en strømpriskrise, sier Nei til EU-leder Einar Frogner.
Nei til EU mener Borgarting lagmannsrett har tatt feil både i rettsanvendelsen og bevisvurderingen, og anker på det grunnlaget ACER-saken videre til Høyesterett.
- Her kan du laste ned hele anken (pdf).
EUs energibyrå ACER, via EØS-tilsynet ESA, og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) kan treffe beslutninger som har inngripende betydning for både de som handler med strøm og for de som eier og drifter grensekryssende strømforbindelser. Vedtakene, som gjøres utenfor norsk parlamentarisk kontroll, kan ha stor betydning for den strømprisen som vårt næringsliv og husholdninger må betale.
Det er nødvendig med en rettslig avklaring av rammevilkårene for Norges tilslutning til EUs indre energimarked. Dette illustreres godt av ACERs avslag da Sverige i 2022 søkte om å begrense eksporten av strøm.
– Saken er av stor betydning for mindretallsvernet som ligger i skillet mellom Grunnloven §§ 26.2 og 115. Det er lite holdbart at et alminnelig flertall på Stortinget skal kunne sette mindretallsvernet til side. Folkestyre og suverenitet henger sammen, og rettsaken er viktig i demokratisammenheng, påpeker Nei til EUs nestleder Erlend Kvittum Nytrøen.
Nei til EU har saksøkt staten fordi Stortinget ikke fulgte Grunnloven § 115 om suverenitetsavståelse, som blant annet krever et kvalifisert tre fjerdedels flertall, da EUs tredje energimarkedspakke ble vedtatt i mars 2018. Nei til EU mener avståelsen av suverenitet til EUs energibyrå ACER via EØS-tilsynet ESA og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er mer enn «lite inngripende» og i strid med Grunnloven.
Det var i november 2018 at Nei til EU stevnet staten. I mars 2021 fikk Nei til EU medhold i Høyesterett om at saken kan fremmes. Oslo tingretts dom 22. november 2021 ga ikke Nei til EU medhold, og anken ble forkastet av Borgarting lagmannsrett 7. desember 2022.
Støtt Nei til EUs ACER-søksmål: Vipps til 516595 eller overfør ditt bidrag til bankkonto 1506.06.57308. Merk innbetalingen med «Søksmål».