Fra venstre: NBU-leder Tora Voll Dombu, Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Marthe Olimb.

Nei til EU hilste Bygdeungdomslaget

Norges Bygdeungdomslag arrangerer årsmøte og landsstevne i Hof i Vestfold uka 15. – 21. juli. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland hadde kort vei denne gangen og hilste årsmøtet i hjemkommunen Holmestrand.

152 delegater samt mange gjester og observatører hørte leder Tora Voll Dombu holdt en offensiv leders tale, med etterfølgende generaldebatt. Senere skal det vedtas politisk plattform. 

Både Ungdom mot EU, ved Reidun Heggen og Nei til EU, ved Kathrine Kleveland, fikk hilse årsmøtet første formiddagen. Det ble vervet flere medlemmer allerede under årsmøtets første dag.

Kathrine Kleveland trakk fram i hilsenen sin at det var bra å se de tre gode punktene om EU og EØS i politisk plattform. Et av dem er at det er viktig at Norge i større grad skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen når nye direktiv og forordninger utfordrer norsk arbeids- og næringsliv.

Fargerike campingvogner ankom stadig stevneområdet. Etter årsmøtet vil enda flere komme for å delta på Bygdeungdomslagets årlige, tradisjonsrike bygdefestival. 2000 deltagere vil blant annet delta på 70 tevlinger, og ellers være del av årets sosiale happening for bygdeungdommen.

På onsdag skal fylkeslederne i Bygdeungdomslagets på besøk hjem til leder i Nei til EU hvor det ryktes at de skal få tradisjonsmat med ertesuppe, hjemmebakt flatbrød og jordbærbløtkake.


 Hilsen til Bygdeungdomslagets årsmøte 15. juli 2019

Ved Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Ordfører, årsmøte.

Velkommen til Hof og Holmestrand kommune - jeg bor på en gård i nabobygda Hillestad.

Jeg er leder i Nei til EU på femte året, og har tidligere vært leder i Norges Bygdekvinnelag.

Det er mye som forener Nei til EU og Bygdeungdomslaget: Kamp for norske verdier, for folkestyre, for levende distrikter, mattrygghet og internasjonal solidaritet!

– Det er mye som forener Nei til EU og Bygdeungdomslaget

Nei til EU er en beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet. Men kampen mot EU i dag foregår først og fremst som en kamp mot EUs påvirkning i Norge og det skjer via EØS-avtalens påføring av regler og direktiv.

Med EØS-avtalen har importen av landbruksvarer fra EU økt altfor mye. Hver gang artikkel 19-forhandlingene pågår krever EU at importen skal øke enda mer. Det sier vi nei til.

Daglig tilpasser vi oss via EØS-avtalen til det EU vi har sagt nei til i folkeavstemning to ganger.
Hvert år koster EØS-avtalen Norge mer enn 8 milliarder kroner.

Det er bra å se de tre gode punktene dere har om EU og EØS i politisk plattform. Det er blant annet viktig at Norge i større grad skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen når nye direktiv og forordninger utfordrer norsk arbeids- og næringsliv.

Nettopp et svekka arbeidsliv og kamp om nasjonal kontroll over energipolitikken har vært aktuelle saker de siste årene. 

Det er bra at dere i arbeidsplanen vil jobbe for å være politisk engasjerte og at NBU skal være aktive meningsytrere og naturlig referanser i ungdoms- og distriktspolitiske saker.

Jeg oppfordrer dere til å bidra politisk på hjemstedene deres,

Engasjerte bygdeungdommer med sunt folkevett og klare holdninger trengs landet rundt!

Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

I november skal vi feire at det er 25 år siden vi sa nei til EU for andre gang.

De fleste av dere var ikke født en gang da, men dere skal vite: Norges Bygdeungdomslag var med allerede fra 1988 på det aller første møtet i kampen mot EF-, det Europeiske felleskap som det het da.

Amund Johnsrud, sekretær i NBU, deltok på vegne av dere. Bygdeungdomslaget var aktivt med i nei-kampen.

Og sommeren for 25 år siden var det blant annet «Tokt mot EU» med ei tidligere hvalfangstskute.

Dette var samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Natur og Ungdom, Ungdom mot EU, Juvente og Nei til EU. Båten var innom femti steder langs kysten i Sør-Norge sommeren 1994.

Musikere, forfattere, gateteater mm satte preg på bryggearrangementene.

Det ble sagt at Ja-sida hadde mediene, makta og millionene, men Nei-sida hadde menneskene!

I juni 1994 hadde Nei til EU 145 000 betalende medlemmer.

Apropos medlemmer. Det beste jeg kan ta med meg hjem i dag, er nye medlemmer, og siden dere er unge så må medlemskap for 50 kroner i Ungdom mot EU være et bra politisk signal.

De fem første som melder seg inn i dag og som vil, får med boka Folket sa NEI, fordi folket sa ikke bare nei til EU i 1972 og 1994.

Flertallet av det norske folk, rundt 65 prosent, sier fortsatt nei, og det har vært flertall mot EU-medlemskap i enhver meningsmåling om EU-medlemskap i over 14 år!

Lykke til med årsmøtet videre, gode vedtak og et godt landsstevne!

STORT BILDE Fra venstre: NBU-leder Tora Voll Dombu, Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Marthe Olimb. 

Stort bilde i toppen: Fra venstre: NBU-leder Tora Voll Dombu, Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Marthe Olimb.

reLATERT

Se alle arrangementer

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Grønn pakt i fare

14. mars 2024

Det er ikke klimamålene, men metodene bak dem som gjør at EUs grønne skifte kjører seg fast.

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

Beholde handlefrihet til å forby GMO

26. feb. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om Genteknologiutvalgets innstilling Genteknologi i en bærekraftig fremtid.

Tiden er inne for å skrinlegge frihandelsavtalene med Mercosur!

14. feb. 2024

De siste ukene har bønder demonstrert over store deler av Europa. Typisk aksjoneres det mot dårlige vilkår, for lav inntekt og vanskelige fremtidsutsikter, men misnøyen kan ses i sammenheng med den nyliberalistiske landbrukspolitikken EU har ført i flere tiår.

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Del 4 Konsekvenser for miljø og klima

12. feb. 2024

EØS-avtalen med sine markedsprinsipper er innrettet for å øke forbruket. EUs nye grønne giv (European Green Deal) følger samme markedsregelverk, og fremmer en vekstbasert økonomisk modell som krever et økende forbruk av en rekke innsatsfaktorer.

Del 7 Beredskap i en urolig tid

12. feb. 2024

Denne delen omhandler fire områder innen beredskap: mat, transport, helse og energi.

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Oppsummering av klimakonferanse 14. oktober 2023

20. des. 2023

Oslo Nei til EU, Akershus Nei til EU, Grünerløkka Nei til EU og Ungdom mot EU arrangerte gratis, åpen klimakonferanse lørdag 14. oktober 2023 i Thon Hotel Opera.

Sikkerhet og beredskap

18. des. 2023

Notat fra Nei til EUs folkestyreutvalg nr. 2 2023.