Nei til EU hilste Bygdeungdomslaget

Norges Bygdeungdomslag arrangerer årsmøte og landsstevne i Hof i Vestfold uka 15. – 21. juli. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland hadde kort vei denne gangen og hilste årsmøtet i hjemkommunen Holmestrand.

152 delegater samt mange gjester og observatører hørte leder Tora Voll Dombu holdt en offensiv leders tale, med etterfølgende generaldebatt. Senere skal det vedtas politisk plattform. 

Både Ungdom mot EU, ved Reidun Heggen og Nei til EU, ved Kathrine Kleveland, fikk hilse årsmøtet første formiddagen. Det ble vervet flere medlemmer allerede under årsmøtets første dag.

Kathrine Kleveland trakk fram i hilsenen sin at det var bra å se de tre gode punktene om EU og EØS i politisk plattform. Et av dem er at det er viktig at Norge i større grad skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen når nye direktiv og forordninger utfordrer norsk arbeids- og næringsliv.

Fargerike campingvogner ankom stadig stevneområdet. Etter årsmøtet vil enda flere komme for å delta på Bygdeungdomslagets årlige, tradisjonsrike bygdefestival. 2000 deltagere vil blant annet delta på 70 tevlinger, og ellers være del av årets sosiale happening for bygdeungdommen.

På onsdag skal fylkeslederne i Bygdeungdomslagets på besøk hjem til leder i Nei til EU hvor det ryktes at de skal få tradisjonsmat med ertesuppe, hjemmebakt flatbrød og jordbærbløtkake.


 Hilsen til Bygdeungdomslagets årsmøte 15. juli 2019

Ved Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Ordfører, årsmøte.

Velkommen til Hof og Holmestrand kommune - jeg bor på en gård i nabobygda Hillestad.

Jeg er leder i Nei til EU på femte året, og har tidligere vært leder i Norges Bygdekvinnelag.

Det er mye som forener Nei til EU og Bygdeungdomslaget: Kamp for norske verdier, for folkestyre, for levende distrikter, mattrygghet og internasjonal solidaritet!

– Det er mye som forener Nei til EU og Bygdeungdomslaget

Nei til EU er en beredskapsorganisasjon i EU-spørsmålet. Men kampen mot EU i dag foregår først og fremst som en kamp mot EUs påvirkning i Norge og det skjer via EØS-avtalens påføring av regler og direktiv.

Med EØS-avtalen har importen av landbruksvarer fra EU økt altfor mye. Hver gang artikkel 19-forhandlingene pågår krever EU at importen skal øke enda mer. Det sier vi nei til.

Daglig tilpasser vi oss via EØS-avtalen til det EU vi har sagt nei til i folkeavstemning to ganger.
Hvert år koster EØS-avtalen Norge mer enn 8 milliarder kroner.

Det er bra å se de tre gode punktene dere har om EU og EØS i politisk plattform. Det er blant annet viktig at Norge i større grad skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen når nye direktiv og forordninger utfordrer norsk arbeids- og næringsliv.

Nettopp et svekka arbeidsliv og kamp om nasjonal kontroll over energipolitikken har vært aktuelle saker de siste årene. 

Det er bra at dere i arbeidsplanen vil jobbe for å være politisk engasjerte og at NBU skal være aktive meningsytrere og naturlig referanser i ungdoms- og distriktspolitiske saker.

Jeg oppfordrer dere til å bidra politisk på hjemstedene deres,

Engasjerte bygdeungdommer med sunt folkevett og klare holdninger trengs landet rundt!

Det var ingen selvsagt seier som gjorde at vi fortsatt står utenfor EU. Det var samarbeid, laginnsats og ufattelig mye dugnad og hardt arbeid som gjorde at Norge stemte nei til å bli med i unionen EU.

I november skal vi feire at det er 25 år siden vi sa nei til EU for andre gang.

De fleste av dere var ikke født en gang da, men dere skal vite: Norges Bygdeungdomslag var med allerede fra 1988 på det aller første møtet i kampen mot EF-, det Europeiske felleskap som det het da.

Amund Johnsrud, sekretær i NBU, deltok på vegne av dere. Bygdeungdomslaget var aktivt med i nei-kampen.

Og sommeren for 25 år siden var det blant annet «Tokt mot EU» med ei tidligere hvalfangstskute.

Dette var samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, Natur og Ungdom, Ungdom mot EU, Juvente og Nei til EU. Båten var innom femti steder langs kysten i Sør-Norge sommeren 1994.

Musikere, forfattere, gateteater mm satte preg på bryggearrangementene.

Det ble sagt at Ja-sida hadde mediene, makta og millionene, men Nei-sida hadde menneskene!

I juni 1994 hadde Nei til EU 145 000 betalende medlemmer.

Apropos medlemmer. Det beste jeg kan ta med meg hjem i dag, er nye medlemmer, og siden dere er unge så må medlemskap for 50 kroner i Ungdom mot EU være et bra politisk signal.

De fem første som melder seg inn i dag og som vil, får med boka Folket sa NEI, fordi folket sa ikke bare nei til EU i 1972 og 1994.

Flertallet av det norske folk, rundt 65 prosent, sier fortsatt nei, og det har vært flertall mot EU-medlemskap i enhver meningsmåling om EU-medlemskap i over 14 år!

Lykke til med årsmøtet videre, gode vedtak og et godt landsstevne!

STORT BILDE Fra venstre: NBU-leder Tora Voll Dombu, Kathrine Kleveland fra Nei til EU og Marthe Olimb. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Klassiske nei-skjorter til superpris

23. aug. 2019

Nå har vi funnet skjulte skatter i kjelleren! T-skjortene, med motiv som «Verda er større enn EU», blir nå solgt i nettbutikken til hundre kroner, inkludert frakt.

Kjempedugnad på Arendalsuka

22. aug. 2019

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

25 år siden «Tokt mot EU»

20. aug. 2019

I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

15. aug. 2019

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.

Tanker om demokrati fra Arendalsuka

13. aug. 2019

Som leder i Nei til EU har jeg som de fleste andre latt meg ryste av den tragiske skyteepisoden i moskeen i Bærum og drapet som ble utført av samme gjerningsmann.

Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

07. aug. 2019

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Omkamp om vannkraftressursene

07. aug. 2019

Overvåkingsorganet ESA forsøker seg på omkamp om norske vannkraftkonsesjoner. EØS-avtalens vaktbikkje mener det norske konsesjonssystemet kan være i strid med EUs tjenestedirektiv.

Spis is for norsk landbruk

06. aug. 2019

I år er det 25 år siden nordmenn stemte nei til EU for andre gang. I EU-kampen i 1994 var et av de viktigste spørsmålene om landbrukspolitikken skulle bestemmes i Brussel eller på Stortinget.

Europabevegelsens skylapper

05. aug. 2019

Generalsekretær i Europabevegelsen mener EUs fire friheter er en naturlig utvidelse av nasjonalstaten og det nordiske samarbeidet.

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.

EU overstyrer bompengedebatten

03. juli 2019

Miljøbevegelsen og bompengemotstandere bør kunne enes om at EU ikke skal styre norsk avgiftspolitikk for veiprising og bompengefinansiering.