Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Nei til fjerde energimarkedspakke!  

Vi står midt i en regjeringskrise. Ap og Sp blir ikke enige om EUs fjerde energimarkedspakke.

Ap vil innføre tre direktiver, mens Sp står på kravet om at fjerde energimarkedspakke ikke kan vedtas bit for bit. Nei til EU er helt enig i at fjerde energimarkedspakke må ses under ett. Bitvis innføring av “pakken” er et sklibrett videre inn i EUs energiunion. Vi trenger politisk kontroll over krafta - utenlandskablene må brukes til utveksling, ikke import av høye strømpriser! Vi krever veto mot hele fjerde energimarkedspakke.  

Fornybardirektivet vil føre til endringer av dagens konsesjonssystem for vindkraft. Det er viktig med gode demokratiske prosesser, hvor lokalsamfunn, miljøorganisasjoner og andre relevante aktører kan påvirke prosessen. Dessuten kan politikerne på Stortinget vedta tiltak for fornybar energi og energieffektivisering, tilpasset norske forhold, uten å vedta direktivene i fjerde energimarkedspakke.  

Norge har hatt lave strømpriser for folk og industri som et viktig konkurransefortrinn. Det koster kun 12 øre å produsere en kilowattime vannkraft i Norge. EUs tredje og fjerde energimarkedspakker med sine direktiver og forordninger, har som mål å skape et konkurransebasert indre marked i EU, der EU bestemmer. Men lave strømpriser i Norge forutsetter at vi må ha politisk kontroll med krafta av hensyn til næringsliv og folk i Norge. Kraft er viktig infrastruktur som ikke kan være underlagt et børsbasert strømmarked.  

I det utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia ble tatt i bruk i 2021, begynte strømprisene å skyte i været i Norge. Ekstra ille ble det i sør da importsmitten for alvor slo inn. Dette setter arbeidsplasser i fare i Sør-Norge. Gjennom at Norge er underlagt EUs energibyrå ACER forhindrer EUs energimarkedspakker at Norge kan regulere eksport og import av hensyn til pris. Sverige ble nektet av ACER i 2022 å regulere strømeksport av hensyn til høye priser i henhold til fjerde energipakke.  

Norsk industris viktigste konkurransefortrinn med gunstige strømpriser er i ferd med å gå tapt, og erstattes av EUs mål om et konkurransebasert marked. Der er det EU som bestemmer – ikke Norge. Programkomiteen i Ap foreslo nylig å skrote kablene til Danmark, heller enn å oppruste disse i 2026. Nei til EU er glade for at norske politikere endelig foreslår tiltak for kontroll på krafta. Samtidig er Ap pådriver for å få innført deler av fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet står på kravet om at fjerde energimarkedspakke ikke kan vedtas bit for bit, der er vi helt enige med Senterpartiet. Nei til EU krever veto mot fjerde energimarkedspakke.  

Stort bilde i toppen: Einar Frogner, leder i Nei til EU. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny De Facto-rapport om kraftpolitikk og norsk industri

22. mai 2025

Last ned rapporten «Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri», skrevet av Isak Lekve i De Facto.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.