NHO-leder Ole Erik Amlid inviterte til 30 årsjubileum for EØS-avtalen under Arendalsuka 2024.

Norge går i minus overfor EU

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Dagsavisen den 12. august forteller NHO-direktør Ole Erik Almlid at Fastlands-Norges eksport til EU/EØS-landene i fjor var rekordhøye 675 milliarder kroner. Summen er hentet fra en rapport som Menon Economics har utarbeidet for NHO.

Det NHO unnlater å fortelle, er at importen til Norge fra EU er enda større. Om vi ser nærmere på eksporten av varer, var den fra Fastlands-Norge til EU i fjor 412,6 milliarder kroner, ifølge tall fra SSB. Importen fra EU var samtidig 567,9 milliarder.

Altså et underskudd i handelsbalansen på 155,3 milliarder kroner. Norge har gjennom årene med EØS-avtalen fått et økende underskudd overfor EU, de siste ti årene mellom 120 og 160 milliarder kroner hvert år.

Også når det gjelder tjenester importerer Norge mer fra EU enn det vi eksporterer. Ifølge NHOs fortelling tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Økningen i eksportbeløp henger dessuten sammen med økte priser og svekket kronekurs, som gir høyere inntekter i kroner. Dette er en gevinst for eksportnæringene av at Norge er utenfor EU og euroen.

NHO begrunner ikke hvorfor EØS-avtalen skulle være årsaken til økt eksport. Uten EØS-avtalen har Norge uansett tollfrihet for industrivarer til EU (og vice versa) på basis av handelsavtalen fra 1973, og tollen for fersk eller kjølt laks vil også være uendret. Eksporten av olje og gass vil opplagt heller ikke bli berørt.

Økningen i eksportbeløp henger også sammen med økte priser og svekket kronekurs, som gir høyere inntekter i kroner.

Rapporten som NHO presenterer, sier lite nytt om norsk handel med EU. Det er velkjent og naturlig at mye av norsk eksport går til EU/EØS, selv om andelen er lavere enn for bare noen år siden. Storbritannia er utenfor EU en av Norges største handelspartnere.

Menons rapport gir på ingen måte grunnlag for NHO-direktør Almlids krav om å «legge debatten om vi skal ha en EØS-avtale eller ikke bort en gang for alle». Det er ikke holdepunkter for at for eksempel Sveits sine avtaler med EU er mer hemmende for handelen enn EØS-avtalen. En tidligere rapport fra Menon Economics har tvert imot vist at Norge og Sveits i perioden 2008–2018 hadde en nokså lik prosentøkning i volum varer som ble eksportert til EU.

NHO bør legge vekk skylappene. Vi er tjent med en åpen debatt om Norges forhold til EU.

Innlegget ble publisert på Dagsavisen.no 21. august og i papiravisen 22. august.

Stort bilde i toppen: NHO-leder Ole Erik Amlid inviterte til 30 årsjubileum for EØS-avtalen under Arendalsuka 2024. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.