NHO-leder Ole Erik Amlid inviterte til 30 årsjubileum for EØS-avtalen under Arendalsuka 2024.

Norge går i minus overfor EU

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Dagsavisen den 12. august forteller NHO-direktør Ole Erik Almlid at Fastlands-Norges eksport til EU/EØS-landene i fjor var rekordhøye 675 milliarder kroner. Summen er hentet fra en rapport som Menon Economics har utarbeidet for NHO.

Det NHO unnlater å fortelle, er at importen til Norge fra EU er enda større. Om vi ser nærmere på eksporten av varer, var den fra Fastlands-Norge til EU i fjor 412,6 milliarder kroner, ifølge tall fra SSB. Importen fra EU var samtidig 567,9 milliarder.

Altså et underskudd i handelsbalansen på 155,3 milliarder kroner. Norge har gjennom årene med EØS-avtalen fått et økende underskudd overfor EU, de siste ti årene mellom 120 og 160 milliarder kroner hvert år.

Også når det gjelder tjenester importerer Norge mer fra EU enn det vi eksporterer. Ifølge NHOs fortelling tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Økningen i eksportbeløp henger dessuten sammen med økte priser og svekket kronekurs, som gir høyere inntekter i kroner. Dette er en gevinst for eksportnæringene av at Norge er utenfor EU og euroen.

NHO begrunner ikke hvorfor EØS-avtalen skulle være årsaken til økt eksport. Uten EØS-avtalen har Norge uansett tollfrihet for industrivarer til EU (og vice versa) på basis av handelsavtalen fra 1973, og tollen for fersk eller kjølt laks vil også være uendret. Eksporten av olje og gass vil opplagt heller ikke bli berørt.

Økningen i eksportbeløp henger også sammen med økte priser og svekket kronekurs, som gir høyere inntekter i kroner.

Rapporten som NHO presenterer, sier lite nytt om norsk handel med EU. Det er velkjent og naturlig at mye av norsk eksport går til EU/EØS, selv om andelen er lavere enn for bare noen år siden. Storbritannia er utenfor EU en av Norges største handelspartnere.

Menons rapport gir på ingen måte grunnlag for NHO-direktør Almlids krav om å «legge debatten om vi skal ha en EØS-avtale eller ikke bort en gang for alle». Det er ikke holdepunkter for at for eksempel Sveits sine avtaler med EU er mer hemmende for handelen enn EØS-avtalen. En tidligere rapport fra Menon Economics har tvert imot vist at Norge og Sveits i perioden 2008–2018 hadde en nokså lik prosentøkning i volum varer som ble eksportert til EU.

NHO bør legge vekk skylappene. Vi er tjent med en åpen debatt om Norges forhold til EU.

Innlegget ble publisert på Dagsavisen.no 21. august og i papiravisen 22. august.

Stort bilde i toppen: NHO-leder Ole Erik Amlid inviterte til 30 årsjubileum for EØS-avtalen under Arendalsuka 2024. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Islendingene sier nei til EU

06. jan. 2025

Det er flere på Island som er mot enn for et EU-medlemskap, viser en ny meningsmåling. Samtidig er det også flertall for å holde en folkeavstemning.

Vilkårene for kraftmarkedet dramatisk endret

23. des. 2024

Nei til EU sier nei til ny Danmarkskabel når Skagerrak 1 og 2 når sin tekniske levealder.

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.