NHO-leder Ole Erik Amlid inviterte til 30 årsjubileum for EØS-avtalen under Arendalsuka 2024.

Norge går i minus overfor EU

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Dagsavisen den 12. august forteller NHO-direktør Ole Erik Almlid at Fastlands-Norges eksport til EU/EØS-landene i fjor var rekordhøye 675 milliarder kroner. Summen er hentet fra en rapport som Menon Economics har utarbeidet for NHO.

Det NHO unnlater å fortelle, er at importen til Norge fra EU er enda større. Om vi ser nærmere på eksporten av varer, var den fra Fastlands-Norge til EU i fjor 412,6 milliarder kroner, ifølge tall fra SSB. Importen fra EU var samtidig 567,9 milliarder.

Altså et underskudd i handelsbalansen på 155,3 milliarder kroner. Norge har gjennom årene med EØS-avtalen fått et økende underskudd overfor EU, de siste ti årene mellom 120 og 160 milliarder kroner hvert år.

Også når det gjelder tjenester importerer Norge mer fra EU enn det vi eksporterer. Ifølge NHOs fortelling tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Økningen i eksportbeløp henger dessuten sammen med økte priser og svekket kronekurs, som gir høyere inntekter i kroner. Dette er en gevinst for eksportnæringene av at Norge er utenfor EU og euroen.

NHO begrunner ikke hvorfor EØS-avtalen skulle være årsaken til økt eksport. Uten EØS-avtalen har Norge uansett tollfrihet for industrivarer til EU (og vice versa) på basis av handelsavtalen fra 1973, og tollen for fersk eller kjølt laks vil også være uendret. Eksporten av olje og gass vil opplagt heller ikke bli berørt.

Økningen i eksportbeløp henger også sammen med økte priser og svekket kronekurs, som gir høyere inntekter i kroner.

Rapporten som NHO presenterer, sier lite nytt om norsk handel med EU. Det er velkjent og naturlig at mye av norsk eksport går til EU/EØS, selv om andelen er lavere enn for bare noen år siden. Storbritannia er utenfor EU en av Norges største handelspartnere.

Menons rapport gir på ingen måte grunnlag for NHO-direktør Almlids krav om å «legge debatten om vi skal ha en EØS-avtale eller ikke bort en gang for alle». Det er ikke holdepunkter for at for eksempel Sveits sine avtaler med EU er mer hemmende for handelen enn EØS-avtalen. En tidligere rapport fra Menon Economics har tvert imot vist at Norge og Sveits i perioden 2008–2018 hadde en nokså lik prosentøkning i volum varer som ble eksportert til EU.

NHO bør legge vekk skylappene. Vi er tjent med en åpen debatt om Norges forhold til EU.

Innlegget ble publisert på Dagsavisen.no 21. august og i papiravisen 22. august.

Stort bilde i toppen: NHO-leder Ole Erik Amlid inviterte til 30 årsjubileum for EØS-avtalen under Arendalsuka 2024. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

13. sep. 2024

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Alternativet handels­avtale er høyst levende

12. sep. 2024

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering, skriver Einar Frogner.

Utgått på dato

09. sep. 2024

Norske myndigheter satser hardt på EØS, men hva om tida har løpt fra det indre markedet?

En verden utenfor EØS

05. sep. 2024

NHOs avvisning av alternativer til EØS-avtalen minner om skremslene deres før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme.

Dommernes drømmer

01. sep. 2024

Efta-domstolen vil ha flere dommere og mer myndighet, men avdekker indirekte en nøkkel for å åpne handlingsrommet i EØS-avtalen.

Nei til EUs høringsuttalelse om EØS-utredningen

12. aug. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om EØS-utredningen (NOU 2024:7)   

Er demokrati mer enn bare kakepynt?

06. aug. 2024

«Alle» er enige i at EØS-avtalen gir Norge et betydelig demokratisk underskudd. Men hensynet til økonomiske verdier synes langt viktigere enn verdien av demokratiet.

Sommerles med EØS

29. juli 2024

Dansk satire gir et ekstra filter for å lese Eldring-utvalgets EØS-utredning.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.