Norge trenger en god avtale med britene

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Nei til EU mener at den norske regjeringen må være langt mer offensiv i forhandlingene med Storbritannia.

Den bør aktivt søke handelsløsninger med det landet som er Norges største eksportmarked for varer. Et Storbritannia utenfor EU betyr både utfordringer og nye muligheter for Norge, og åpner for alternativer til vår nåværende EØS-avtale

Fredag 29. mars 2019 forlater Storbritannia Den europeiske union. Det var det 17,4 millioner briter stemte for 23. juni 2016. De ønsket å være herre i eget hus.

Forhandlingene mellom EU og den britiske regjeringen om en Brexit-avtale har vært svært krevende, og de er ennå ikke i mål. EU har utvist liten grad av fleksibilitet og på mange områder har de forventet at Storbritannia skal følge EUs regelverk, også når landet har gått ut av EU. Brexit-forhandlingene minner på mange måter om forhandlingene land var gjennom før de ble medlemmer av unionen. Det dreier seg ikke om hvilket lovverk som skal tas inn i nasjonal lovgivning, men om hvordan det skal gjøres.

Den britiske regjeringen med statsminister Theresa May i spissen forhandler om kapp med tiden. Hvis det skal inngås en Brexit-avtale som er akseptabel for begge parter, må det skje innen jul. Det er mange skjær i sjøen som kan hindre at en avtale vil bli inngått, og den største prøven blir avstemningen i det britiske parlamentet. 

Det er langt fra sikkert at en eventuell avtale vil bli godkjent av parlamentet og da vil det ikke foreligge en avtale mellom EU og Storbritannia.

Storbritannia er det største norske eksportmarkedet for varer. I 2015 utgjorde Storbritannia 25,4 % av norsk eksport til EU, og 20,1 % av all norsk vareeksport. Alene av den grunnen bør Norge aktivt søke andre handelsløsninger med Storbritannia. Den norske regjeringen må være langt mer offensiv enn det vi har sett hittil og den må ivareta norske interesser og sikre norske arbeidsplasser, ikke bare følge EU i forhandlingene. Norge kan havne i en situasjon hvor landet ikke har noen avtale med Storbritannia etter Brexit fordi regjeringen velger å følge EU i ett og alt. Det vil være utfordrende.

Hvis ikke den norske regjeringen vil stå opp for Norge og norske interesser, hvem skal da gjøre det?

reLATERT

Se alle arrangementer

Sertifisert skuebrød

26. juni 2023

Ti år etter at klesfabrikkene i Rana Plaza raste sammen, skal vi ikke glemme at det som er fleksibelt for noen, kan være skjebnesvangert for andre.

Næringsministeren vil stille Norge bak EU i den nye handelskrigen

22. juni 2023

USA og Kina har gitt gigantiske subsidiepakker til sine egne mer eller mindre grønne industriprosjekter. EU vil gjøre det samme. Hvor klokt er det av næringsministeren å stille Norge «hundre prosent» bak EU og det indre markedet?

Ny runde med nedskjæringspolitikk i EU

31. mai 2023

EU vil stramme inn budsjettreglene. Det vil bety dramatiske kutt i velferden, også i velstående Tyskland.

Etikken i teknikken

15. mai 2023

Hvor smart er det å gi kommersielle selskapers kunstige intelligens tilgang til helseopplysninger?

Fritt vilt

27. mars 2023

De omstridte gruveprosjektene ved Repparfjorden i Finnmark og Førdefjorden er trolig bare begynnelsen når EU ser nordover etter nye råvarer.

EU-domstolen bekrefter ACERs brede myndighet

13. mars 2023

ACER kan overprøve og treffe vedtak om alle sider ved en sak, også der de nasjonale reguleringsmyndighetene er enige seg imellom. EU-domstolen stadfester at energibyråets myndighet strekker seg mye lengre enn å avgjøre tvistepunkter mellom land. De ferske dommene styrker Nei til EUs anførsler i ACER-søksmålet.

Løven i Ljubljana

13. mars 2023

Flere kraftavgjørelser de siste årene viser at EUs energibyrå Acer er langt fra noen papirtiger.

Prisen for politikk

27. feb. 2023

Korrupte politikere kan finnes i ulike forsamlinger, men Qatargate avdekker alvorlige mangler ved EU-parlamentets reisverk.

Forsyningssikkerhet i kraftbørsens vold

14. feb. 2023

Vår beredskap og forsyningssikkerhet blir overlatt til markedet og kraftbørsen. Hvor smart er det?

Hva gjør EU i Arktis? 

07. feb. 2023

– Beslutningstakere må være forberedt på periodisk press mot sentrale norske interesser i nordområdene, skriver Jens Isak Hultgren Nielsen ut fra sin ferske masteroppgave om EU i Arktis. 

Rikdommens privatliv

02. jan. 2023

Vi bør være bekymret når EU-domstolen bruker menneskerettighetene til å hindre allmenhetens innsyn i investorers eierinteresser.

Euro i dyrtid

05. des. 2022

Halvparten av EU-borgerne frykter for egen økonomi i prisgaloppen. Gir euroen en vei ut av krisen eller gjør fellesmynten vondt verre?