Norge trenger en god avtale med britene

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Nei til EU mener at den norske regjeringen må være langt mer offensiv i forhandlingene med Storbritannia.

Den bør aktivt søke handelsløsninger med det landet som er Norges største eksportmarked for varer. Et Storbritannia utenfor EU betyr både utfordringer og nye muligheter for Norge, og åpner for alternativer til vår nåværende EØS-avtale

Fredag 29. mars 2019 forlater Storbritannia Den europeiske union. Det var det 17,4 millioner briter stemte for 23. juni 2016. De ønsket å være herre i eget hus.

Forhandlingene mellom EU og den britiske regjeringen om en Brexit-avtale har vært svært krevende, og de er ennå ikke i mål. EU har utvist liten grad av fleksibilitet og på mange områder har de forventet at Storbritannia skal følge EUs regelverk, også når landet har gått ut av EU. Brexit-forhandlingene minner på mange måter om forhandlingene land var gjennom før de ble medlemmer av unionen. Det dreier seg ikke om hvilket lovverk som skal tas inn i nasjonal lovgivning, men om hvordan det skal gjøres.

Den britiske regjeringen med statsminister Theresa May i spissen forhandler om kapp med tiden. Hvis det skal inngås en Brexit-avtale som er akseptabel for begge parter, må det skje innen jul. Det er mange skjær i sjøen som kan hindre at en avtale vil bli inngått, og den største prøven blir avstemningen i det britiske parlamentet. 

Det er langt fra sikkert at en eventuell avtale vil bli godkjent av parlamentet og da vil det ikke foreligge en avtale mellom EU og Storbritannia.

Storbritannia er det største norske eksportmarkedet for varer. I 2015 utgjorde Storbritannia 25,4 % av norsk eksport til EU, og 20,1 % av all norsk vareeksport. Alene av den grunnen bør Norge aktivt søke andre handelsløsninger med Storbritannia. Den norske regjeringen må være langt mer offensiv enn det vi har sett hittil og den må ivareta norske interesser og sikre norske arbeidsplasser, ikke bare følge EU i forhandlingene. Norge kan havne i en situasjon hvor landet ikke har noen avtale med Storbritannia etter Brexit fordi regjeringen velger å følge EU i ett og alt. Det vil være utfordrende.

Hvis ikke den norske regjeringen vil stå opp for Norge og norske interesser, hvem skal da gjøre det?

reLATERT

Se alle arrangementer

Grønn pakt i fare

14. mars 2024

Det er ikke klimamålene, men metodene bak dem som gjør at EUs grønne skifte kjører seg fast.

EU-politikere vil ha tilgang til folkets sparepenger

28. feb. 2024

Pengebingen tømmes fort i EU. Sentrale franske og tyske politikere vil derfor ha lettere tilgang til pensjonsmidler og sparepenger som tilhører vanlige europeere.

Union og utopia

28. feb. 2024

Hva kunne vært mulig med et ganske annet politisk flertall i EU?

Brexit fra Baskerville

08. jan. 2024

Skremslene sprekker når Det internasjonale pengefondet forventer sterkere vekst i Storbritannia enn i de store EU-landene.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Brussel skviser hardere

18. des. 2023

Hvem vil høste politisk gevinst om EU finner fram igjen skjemaene sine for økonomisk innstramming?

​​​​​​​Tatt av Wilders

12. des. 2023

EUs Green Deal blåser over ende av hard høyre-vind og dramatiske feilvurderinger.

Euro skaper uro

09. nov. 2023

Dyrtida slår kraftig inn i europeiske husstander. Dette merkes også i Norge. I tillegg til høye priser på energi og mat kommer hyppige renteøkninger. Mye av prisveksten er importert. Ville det hjelpe å bytte ut krona med euroen?

Uvisst om utvidelse av unionen

08. nov. 2023

Sverige og Finland brukte fem år på prosessen med å bli EU-medlem, og ingen har gjort det raskere. Tyrkia har vært kandidatland i snart 25 år. Hva er utsiktene for et snarlig EU-medlemskap for Ukraina?

Vett 2 2023 Dyrtid for demokratiet

07. nov. 2023

Kan EU utvide unionen både i dybden og bredden?

Europeisering uten union

30. okt. 2023

Utvidelse av EU med nye medlemsland åpner en følsom debatt om EUs institusjoner, finansiering og politikk.

Sertifisert skuebrød

26. juni 2023

Ti år etter at klesfabrikkene i Rana Plaza raste sammen, skal vi ikke glemme at det som er fleksibelt for noen, kan være skjebnesvangert for andre.