Bondelagets leder Lars Petter Bartnes, her fra Nei til EUs rådsmøte i 2019.

Norsk politikk må stå opp for norsk matproduksjon og arbeidsplasser

Artikkel 19 i EØS-avtalen omhandler handel med landbruksvarer som ost, kjøtt og grønnsaker. Selv om landbruket er utenfor EØS, eksporterer EU stadig mer landbruksvarer til Norge, både gjennom artikkel 19 og til ordinær toll.

 Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig de siste årene. I 2000 hadde importen en verdi på vel 10 milliarder kroner. I 2018 var importverdien steget til ca. 42 milliarder kroner.

Ubalansen i handelen med landbruksvarer er en trussel mot norsk matproduksjon og titusenvis av arbeidsplasser i landbruk og industri over hele landet. Slik trenger det ikke å være. Artikkel 19 sier at partene skal søke å liberalisere handelen innenfor rammene av landbrukspolitikken til den enkelte, og at liberaliseringen skal skje på gjensidig fordelaktig basis. Handelsubalansen på dette området er nå økt til ca. 35 milliarder kroner, og vilkårene i avtalen er ikke til stede.

En nasjonal landbruksproduksjon er viktig for beredskap, kultur, bosetting og verdiskaping.

Landbruket er den største fastlandsindustrien i Norge, og avgjørende for sysselsettingen i distriktene. Rundt 90 000 personer er sysselsatt i primærledd og industri. I tillegg gir landbruket ringvirkninger for 17 000 personer i andre næringer.

Det er derfor svært viktig for Norge og norske bønder og næringsmiddelindustri at det ikke kommer ytterligere import av landbruksvarer som vi har gode forutsetninger for å produsere selv. Norge bør ikke gi innrømmelser på landbruk i de pågående Mercosur-forhandlingene, og Storbritannias uttreden fra EU er en god mulighet til å ta grep. Storbritannia utgjør nesten 20 prosent av BNP i EU. Når EU-økonomien krymper, er det også naturlig at kvotene EU har gjennom artikkel 19 reduseres tilsvarende.

Regjeringen må nå stå opp for norsk matproduksjon og arbeidsplasser, og si nei til krav fra EU om mer markedsadgang inn til Norge.

Bilde: Bondelagets leder Lars Petter Bartnes holdt tale for Nei til EUs rådsmøte. Foto: Sindre Humberset

Stort bilde i toppen: Bondelagets leder Lars Petter Bartnes, her fra Nei til EUs rådsmøte i 2019. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.