Økonom Erik Reinert

Ny film: EUs energiunion og kampen om kraften

Nå kan du se den nye filmen Manifest Tankesmie har laget for Nei til EU om konsekvenser av norsk tilknytning til EUs energibyrå.

Filmen viser hvordan norsk industrioppbygging var helt avhengig av tilgang til og kontroll over vannkraften.

– Det norske industrieventyret handler om nasjonen som gikk fra fattigfrans til rik på 100 år og det starta her. Med fjell, fossefall og kraft som drev industrien, som bygde landet med sysselsetting, vekst og innovasjon. Og som la grunnen for det vi har blitt i dag, heter det i filmen.  

– Det mange ikke vet, er at det kunne ha gått annerledes med fattiglandet som var rik på kraft. På 20-tallet ville tyske storselskap drive sin industri på norsk energi. Tyskland hadde ambisjoner om en strømkabel fra Norge til kontinentet. Det sa Norge nei til. Vi ønsket ikke å bli et råvarelager for andre. Vi ville selv bli en industrinasjon.

  • Se filmen her! Artikkelen fortsetter under.


Økonomen Erik Reinert er en av flere som er intervjuet i filmen.

– Historien viser jo at det bare er nasjoner som har industri som er blitt velstående. Det er derfor det heter industriland. Og det motsatte av industriland er u-land.

Også investor Øystein Stray Spetalen advarer mot å gi slipp på kontrollen over kraften.

industrifilm 2018 skjermbilde 02
Investor Øystein Stray Spetalen

– Det er helt klart at en strømledning som medfører at vår strøm i Norge kommer til å bli like dyr som strømmen på kontinentet vil gjøre det umulig å drive den form for kraftkrevende industri som vår velstand er bygd på i fremtiden.

Filmen maner til aktivitet mot tilslutningen:

– Uten at folk flest er klar over det, skal Stortinget nå avgjøre om Norge skal legges inn under EUs energibyrå. Nei til EU mener at Norge ikke kan avgi suverenitet over vår viktigste evigvarende ressurs, vannkrafta, uten tre fjerdedels flertall i Stortinget. Politikerne er ikke hevet over Grunnloven, som verner om Norges suverenitet.

– Saken kommer til Stortinget snart. Skriv til din stortingsrepresentant i dag: Norsk kraft skal styres fra Norge, ikke av EU

Stort bilde i toppen: Økonom Erik Reinert (Faksimile fra Manifest-film)

reLATERT

Se alle arrangementer

Landsmøtevedtak utfordrer EØS

17. jan. 2020

Fellesforbundets ledelse vil støte på EØS-avtalen rundt hver sving når den skal omsette landsmøtets vedtak i praktisk politikk.

Foran en faglig EØS-debatt

16. jan. 2020

Fellesforbundet vil få utreda om det fins alternativ til EØS. Det blir det EØS-debatt av.

Seierstadstipendet til undersøkelse av EØS-midlene

15. jan. 2020

Stipendmottager Jens Wroldsen Haugdal mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt EØS-midlene, som Norge betaler nesten 98 prosent av.

Regjeringen må bevare norske honningbiers helse

14. jan. 2020

Vi kan ikke godta at norske honningbiers helse, som er i verdensklasse, trues av nye EØS-regler som vil la EU-birøktere få komme med sine bier over Norges grenser.

Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

10. jan. 2020

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Natur og Ungdom med fornyet EU-motstand

09. jan. 2020

- Når vi kun har det neste tiåret på å halvere hele verdens utslipp mener jeg at Norge ikke bør bli mer bundet av mål om frihandel og fri konkurranse, sier Therese Husgstmyr Woie, nyvalgt leder av Natur og Ungdom.

Vett 1 2020: ABC om EØS og handel

07. jan. 2020

Det du trenger å vite om handel med EU og markedsadgang uten EØS på 48 sider.

Feil EU-prosedyre

06. jan. 2020

Er det greit å slippe reven inn i hønsegården når reven forsikrer om at den nesten har sluttet å spise høner?

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Et EØS-mesterskap i feiltolkninger

12. des. 2019

Ledelsens framstilling av Fellesforbundet som et «ja til EØS»-forbund er drøy kost i et demokratisk perspektiv.

Kabelkonsesjon nå betyr brudd på Stortingets forutsetninger

11. des. 2019

Det ville ikke blitt flertall for ACER i Stortinget dersom Ap ikke garanterte at NorthConnect ikke ville få konsesjon nå.

EØS-avtalen skaper usikkerhet om velferdsstaten

04. des. 2019

NAV-skandalen om trygd for nordmenn med korttidsopphold i utlandet er også en EØS-skandale. Uretten som er begått mot de som er blitt uskyldig dømt og fratatt trygderettigheter, opprører mange. At det må gjøres en fullstendig opprydding og granskning bør være selvsagt.