Økonom Erik Reinert

Ny film: EUs energiunion og kampen om kraften

Nå kan du se den nye filmen Manifest Tankesmie har laget for Nei til EU om konsekvenser av norsk tilknytning til EUs energibyrå.

Filmen viser hvordan norsk industrioppbygging var helt avhengig av tilgang til og kontroll over vannkraften.

– Det norske industrieventyret handler om nasjonen som gikk fra fattigfrans til rik på 100 år og det starta her. Med fjell, fossefall og kraft som drev industrien, som bygde landet med sysselsetting, vekst og innovasjon. Og som la grunnen for det vi har blitt i dag, heter det i filmen.  

– Det mange ikke vet, er at det kunne ha gått annerledes med fattiglandet som var rik på kraft. På 20-tallet ville tyske storselskap drive sin industri på norsk energi. Tyskland hadde ambisjoner om en strømkabel fra Norge til kontinentet. Det sa Norge nei til. Vi ønsket ikke å bli et råvarelager for andre. Vi ville selv bli en industrinasjon.

  • Se filmen her! Artikkelen fortsetter under.


Økonomen Erik Reinert er en av flere som er intervjuet i filmen.

– Historien viser jo at det bare er nasjoner som har industri som er blitt velstående. Det er derfor det heter industriland. Og det motsatte av industriland er u-land.

Også investor Øystein Stray Spetalen advarer mot å gi slipp på kontrollen over kraften.

industrifilm 2018 skjermbilde 02
Investor Øystein Stray Spetalen

– Det er helt klart at en strømledning som medfører at vår strøm i Norge kommer til å bli like dyr som strømmen på kontinentet vil gjøre det umulig å drive den form for kraftkrevende industri som vår velstand er bygd på i fremtiden.

Filmen maner til aktivitet mot tilslutningen:

– Uten at folk flest er klar over det, skal Stortinget nå avgjøre om Norge skal legges inn under EUs energibyrå. Nei til EU mener at Norge ikke kan avgi suverenitet over vår viktigste evigvarende ressurs, vannkrafta, uten tre fjerdedels flertall i Stortinget. Politikerne er ikke hevet over Grunnloven, som verner om Norges suverenitet.

– Saken kommer til Stortinget snart. Skriv til din stortingsrepresentant i dag: Norsk kraft skal styres fra Norge, ikke av EU

Stort bilde i toppen: Økonom Erik Reinert (Faksimile fra Manifest-film)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.