Økonom Erik Reinert

Ny film: EUs energiunion og kampen om kraften

Nå kan du se den nye filmen Manifest Tankesmie har laget for Nei til EU om konsekvenser av norsk tilknytning til EUs energibyrå.

Filmen viser hvordan norsk industrioppbygging var helt avhengig av tilgang til og kontroll over vannkraften.

– Det norske industrieventyret handler om nasjonen som gikk fra fattigfrans til rik på 100 år og det starta her. Med fjell, fossefall og kraft som drev industrien, som bygde landet med sysselsetting, vekst og innovasjon. Og som la grunnen for det vi har blitt i dag, heter det i filmen.  

– Det mange ikke vet, er at det kunne ha gått annerledes med fattiglandet som var rik på kraft. På 20-tallet ville tyske storselskap drive sin industri på norsk energi. Tyskland hadde ambisjoner om en strømkabel fra Norge til kontinentet. Det sa Norge nei til. Vi ønsket ikke å bli et råvarelager for andre. Vi ville selv bli en industrinasjon.

  • Se filmen her! Artikkelen fortsetter under.


Økonomen Erik Reinert er en av flere som er intervjuet i filmen.

– Historien viser jo at det bare er nasjoner som har industri som er blitt velstående. Det er derfor det heter industriland. Og det motsatte av industriland er u-land.

Også investor Øystein Stray Spetalen advarer mot å gi slipp på kontrollen over kraften.

industrifilm 2018 skjermbilde 02
Investor Øystein Stray Spetalen

– Det er helt klart at en strømledning som medfører at vår strøm i Norge kommer til å bli like dyr som strømmen på kontinentet vil gjøre det umulig å drive den form for kraftkrevende industri som vår velstand er bygd på i fremtiden.

Filmen maner til aktivitet mot tilslutningen:

– Uten at folk flest er klar over det, skal Stortinget nå avgjøre om Norge skal legges inn under EUs energibyrå. Nei til EU mener at Norge ikke kan avgi suverenitet over vår viktigste evigvarende ressurs, vannkrafta, uten tre fjerdedels flertall i Stortinget. Politikerne er ikke hevet over Grunnloven, som verner om Norges suverenitet.

– Saken kommer til Stortinget snart. Skriv til din stortingsrepresentant i dag: Norsk kraft skal styres fra Norge, ikke av EU

Stort bilde i toppen: Økonom Erik Reinert (Faksimile fra Manifest-film)

reLATERT

Se alle arrangementer

Hull i handlingsrommet

30. mai 2023

Hvorfor skal en 30 år gammel EØS-avtale hindre billigere tannlege for 25-åringene?

Forordningene som eter opp handlingsrommet

22. mai 2023

Dagens EØS-avtale inneholder dobbelt så mange forordninger som direktiver. Da avtalen skulle vedtas i 1992 het det at forordninger ble brukt «nokså sjelden».

Uten grenser, uten vern

22. mai 2023

Hvor ble det av arbeidervernet og likebehandlingen i alt mylderet?

Forbudet mot offentlig støtte

15. mai 2023

EØS-avtalen begrenser adgangen til å gi regional- og næringsstøtte. All offentlig støtte som kan påvirke konkurransen er i utgangspunktet forbudt, men det finnes unntak.

Hvorfor tør ikke kommuner?

15. mai 2023

Det finnes ubrukte muligheter for kommuner til å drive offentlige tjenester selv – innenfor EØS-avtalen.

Strøm og landbruk i Heidal

12. mai 2023

Flotte omgivelser og gode diskusjoner når Sel og Heidal Nei til EU inviterte til åpent møte på tradisjonsrike Øvre Aaseng gard.

Kamp om innleieforbud

10. mai 2023

På arbeidslivsområdet er innleieforbudet for byggevirksomhet rundt Oslofjorden et aktuelt eksempel på bruk av handlingsrommet. Forbudet er resultat av en ensidig norsk lovendring våren 2023.

Uavklart handlingsrom 

10. mai 2023

Enhver fagforening og statsråd som rokker ved markedsvendingen i arbeidslivet vil høste storm. 

Energipolitiske handlingsmuligheter

05. mai 2023

Kravet melder seg med stor styrke: ta kontroll med kraften – ut av ACER. Hvordan kan vi frikople norske strømpriser fra EU-markedet?

EØS og handlingsrommet

05. mai 2023

Fins det i det hele tatt handlingsrom i EØS-avtalen?

Høringssvar til Energikommisjonens rapport

02. mai 2023

Høring av NOU 2023:3 «Mer av alt – raskere» – Svar fra Nei til EU 

Sjåfører i blindsonen

02. mai 2023

Transporten er på ville veier når de som vil drive seriøst, taper i konkurransen, og kontrollmyndighetene ikke henger med i svingene.