Ny rapport: Sjømateksporten kan tjene på et EØS-alternativ

Frivillig standardisering og tilnærmet tollfrihet vil trolig prege en ny norsk handelsavtale med EU som baserer seg på avtalene EU har inngått med Canada og Japan.

«Norge, EØS og alternative tilknytningsformer» er navnet på en fersk rapport fra Menon Economics. Leo Grünfeld fra det respekterte analysebyrået presenterte rapporten på seminaret «EU øker tempoet – hva skjer med fagbevegelsen og arbeidsplassene» den 26. september.

Rapporten drøfter alternative norske handelstilknytninger til EU enn dagens EØS-avtale. Den tar spesielt utgangspunkt i de to omfattende handelsavtalene som EU har inngått med Canada (CETA) og Japan (EUJEPA). Begge avtalene innebærer eliminering av tollsatsene i løpet av en avgrenset tidsperiode.

Avtalene EU inngår blir stadig moderniserte og omfatter prinsipper for konkurranseregler, immaterielle rettigheter og tjenestehandel. Standardisering er imidlertid et frivillig valg, noe det ikke er i EØS. Det er heller ikke felles konkurranseregler.

På sjømatområdet blir 96 prosent av EUs tollsatser mot Canada eliminert. Også avtalen med Japan (signert 2018) betyr utfasing av tilnærmet alle tollsatser etter 15 år. Tollsatsene vil derfor være gunstigere for sjømat og fiskeri enn de som i dag gjelder gjennom EØS og bilaterale avtaler med EU. Veterinærreglene er delvis basert på såkalt fast track-løsninger, men er ikke like samkjørte som i EØS.

Norge er den femte største eksportøren til EU. Storbritannia og Norden er de største markedene innenfor EU. Og den norsk-svenske grensa er den smidigste EU har med land utenfor unionen.

Leverandørindustrien er særdeles viktig for norsk næringsliv, understreker Grünfeld. Denne maritime industrien står for nesten en fjerdedel av eksporten til EU når olje og gass er holdt utenfor. Og det er i det vesentlige britisk sokkel som er kjøperen.

Finansielle tjenester er det området Menon mener kan rammes mest ved en utmelding av EØS og inngåelse av en ny handelsavtale etter mal av for eksempel CETA. For øvrige tjenester blir det mindre virkninger, kanskje bortsett fra tjenesteytere som leverer etter offentlige anbud. Finanssektoren i Norge er av relativt lite omfang.

Stort bilde: Leo Grünfeld fra Menon Economics presenterte rapporten på seminaretden 26. september. Foto: Heidi Larsen 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.