Fra venstre: Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen; leder i Fagforbundet, Mette Nord; generalsekretær i Nei til EU, Thomas Haug; leder i Nei til EU Kathrine Kleveland og rådgiver i politikk- og samfunnsavdelingen i Fagforbundet, Ingrid Buset.

Nyttig og godt møte med Fagforbundet

Fagforbundet og Nei til EU deler bekymringen over at kommunal virksomhet presses til å tilby tjenester på ordinære markedsvilkår.

Sammen med generalsekretær Thomas Haug møtte Kathrine Kleveland forbundsleder Mette Nord og leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, denne uka. Kleveland trakk spesielt fram den gode innsatsen Mats Monsen gjør i Nei til EUs styre, som en aktiv og tydelig bidragsyter med gode ideer. Rådgiver i politikk- og samfunnsavdelinga Ingrid Buset deltok også på møtet.

Fagbevegelsen har vært og er en viktig del av grunnstammen i kampen mot norsk EU-medlemskap. Nei til EU og Fagforbundet møtes jevnlig til kontaktmøte og oppdatering. Samarbeidet bidrar til å ivareta bredden i nei-bevegelsen. Fagforbundet bidrar også med verdifull økonomisk støtte til Nei til EU.

Felles bekymring

Fagforbundet og Nei til EU deler bekymringen over Hjelmengutvalgets inntilling. Den handler om at visse kommunale velferdstjenester skal opptre «som om de var private» med tilhørende skatte- og regnskapsregler, som et skritt i retning av privatisering.

Ingrid Buset har tidligere besøkt styret i Nei til EU og orientert om Hjelmengutvalgets arbeid, og hun trakk fram bekymring for Husbanken og de kommunale havnene etter den nye rapporten fra Oslo Economics om mulig terskelverdi på 12 millioner kroner.

Mette Nord er opptatt av at det finnes handlingsrom i EØS-avtalen og at dagens regjering ikke benytter det godt nok. Hun mente dette var eksempel på diskusjon der EØS-avtalen blir misbrukt til å begrense det nasjonale handlingsrommet som faktisk finnes. 

Ulike syn på EØS

Fagforbundet sentralt og Nei til EU ser ulikt på EØS-avtalen, og respekterer hverandre for det. Som Kathrine Kleveland sa: – I Nei til EU er det et demokratisk flertall som ønsker oppsigelse av EØS-avtalen, men vi heter Nei til EU, og hovedoppgaven til Nei til EU er å holde oss utenfor EU. Da trenger vi en levende diskusjon også i Nei til EU der både EØS-tilhengere og EØS-motstandere skal ha plass.

Velferd der folk bor

Klima- og miljøspørsmålet er til debatt både i fagbevegelsen og i Nei til EU. Våre svar på utfordringene peker i en annen retning enn den EU staker ut. 

Kleveland ba om innspill fra Fagforbundet til denne viktige diskusjonen. Mette Nord trakk fram at bruk av hele landet, med velferdstjenester der folk bor, er en av flere ting som er klimariktig på sikt. Hun siterte til slutt Gro Harlem Brundtland som sa at vi må tenke globalt, men handle lokalt.

Stort bilde i toppen: Fra venstre: Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen; leder i Fagforbundet, Mette Nord; generalsekretær i Nei til EU, Thomas Haug; leder i Nei til EU Kathrine Kleveland og rådgiver i politikk- og samfunnsavdelingen i Fagforbundet, Ingrid Buset.

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.