Fra venstre: Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen; leder i Fagforbundet, Mette Nord; generalsekretær i Nei til EU, Thomas Haug; leder i Nei til EU Kathrine Kleveland og rådgiver i politikk- og samfunnsavdelingen i Fagforbundet, Ingrid Buset.

Nyttig og godt møte med Fagforbundet

Fagforbundet og Nei til EU deler bekymringen over at kommunal virksomhet presses til å tilby tjenester på ordinære markedsvilkår.

Sammen med generalsekretær Thomas Haug møtte Kathrine Kleveland forbundsleder Mette Nord og leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, denne uka. Kleveland trakk spesielt fram den gode innsatsen Mats Monsen gjør i Nei til EUs styre, som en aktiv og tydelig bidragsyter med gode ideer. Rådgiver i politikk- og samfunnsavdelinga Ingrid Buset deltok også på møtet.

Fagbevegelsen har vært og er en viktig del av grunnstammen i kampen mot norsk EU-medlemskap. Nei til EU og Fagforbundet møtes jevnlig til kontaktmøte og oppdatering. Samarbeidet bidrar til å ivareta bredden i nei-bevegelsen. Fagforbundet bidrar også med verdifull økonomisk støtte til Nei til EU.

Felles bekymring

Fagforbundet og Nei til EU deler bekymringen over Hjelmengutvalgets inntilling. Den handler om at visse kommunale velferdstjenester skal opptre «som om de var private» med tilhørende skatte- og regnskapsregler, som et skritt i retning av privatisering.

Ingrid Buset har tidligere besøkt styret i Nei til EU og orientert om Hjelmengutvalgets arbeid, og hun trakk fram bekymring for Husbanken og de kommunale havnene etter den nye rapporten fra Oslo Economics om mulig terskelverdi på 12 millioner kroner.

Mette Nord er opptatt av at det finnes handlingsrom i EØS-avtalen og at dagens regjering ikke benytter det godt nok. Hun mente dette var eksempel på diskusjon der EØS-avtalen blir misbrukt til å begrense det nasjonale handlingsrommet som faktisk finnes. 

Ulike syn på EØS

Fagforbundet sentralt og Nei til EU ser ulikt på EØS-avtalen, og respekterer hverandre for det. Som Kathrine Kleveland sa: – I Nei til EU er det et demokratisk flertall som ønsker oppsigelse av EØS-avtalen, men vi heter Nei til EU, og hovedoppgaven til Nei til EU er å holde oss utenfor EU. Da trenger vi en levende diskusjon også i Nei til EU der både EØS-tilhengere og EØS-motstandere skal ha plass.

Velferd der folk bor

Klima- og miljøspørsmålet er til debatt både i fagbevegelsen og i Nei til EU. Våre svar på utfordringene peker i en annen retning enn den EU staker ut. 

Kleveland ba om innspill fra Fagforbundet til denne viktige diskusjonen. Mette Nord trakk fram at bruk av hele landet, med velferdstjenester der folk bor, er en av flere ting som er klimariktig på sikt. Hun siterte til slutt Gro Harlem Brundtland som sa at vi må tenke globalt, men handle lokalt.

Stort bilde i toppen: Fra venstre: Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen; leder i Fagforbundet, Mette Nord; generalsekretær i Nei til EU, Thomas Haug; leder i Nei til EU Kathrine Kleveland og rådgiver i politikk- og samfunnsavdelingen i Fagforbundet, Ingrid Buset.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.