Fra venstre: Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen; leder i Fagforbundet, Mette Nord; generalsekretær i Nei til EU, Thomas Haug; leder i Nei til EU Kathrine Kleveland og rådgiver i politikk- og samfunnsavdelingen i Fagforbundet, Ingrid Buset.

Nyttig og godt møte med Fagforbundet

Fagforbundet og Nei til EU deler bekymringen over at kommunal virksomhet presses til å tilby tjenester på ordinære markedsvilkår.

Sammen med generalsekretær Thomas Haug møtte Kathrine Kleveland forbundsleder Mette Nord og leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen, denne uka. Kleveland trakk spesielt fram den gode innsatsen Mats Monsen gjør i Nei til EUs styre, som en aktiv og tydelig bidragsyter med gode ideer. Rådgiver i politikk- og samfunnsavdelinga Ingrid Buset deltok også på møtet.

Fagbevegelsen har vært og er en viktig del av grunnstammen i kampen mot norsk EU-medlemskap. Nei til EU og Fagforbundet møtes jevnlig til kontaktmøte og oppdatering. Samarbeidet bidrar til å ivareta bredden i nei-bevegelsen. Fagforbundet bidrar også med verdifull økonomisk støtte til Nei til EU.

Felles bekymring

Fagforbundet og Nei til EU deler bekymringen over Hjelmengutvalgets inntilling. Den handler om at visse kommunale velferdstjenester skal opptre «som om de var private» med tilhørende skatte- og regnskapsregler, som et skritt i retning av privatisering.

Ingrid Buset har tidligere besøkt styret i Nei til EU og orientert om Hjelmengutvalgets arbeid, og hun trakk fram bekymring for Husbanken og de kommunale havnene etter den nye rapporten fra Oslo Economics om mulig terskelverdi på 12 millioner kroner.

Mette Nord er opptatt av at det finnes handlingsrom i EØS-avtalen og at dagens regjering ikke benytter det godt nok. Hun mente dette var eksempel på diskusjon der EØS-avtalen blir misbrukt til å begrense det nasjonale handlingsrommet som faktisk finnes. 

Ulike syn på EØS

Fagforbundet sentralt og Nei til EU ser ulikt på EØS-avtalen, og respekterer hverandre for det. Som Kathrine Kleveland sa: – I Nei til EU er det et demokratisk flertall som ønsker oppsigelse av EØS-avtalen, men vi heter Nei til EU, og hovedoppgaven til Nei til EU er å holde oss utenfor EU. Da trenger vi en levende diskusjon også i Nei til EU der både EØS-tilhengere og EØS-motstandere skal ha plass.

Velferd der folk bor

Klima- og miljøspørsmålet er til debatt både i fagbevegelsen og i Nei til EU. Våre svar på utfordringene peker i en annen retning enn den EU staker ut. 

Kleveland ba om innspill fra Fagforbundet til denne viktige diskusjonen. Mette Nord trakk fram at bruk av hele landet, med velferdstjenester der folk bor, er en av flere ting som er klimariktig på sikt. Hun siterte til slutt Gro Harlem Brundtland som sa at vi må tenke globalt, men handle lokalt.

Stort bilde i toppen: Fra venstre: Leder i Fagforbundet Ung, Mats Monsen; leder i Fagforbundet, Mette Nord; generalsekretær i Nei til EU, Thomas Haug; leder i Nei til EU Kathrine Kleveland og rådgiver i politikk- og samfunnsavdelingen i Fagforbundet, Ingrid Buset.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny sak om suverenitet i Stortinget

27. mai 2025

Endringer i skipssikkerhetsloven medfører myndighetsoverføring til EØS-tilsynet ESA. Stortinget behandler lovendringen 2. juni.

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Stortinget gir EU mer makt over norsk arbeidslivspolitikk

07. mai 2025

Stortinget har godkjent innlemmelsen av EUs arbeidsstyresmakt ELA i Norge. ELA har en omfattende og til dels uklar rolle i å bekjempe arbeidslivskriminalitet i EUs indre marked som er problematisk.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.