En av nettselskapet iSalten Nett sine biler (Foto: isalten.no).

RME-pålegg: Strømselskaper må bytte navn og logo for millioner

På grunnlag av regelverk i EUs tredje energimarkedspakke krever ACERs forlengede arm, reguleringsmyndigheten RME, at en rekke nettselskaper må endre navn eller logo, selv om de nettopp har gjort akkurat det.

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sendte i januar 19 norske nettselskaper pålegg (eller varsel) om å endre sitt navn eller logo slik at det skiller seg klart fra de andre selskapene i konsernet de tilhører. Dette gjelder blant annet DE Nett AS i Telemark, iSalten Nett AS i Nordland, Vonett i Vestland og Jæren Everk AS i Rogaland (se full liste til slutt i artikkelen).

Bakteppet er innføringen av EUs tredje energimarkedspakke med krav om såkalt selskapsmessig og funksjonelt skille. Nettselskapene skal skilles ut i egne selskaper med navn og logo som ikke kan forbindes med konsernet de er del av. Fristen for dette ble satt til 1. januar 2022.

Ifølge RME har 75 av de 94 nettselskapene i Norge innen fristen navn og logo som er i tråd med regelverket. De resterende 19 nettselskapene har altså fått pålegg fra RME om å endre navn eller logo.

Vil sikre konkurransen

Reguleringsmyndigheten RME er uavhengig av nasjonale myndigheter og kan ikke instrueres verken av Olje- og energidepartementet eller Norges Vassdrags- og energidirektorat, selv om RME deler kontorer med sistnevnte. RME skal påse at EUs energiregelverk, som er innført i EØS-avtalen, blir fulgt i Norge. Det er RME som iverksetter beslutninger fra ACER, formelt via vedtak i EØS-tilsynet ESA, rettet mot norske selskaper.  

Direktør for RME, Tore Langset, begrunner påleggene i en pressemelding: «For å sikre best mulig konkurranse, både i strømmarkedet og i andre markeder selskapene konkurrerer i, er det viktig at ingen har fordeler andre ikke har. Derfor er vi opptatte av et klart skille mellom nettselskapene og de andre virksomhetene selskapene i konsernet driver – også når det gjelder navn og logo.»

– Unødvendig byråkrati

NRK Nordland omtalte saken 3. mars. Et av selskapene som har fått pålegg er iSalten Nett på Fauske. RME mener at navnet er for likt morselskapet Indre Salten Energi og søsterselskapet Ise. – At datterselskapene i konsernet skulle dra så mye nytte av navnet, det har jeg ingen tro på, sier daglig leder Ole-Morten Hansen til NRK.

Vonett er et annet av de 19 selskapene som har fått brev fra RME. Selskapet het tidligere Voss Energi Nett, men RME mener at det nye navnet Vonett minner for mye om Voss Energi og Voss Fiber i samme konsern. Det har daglig leder John Magne Herre liten forståelse for: – Vi har opplevd kunder som har lurt på om de har vært utsatt for nettsvindel etter å ha fått faktura fra Vonett. Så det er mange som ikke skjønner sammenhengen med Voss Energi, forteller han til NRK.

Vonett-sjefen anslår at de har brukt en og en halv million kroner på logo og profilering på arbeidsbiler, klær. Enda en navneendring betyr de samme kostnadene på nytt.  – Vi føler dette er unødvendig byråkrati, og at det ikke er noen kunder som egentlig bryr seg, utenom at det skaper forvirring, sier John Magne Herre til NRK.

Selskapene som har fått pålegg eller varsel fra RME

Pålegg om endring av navn:

  • DE Nett
  • KE Nett
  • Lnett
  • Meløy Nett
  • RK Nett
  • S-Nett
  • SuNett
  • Vang Energiverk
  • Vonett

Varsel om endring av logo:

  • Indre Hordaland Kraftnett
  • KE Nett
  • Lysna
  • Norefjell Nett
  • Skiakernett
  • Vang Energiverk

Varsel om endring av navn:

  • iSalten Nett
  • Kvam Energi
  • Røros E-verk Nett

Varsel om endring av logo og navn:

  • El-verket Høland
  • Jæren Everk
  • Telemark Nett

Kilde: RME

Stort bilde i toppen: En av nettselskapet iSalten Nett sine biler (Foto: isalten.no).

reLATERT

Se alle arrangementer

Den nye Hansaregionen

17. sep. 2023

Effektiv strømutveksling i EU-markedet er ikke det samme sett fra Stavanger og Hamburg.

Nei, NRK. Nei til EUs ACER-søksmål handler ikke om å «sabotere EØS-avtalen»

14. sep. 2023

Når NRK omsider nevner søksmålet Nei til EU har reist mot staten, velger Nyhetsmorgen å gi en forvrengt og feilaktig framstilling av hva saken dreier seg om.

Kommuner, vannkraftverk og strømutgifter

11. sep. 2023

Ny rapport: Noen sammenhenger og konsekvenser av en liberalisert kraftbransje.

Acer kan stå for fall

11. sep. 2023

Uavhengig av tausheten til NRK og riksmedia er det skrevet rettshistorie i Høyesterett denne uka.

– Staten unnviker realitetene

08. sep. 2023

Fjerde dag i Høyesterett: – Skal man vurdere realitetene i konsekvensene av de beslutninger det avstås myndighet til? Selvsagt skal man det, uttalte Nei til EUs advokat i sluttreplikken for Høyesterett.

Runddans om RME

08. sep. 2023

Tredje dag i Høyesterett: Reguleringsmyndigheten for energi (RME) skal være uavhengig av norske myndigheter og gjennomføre vedtakene som kommer fra ESA og ACER. Er RME da et norsk organ?

RME korker igjen for utbetaling av flaskehalsinntekter

07. sep. 2023

Statnett ville bruke flaskehalsinntekter til å bremse nettleieøkning. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sa nei. RME fungerer som EU-byrået ACERs forvaltningsorgan i Norge.

Når alarmen går i Høyesterett

06. sep. 2023

Hvem vet: Kanskje lå det symbolikk i at alarmen uforvarende ble utløst under rettsforhandlingene i Høyesterett onsdag.

- En historisk og rettshistorisk sak

05. sep. 2023

Første dag i Høyesterett: ACER utøver en myndighet som er mer omfattende enn det som ble lagt til grunn da Stortinget gjorde sitt ACER-vedtak. - Utviklingen i EU slår også inn i det regelverket som ble innført med tredje energimarkedspakke, påpeker Nei til EUs advokat Kjell Brygfjeld.

ACER-saken er i gang i Høyesterett

05. sep. 2023

Nå har Høyesterett startet sin behandling av Nei til EUs anke i ACER-saken. Følg saken direkte her.

Når én pluss én blir én

04. sep. 2023

Vil Høyesterett sette strek for Stortingets praksis med å avstå suverenitet stykkevis og delt uten å gjøre opp samlet regnskap?

Se ACER-saken direkte! 

01. sep. 2023

Høyesterett har besluttet å strømme behandlingen av anken i Nei til EUs ACER-sak. Det vil si at du kan følge saken direkte på video.