En av nettselskapet iSalten Nett sine biler (Foto: isalten.no).

RME-pålegg: Strømselskaper må bytte navn og logo for millioner

På grunnlag av regelverk i EUs tredje energimarkedspakke krever ACERs forlengede arm, reguleringsmyndigheten RME, at en rekke nettselskaper må endre navn eller logo, selv om de nettopp har gjort akkurat det.

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sendte i januar 19 norske nettselskaper pålegg (eller varsel) om å endre sitt navn eller logo slik at det skiller seg klart fra de andre selskapene i konsernet de tilhører. Dette gjelder blant annet DE Nett AS i Telemark, iSalten Nett AS i Nordland, Vonett i Vestland og Jæren Everk AS i Rogaland (se full liste til slutt i artikkelen).

Bakteppet er innføringen av EUs tredje energimarkedspakke med krav om såkalt selskapsmessig og funksjonelt skille. Nettselskapene skal skilles ut i egne selskaper med navn og logo som ikke kan forbindes med konsernet de er del av. Fristen for dette ble satt til 1. januar 2022.

Ifølge RME har 75 av de 94 nettselskapene i Norge innen fristen navn og logo som er i tråd med regelverket. De resterende 19 nettselskapene har altså fått pålegg fra RME om å endre navn eller logo.

Vil sikre konkurransen

Reguleringsmyndigheten RME er uavhengig av nasjonale myndigheter og kan ikke instrueres verken av Olje- og energidepartementet eller Norges Vassdrags- og energidirektorat, selv om RME deler kontorer med sistnevnte. RME skal påse at EUs energiregelverk, som er innført i EØS-avtalen, blir fulgt i Norge. Det er RME som iverksetter beslutninger fra ACER, formelt via vedtak i EØS-tilsynet ESA, rettet mot norske selskaper.  

Direktør for RME, Tore Langset, begrunner påleggene i en pressemelding: «For å sikre best mulig konkurranse, både i strømmarkedet og i andre markeder selskapene konkurrerer i, er det viktig at ingen har fordeler andre ikke har. Derfor er vi opptatte av et klart skille mellom nettselskapene og de andre virksomhetene selskapene i konsernet driver – også når det gjelder navn og logo.»

– Unødvendig byråkrati

NRK Nordland omtalte saken 3. mars. Et av selskapene som har fått pålegg er iSalten Nett på Fauske. RME mener at navnet er for likt morselskapet Indre Salten Energi og søsterselskapet Ise. – At datterselskapene i konsernet skulle dra så mye nytte av navnet, det har jeg ingen tro på, sier daglig leder Ole-Morten Hansen til NRK.

Vonett er et annet av de 19 selskapene som har fått brev fra RME. Selskapet het tidligere Voss Energi Nett, men RME mener at det nye navnet Vonett minner for mye om Voss Energi og Voss Fiber i samme konsern. Det har daglig leder John Magne Herre liten forståelse for: – Vi har opplevd kunder som har lurt på om de har vært utsatt for nettsvindel etter å ha fått faktura fra Vonett. Så det er mange som ikke skjønner sammenhengen med Voss Energi, forteller han til NRK.

Vonett-sjefen anslår at de har brukt en og en halv million kroner på logo og profilering på arbeidsbiler, klær. Enda en navneendring betyr de samme kostnadene på nytt.  – Vi føler dette er unødvendig byråkrati, og at det ikke er noen kunder som egentlig bryr seg, utenom at det skaper forvirring, sier John Magne Herre til NRK.

Selskapene som har fått pålegg eller varsel fra RME

Pålegg om endring av navn:

  • DE Nett
  • KE Nett
  • Lnett
  • Meløy Nett
  • RK Nett
  • S-Nett
  • SuNett
  • Vang Energiverk
  • Vonett

Varsel om endring av logo:

  • Indre Hordaland Kraftnett
  • KE Nett
  • Lysna
  • Norefjell Nett
  • Skiakernett
  • Vang Energiverk

Varsel om endring av navn:

  • iSalten Nett
  • Kvam Energi
  • Røros E-verk Nett

Varsel om endring av logo og navn:

  • El-verket Høland
  • Jæren Everk
  • Telemark Nett

Kilde: RME

Stort bilde i toppen: En av nettselskapet iSalten Nett sine biler (Foto: isalten.no).

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.