Jens Wroldsen Haugdal, foto: privat.

Seierstadstipendet til undersøkelse av EØS-midlene

Stipendmottager Jens Wroldsen Haugdal mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt EØS-midlene, som Norge betaler nesten 98 prosent av.

Jens Wroldsen Haugdal er tildelt Dag Seierstad-stipendet for en kommende masteroppgave om «EØS-midlene som redskap for myk makt (soft power tool) i Øst- og Sentral-Europa».

Oppgaven skal Haugdal skrive i europastudier ved NTNU i Trondheim. Årets stipendtildeling er på 40 000 kr. 

Dette er femte gang stipendet tildeles. Det utlyses årlig av Nei til EU for å stimulere til faglig sterke, kritiske masteroppgaver om EU og Norges forhold til EU. Haugdal forteller om stipendoppgaven:

– Tanken er å undersøke hvordan Norge bruker EØS-midlene som et «soft power» verktøy og for å skaffe seg innflytelse på øst- og sentraleuropeiske land. Den skal se nærmere på situasjonen som oppsto mellom Ungarn og Norge, og hvordan konflikten utvikler seg.

Vil bidra til diskusjon

Haugdal ønsker å løfte Norges andel av EØS-midlene opp på dagsorden, og mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt de betydelige beløpene:

– Norge betaler rett i underkant av 98 prosent av de totale midlene, og det har vært mer enn en dobling av midlene siden 2004. Dette gjenspeiles ikke i oppmerksomheten midlene får i den norske offentligheten.

Ny søknadsmulighet i november

Stipendet er oppkalt etter Nei til EUs utreder gjennom mange år og nei-sidens fremste kunnskapsleverandør Dag Seierstad. Jury for stipendet er Dag Seierstad, Morten Harper (utredningsleder i Nei til EU), Helle Hagenau (styremedlem i Nei til EU) og Reidun Heggen (leder av Ungdom mot EU).

– Haugdals oppgave tar for seg en side ved Norges forhold til EU som er blitt for lite belyst, heter det i juryens begrunnelse, og videre:

– Det er også interessant at oppgaven skal være case-basert ved å gå inn i konkrete eksempler, slik som konflikten med Ungarn, og at den til dels vil være basert på innhenting av grunnlagsmateriale gjennom egne intervjuer.

Neste søknadsfrist er 28. november 2020. Alle studenter som arbeider med eller planlegger en relevant mastergradsoppgave kan søke. Mer informasjon om stipendet: www.neitileu.no/stipend

Foto øverst: Privat.

Stort bilde i toppen: Jens Wroldsen Haugdal, foto: privat.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.