Jens Wroldsen Haugdal, foto: privat.

Seierstadstipendet til undersøkelse av EØS-midlene

Stipendmottager Jens Wroldsen Haugdal mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt EØS-midlene, som Norge betaler nesten 98 prosent av.

Jens Wroldsen Haugdal er tildelt Dag Seierstad-stipendet for en kommende masteroppgave om «EØS-midlene som redskap for myk makt (soft power tool) i Øst- og Sentral-Europa».

Oppgaven skal Haugdal skrive i europastudier ved NTNU i Trondheim. Årets stipendtildeling er på 40 000 kr. 

Dette er femte gang stipendet tildeles. Det utlyses årlig av Nei til EU for å stimulere til faglig sterke, kritiske masteroppgaver om EU og Norges forhold til EU. Haugdal forteller om stipendoppgaven:

– Tanken er å undersøke hvordan Norge bruker EØS-midlene som et «soft power» verktøy og for å skaffe seg innflytelse på øst- og sentraleuropeiske land. Den skal se nærmere på situasjonen som oppsto mellom Ungarn og Norge, og hvordan konflikten utvikler seg.

Vil bidra til diskusjon

Haugdal ønsker å løfte Norges andel av EØS-midlene opp på dagsorden, og mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt de betydelige beløpene:

– Norge betaler rett i underkant av 98 prosent av de totale midlene, og det har vært mer enn en dobling av midlene siden 2004. Dette gjenspeiles ikke i oppmerksomheten midlene får i den norske offentligheten.

Ny søknadsmulighet i november

Stipendet er oppkalt etter Nei til EUs utreder gjennom mange år og nei-sidens fremste kunnskapsleverandør Dag Seierstad. Jury for stipendet er Dag Seierstad, Morten Harper (utredningsleder i Nei til EU), Helle Hagenau (styremedlem i Nei til EU) og Reidun Heggen (leder av Ungdom mot EU).

– Haugdals oppgave tar for seg en side ved Norges forhold til EU som er blitt for lite belyst, heter det i juryens begrunnelse, og videre:

– Det er også interessant at oppgaven skal være case-basert ved å gå inn i konkrete eksempler, slik som konflikten med Ungarn, og at den til dels vil være basert på innhenting av grunnlagsmateriale gjennom egne intervjuer.

Neste søknadsfrist er 28. november 2020. Alle studenter som arbeider med eller planlegger en relevant mastergradsoppgave kan søke. Mer informasjon om stipendet: www.neitileu.no/stipend

Foto øverst: Privat.

Stort bilde i toppen: Jens Wroldsen Haugdal, foto: privat.

reLATERT

Se alle arrangementer

Den nye Hansaregionen

17. sep. 2023

Effektiv strømutveksling i EU-markedet er ikke det samme sett fra Stavanger og Hamburg.

Kommuner, vannkraftverk og strømutgifter

11. sep. 2023

Ny rapport: Noen sammenhenger og konsekvenser av en liberalisert kraftbransje.

Acer kan stå for fall

11. sep. 2023

Uavhengig av tausheten til NRK og riksmedia er det skrevet rettshistorie i Høyesterett denne uka.

– Staten unnviker realitetene

08. sep. 2023

Fjerde dag i Høyesterett: – Skal man vurdere realitetene i konsekvensene av de beslutninger det avstås myndighet til? Selvsagt skal man det, uttalte Nei til EUs advokat i sluttreplikken for Høyesterett.

Runddans om RME

08. sep. 2023

Tredje dag i Høyesterett: Reguleringsmyndigheten for energi (RME) skal være uavhengig av norske myndigheter og gjennomføre vedtakene som kommer fra ESA og ACER. Er RME da et norsk organ?

RME korker igjen for utbetaling av flaskehalsinntekter

07. sep. 2023

Statnett ville bruke flaskehalsinntekter til å bremse nettleieøkning. Reguleringsmyndigheten for energi (RME) sa nei. RME fungerer som EU-byrået ACERs forvaltningsorgan i Norge.

Når alarmen går i Høyesterett

06. sep. 2023

Hvem vet: Kanskje lå det symbolikk i at alarmen uforvarende ble utløst under rettsforhandlingene i Høyesterett onsdag.

- En historisk og rettshistorisk sak

05. sep. 2023

Første dag i Høyesterett: ACER utøver en myndighet som er mer omfattende enn det som ble lagt til grunn da Stortinget gjorde sitt ACER-vedtak. - Utviklingen i EU slår også inn i det regelverket som ble innført med tredje energimarkedspakke, påpeker Nei til EUs advokat Kjell Brygfjeld.

ACER-saken er i gang i Høyesterett

05. sep. 2023

Nå har Høyesterett startet sin behandling av Nei til EUs anke i ACER-saken. Følg saken direkte her.

Når én pluss én blir én

04. sep. 2023

Vil Høyesterett sette strek for Stortingets praksis med å avstå suverenitet stykkevis og delt uten å gjøre opp samlet regnskap?

Se ACER-saken direkte! 

01. sep. 2023

Høyesterett har besluttet å strømme behandlingen av anken i Nei til EUs ACER-sak. Det vil si at du kan følge saken direkte på video. 

ACER-saken på 1-2-3

28. aug. 2023

Hva handler ACER-søksmålet om – og hva vil skje hvis Nei til EU får medhold i Høyesterett?