Skal ESA og EØS bestemme over norsk høyesterett?

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Tariffnemnda har gitt etter for ESA og fjerna retten til å få dekket reise, kost og losji (RKL) for utenlandske arbeidere som reiser fra sine hjemland.

Dette har skapt harme i store LO-forbund som Fellesforbundet. Nå sier sentrale tillitsvalgte i Fellesforbundet, og som er Ap-medlemmer, at nok er nok.

Fellesforbundet i Bergen og omegn (avd 5) vedtok enstemmig å kreve et ut av EØS. Det er oppsiktsvekkende siden samme avdeling har vært varme forsvarere av EØS-avtalen. Leder Roar Abrahamsen sier i Klassekampen 10. november:

– Men det var dråpen. Fra før har vi hatt vikarbyrådirektivet, vi har hatt Acer-saken.  og vi har sett hvordan de har herjet med havnearbeiderne.

Dermed ser vi at EØS-debatten har fått en ny omdreining i Fellesforbundet og hele LO, som kan ende med at LO sier ut av EØS.

En slik utvikling hilser Nei til EU velkommen. Nå kan det avtales dekning for RKL kun i Norge, noe som også arbeidsgivere forsøker å omgå. Trolig vil også 20 prosent utetillegg bortfalle for utenlandske arbeidere. Dekning for RKL og 20 prosent utetillegg har ligget i norske tariffavtaler siden 1907. Tariffnemnda har dermed satt til side Norsk Høyesteretts avgjørelse i 2013. Som LOs advokat Håkon Angell sa i høyesterett i 2013: «Den mest prinsipielle saken som har vært pådømmelse i nyere tid. Den har nok sprengkraft i seg til å gjøre fremtidig bruk av allmenngjøringsordningen irrelevant, til varig å endre den norske forhandlingsmodellen og vil også kunne true de tariffestede rettigheter som er nedfelt i tariffavtalene. Et tap ville kunne åpne for underbetaling av utenlandsk arbeidskraft i et omfang vi ikke tidligere har sett».

Tariffnemndas vedtak om ikke allmenngjøre RKL viser at EU og EØS har forrang for faglige rettigheter. Dette må nå LO ta følgene av og si endelig Nei til EØS.

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.

Folkestyre og suverenitet under press

26. mai 2024

Makt er overført til markedet, multinasjonale konserner, uavhengige forvaltningsorganer og rettslige institusjoner – i Norge og i utlandet. EØS-avtalen står sentralt i denne utviklingen.