Skal ESA og EØS bestemme over norsk høyesterett?

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Tariffnemnda har gitt etter for ESA og fjerna retten til å få dekket reise, kost og losji (RKL) for utenlandske arbeidere som reiser fra sine hjemland.

Dette har skapt harme i store LO-forbund som Fellesforbundet. Nå sier sentrale tillitsvalgte i Fellesforbundet, og som er Ap-medlemmer, at nok er nok.

Fellesforbundet i Bergen og omegn (avd 5) vedtok enstemmig å kreve et ut av EØS. Det er oppsiktsvekkende siden samme avdeling har vært varme forsvarere av EØS-avtalen. Leder Roar Abrahamsen sier i Klassekampen 10. november:

– Men det var dråpen. Fra før har vi hatt vikarbyrådirektivet, vi har hatt Acer-saken.  og vi har sett hvordan de har herjet med havnearbeiderne.

Dermed ser vi at EØS-debatten har fått en ny omdreining i Fellesforbundet og hele LO, som kan ende med at LO sier ut av EØS.

En slik utvikling hilser Nei til EU velkommen. Nå kan det avtales dekning for RKL kun i Norge, noe som også arbeidsgivere forsøker å omgå. Trolig vil også 20 prosent utetillegg bortfalle for utenlandske arbeidere. Dekning for RKL og 20 prosent utetillegg har ligget i norske tariffavtaler siden 1907. Tariffnemnda har dermed satt til side Norsk Høyesteretts avgjørelse i 2013. Som LOs advokat Håkon Angell sa i høyesterett i 2013: «Den mest prinsipielle saken som har vært pådømmelse i nyere tid. Den har nok sprengkraft i seg til å gjøre fremtidig bruk av allmenngjøringsordningen irrelevant, til varig å endre den norske forhandlingsmodellen og vil også kunne true de tariffestede rettigheter som er nedfelt i tariffavtalene. Et tap ville kunne åpne for underbetaling av utenlandsk arbeidskraft i et omfang vi ikke tidligere har sett».

Tariffnemndas vedtak om ikke allmenngjøre RKL viser at EU og EØS har forrang for faglige rettigheter. Dette må nå LO ta følgene av og si endelig Nei til EØS.

reLATERT

Se alle arrangementer

Balansekunst på markedets premisser

28. nov. 2023

EØS-avtalen kan åpne for frikobling av strømprisen fra markedsregelverket til EU. Men dette hadde ikke Strømprisutvalget «tid og kapasitet» til å vurdere!

Krona for klima og arbeid

27. nov. 2023

Innføring av euro i Norge ville frata nye grønne næringer et formidabelt konkurransefortrinn.

Forsvar arbeidsmiljøloven og innleieforbudet mot ESA! 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Forsiktig utenriksminister på glatt føre

15. nov. 2023

Utenriksminister Espen Barth Eide sa i sin redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker at han ikke vil kutte svinger. Enn så lenge bruker han bare blinklyset.

Politiske krafttak må til

14. nov. 2023

Det er ikke lenger omstridt at de to siste utenlandskablene har vært utslagsgivende for strømprisen. Det kontroversielle består nå i hvilke politiske grep som er mulige.

Faktum som forsvant

13. nov. 2023

Bak Høyesteretts klare konklusjon i Acer-dommen ligger det mange motsetninger og forhold som ikke er vurdert.

Hva sier Høyesterett i ACER-dommen?

09. nov. 2023

Høyesterettsdommen i ACER-saken tar ikke stilling til konsekvensene for strømprisen eller andre følger av at Norge er blitt integrert i EUs energimarked. Det Høyesterett behandler er den direkte beslutningsmyndigheten som isolert sett er overført til EØS-tilsynet ESA.

Ingen kur for alt

07. nov. 2023

Hva er virkninger og bivirkninger av EUs nye helseunion?

Til forsvar for en tapt sak

07. nov. 2023

Etter Acer-dommen i Høyesterett er vernet om norsk myndighet og suverenitet i Grunnloven satt ut av spill.

I dag tenker jeg på EØS-avtalen!

02. nov. 2023

Jonas og Erna vet så altfor godt at å sitte stille i båten gjør at EØS-avtalen vil bli utvidet med ca. 2 direktiver og en rekke forordninger hver eneste dag. Det blir så mye at folk flest ikke har kapasitet til å følge strømmen av rettsakter inn i norsk lovverk.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Et vellykket møte med tema: EØS-avtalen og kommunene

16. okt. 2023

Det ble et vellykket møte på Gjøvik -med 34 tilstedeværende. Sted: Samfundet. Tema: EØS-avtalen og kommunene. Innleder: spesialrådgiver fra Fagforbundet og Kommunekonsult Fanny Voldnes.