Skal ESA og EØS bestemme over norsk høyesterett?

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Tariffnemnda har gitt etter for ESA og fjerna retten til å få dekket reise, kost og losji (RKL) for utenlandske arbeidere som reiser fra sine hjemland.

Dette har skapt harme i store LO-forbund som Fellesforbundet. Nå sier sentrale tillitsvalgte i Fellesforbundet, og som er Ap-medlemmer, at nok er nok.

Fellesforbundet i Bergen og omegn (avd 5) vedtok enstemmig å kreve et ut av EØS. Det er oppsiktsvekkende siden samme avdeling har vært varme forsvarere av EØS-avtalen. Leder Roar Abrahamsen sier i Klassekampen 10. november:

– Men det var dråpen. Fra før har vi hatt vikarbyrådirektivet, vi har hatt Acer-saken.  og vi har sett hvordan de har herjet med havnearbeiderne.

Dermed ser vi at EØS-debatten har fått en ny omdreining i Fellesforbundet og hele LO, som kan ende med at LO sier ut av EØS.

En slik utvikling hilser Nei til EU velkommen. Nå kan det avtales dekning for RKL kun i Norge, noe som også arbeidsgivere forsøker å omgå. Trolig vil også 20 prosent utetillegg bortfalle for utenlandske arbeidere. Dekning for RKL og 20 prosent utetillegg har ligget i norske tariffavtaler siden 1907. Tariffnemnda har dermed satt til side Norsk Høyesteretts avgjørelse i 2013. Som LOs advokat Håkon Angell sa i høyesterett i 2013: «Den mest prinsipielle saken som har vært pådømmelse i nyere tid. Den har nok sprengkraft i seg til å gjøre fremtidig bruk av allmenngjøringsordningen irrelevant, til varig å endre den norske forhandlingsmodellen og vil også kunne true de tariffestede rettigheter som er nedfelt i tariffavtalene. Et tap ville kunne åpne for underbetaling av utenlandsk arbeidskraft i et omfang vi ikke tidligere har sett».

Tariffnemndas vedtak om ikke allmenngjøre RKL viser at EU og EØS har forrang for faglige rettigheter. Dette må nå LO ta følgene av og si endelig Nei til EØS.

reLATERT

Se alle arrangementer

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Stortinget gir EU mer makt over norsk arbeidslivspolitikk

07. mai 2025

Stortinget har godkjent innlemmelsen av EUs arbeidsstyresmakt ELA i Norge. ELA har en omfattende og til dels uklar rolle i å bekjempe arbeidslivskriminalitet i EUs indre marked som er problematisk.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Bror av Bolkestein

31. mars 2025

EU-kommisjonens plan om et virtuelt 28. medlemsland utfordrer arbeidsliv og skattepolitikk i de reelle landene.