Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Kvinners arbeid er systematisk nedvurdert. EØS-avtalen er en pådriver for anbud og sosial dumping.
Gjennom EØS-avtalen er Norge med i et felles europeisk arbeidsmarked som innebærer at EU/EØS borgere har rett til opphold og til å arbeide i Norge. For eksempel får sykepleiere fra EU/EØS automatisk norsk autorisasjon som sykepleier og det er ingen språkkrav knyttet til godkjenningen. Det er opp til arbeidsgiver å vurdere hvorvidt en sykepleier med autorisasjon har tilstrekkelig språkkompetanse til å kunne utøve selvstendig sykepleiefaglig ansvar.
En studie som har sett på utviklingen i de nordiske arbeidsmarkedene etter EU-utvidelsene, konstaterer at frie bevegelsen av arbeidskraft og tjenester mellom rike og fattige naboland reiser en rekke arbeidslivspolitiske problemstillinger og utfordringer. Utviklingen av et stadig større felles internasjonalt arbeidsmarked for sykepleiere fører til endringer i arbeidslivet som bidrar til etablering av nye standarder for lønn og arbeidsforhold som norske sykepleiere ikke vil være tjent med.
Regjeringen Solberg sier kvinner skal få starte eget og bli gründere.
Kvinner har tradisjonelt ikke like stor tilgang på oppstartkapital som menn. Det som skjer i realiteten er at investeringsselskaper eller allerede etablerte internasjonale kjeder, blir eiere virksomheten. Det er ikke kvinner som eier eksempelvis Aleris, Skandinavias største helse- og omsorgsforetak. Aleris har en omsetning i Norge på flere millioner kroner, og et overskudd på titalls millioner. Men det er underbetalte kvinner som jobber der. Gjennom EØS-avtalens fri flyt av kapital er det enkelt å flytte overskudd ut av landet, jfr regler for selskapsskatt i EU/EØS.
Aleris Omsorg, en av bransjens største aktører, har i dag avtale med en rekke av landets kommuner om bo- og omsorgstilbud. Bedriften har ifølge egne tall nesten 500 medarbeidere i denne tjenesten, av disse jobber 350 som selvstendig innleide konsulenter. Innleie brukes blant annet for å omgå arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser. Aleris sparer også sosiale utgifter med de såkalte konsulentene. På vegne av 17 såkalte konsulenter anmeldte Fagforbundet i august 2018 Aleris Ungplan & BOI til Økokrim for særdeles grove brudd på arbeidsmiljøloven og uforsvarlig omsorg.
Anbudsordningene leder til mer sosial dumping. Kvinners arbeid er systematisk nedvurdert. Sosial dumping i kvinneyrkene må opphøre – kvinner har krav på anstendige lønns- og arbeidsvilkår.