Stopp sosial dumping i kvinneyrker

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Kvinners arbeid er systematisk nedvurdert. EØS-avtalen er en pådriver for anbud og sosial dumping.

Gjennom EØS-avtalen er Norge med i et felles europeisk arbeidsmarked som innebærer at EU/EØS borgere har rett til opphold og til å arbeide i Norge. For eksempel får sykepleiere fra EU/EØS automatisk norsk autorisasjon som sykepleier og det er ingen språkkrav knyttet til godkjenningen. Det er opp til arbeidsgiver å vurdere hvorvidt en sykepleier med autorisasjon har tilstrekkelig språkkompetanse til å kunne utøve selvstendig sykepleiefaglig ansvar.

En studie som har sett på utviklingen i de nordiske arbeidsmarkedene etter EU-utvidelsene, konstaterer at frie bevegelsen av arbeidskraft og tjenester mellom rike og fattige naboland reiser en rekke arbeidslivspolitiske problemstillinger og utfordringer. Utviklingen av et stadig større felles internasjonalt arbeidsmarked for sykepleiere fører til endringer i arbeidslivet som bidrar til etablering av nye standarder for lønn og arbeidsforhold som norske sykepleiere ikke vil være tjent med.

Regjeringen Solberg sier kvinner skal få starte eget og bli gründere.

Kvinner har tradisjonelt ikke like stor tilgang på oppstartkapital som menn. Det som skjer i realiteten er at investeringsselskaper eller allerede etablerte internasjonale kjeder, blir eiere virksomheten. Det er ikke kvinner som eier eksempelvis Aleris, Skandinavias største helse- og omsorgsforetak. Aleris har en omsetning i Norge på flere millioner kroner, og et overskudd på titalls millioner. Men det er underbetalte kvinner som jobber der. Gjennom EØS-avtalens fri flyt av kapital er det enkelt å flytte overskudd ut av landet, jfr regler for selskapsskatt i EU/EØS.

Aleris Omsorg, en av bransjens største aktører, har i dag avtale med en rekke av landets kommuner om bo- og omsorgstilbud. Bedriften har ifølge egne tall nesten 500 medarbeidere i denne tjenesten, av disse jobber 350 som selvstendig innleide konsulenter. Innleie brukes blant annet for å omgå arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser. Aleris sparer også sosiale utgifter med de såkalte konsulentene. På vegne av 17 såkalte konsulenter anmeldte Fagforbundet i august 2018 Aleris Ungplan & BOI til Økokrim for særdeles grove brudd på arbeidsmiljøloven og uforsvarlig omsorg.              

Anbudsordningene leder til mer sosial dumping. Kvinners arbeid er systematisk nedvurdert. Sosial dumping i kvinneyrkene må opphøre – kvinner har krav på anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Pfizergate

04. nov. 2024

EU-kommisjonens rådyre vaksineinnkjøp og hemmelighetskremmeri lover ikke godt for helseunionen.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.