Stortingsrepresentantar som ikkje vil meine

Kva meiner stortingsrepresentantane om EUs energibyrå Acer? Nesten halvparten av stortingsrepresentantane har ikkje svart, vil ikkje svare eller veit ikkje om dei støttar at Noreg skal underleggast EUs energibyå. Vi utfordrar dei til å svare!

I løpet av valkampen spurte Nei til EU stortingskandidatane kva dei meiner om norsk tilknyting til EUs energibyrå Acer. Av dei som i dag sit på Stortinget, var det 39 som svarte veit ikkje, og 39 som ikkje har svart i det heile. Fire har informert oss at dei ikkje ønskjer å svare. Nokre av disse kan du sjå i oversikta under. 40 har svart ja på spørsmålet og 47 nei.

Dette var spørsmålet vi stilte: «Støtter du at Norge skal bli underlagt EUs energibyrå Acer gjennom overføring av myndighet til overvåkningsorganet ESA?»

Blokkerande mindretal

Suverenitetsavståing til ein organisasjon der Noreg ikkje er medlem, skal handsamast etter paragraf 115 i Grunnlova, som krev tre fjerdedels flertall for vedtak. Då kan dei 47 stortingsrepresentantane som har svart nei i Nei til EU si undersøking stoppe tilsluttinga.

«Veit ikkje» vil avgjere

Dersom Stortinget vel å omgå problemet ved å handsame tilslutting til energibyrået etter paragraf 26, som berre krev simpelt fleirtal, må 85 representantar røyste nei. Då må ein stor del av dei som ikkje har svart i undersøkinga, eller har svart at dei ikkje veit, også røyste mot tilsluttinga.

Standpunkt 1-2018 stortingsrepresentantar som ikkje vil svare

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.