Olje- og energiminister Tina Bru.

Tina Bru kan ikke gjøre noe med strømprisen

En minister som intet kan gjøre med den skyhøye strømprisen så lenge vi er en del av EUs energiunion og  ACER passer på.

Heller ikke Tina Bru kommer unna at utenlandskablene fører til økt strømpris. Men hun mener tørt vær og lav magasinfylling er viktigere.

Sannheten er at 2021 startet med magasinfylling langt over normalen. Hele 10 %. Så ble det eksportert til rekordhøy strømpris i EU gjennom kablene. Til og med i rekordkalde januar eksporterte Norge 1,9 milliarder kilowattimer netto. Likevel var det normal magasinfylling helt til sankthans.

Det er helt sant at juli og august var tørre. Men likevel fortsatte eksporten. Hele 3 milliarder kilowattimer på to tørre måneder. Med utenlandskabler som verktøy forbereder kraftbransjen enda høyere strømpriser til vinteren.

FrP vil fjerne el-avgifta på 16,5 øre/kWh. Andre vil øke bostøtten. Ingen ting av dette hjelper for industrien vår som betaler et halvt øre i el-avgift og slett ikke oppfyller krav til bostøtte. Verken bostøtte eller el-avgift går til roten av problemet. At strømprisen truer både den grønne omstillinga og varmen i de tusen hjem. At kraftbransjen kan trekke inn milliarder uten et øre i ekstra kostnad.

Et sjølstendig land ville strupet eksporten når magasinfyllinga nærmet seg normalen ved sankthans og meteorologene meldte tørt vær. Men 22. mars 2018 ble Norge en del av EUs energiunion og med ACER til å passe  på. Både Tina Bru og en ny olje og energiminister fra de rødgrønne står uten verktøy.

Stort bilde i toppen: Olje- og energiminister Tina Bru. (Foto: Norsk olje og gass)

reLATERT

Se alle arrangementer

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025 Kort oppsuppering av fylkesleiar Toril Mongstad.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.