Uka som gikk: NRK fikk kritikk for Acer-dekningen

Kringkastingsrådet behandlet de nesten 700 klagene på NRKs dekning av Acer. Innsamlingen til søksmål for å prøve suverenitetsavståelsen til Acer fortsetter med full styrke.

NRK bør reflektere over Acer-dekningen sin, mener SV-politiker Akhtar Chaudhry. 9. mars samlet en stor folkegruppe seg foran Stortinget for å demonstrere mot innføringen av EUs tredje energimarkedspakke, Acer, i Norge. Den demonstrasjonen ble ikke dekket av statskanalen eller av andre riksdekkende medier. Det utløste et skred av klager til Kringkastingsrådet. Torsdag behandlet rådet klagene mot NRKs dekning av Acer.

– Vi har nye kamper å vinne. De siste månedene av Acer-kampanjen viste at nei-siden fortsatt besitter det enorme potensialet til å mobilisere store deler av befolkningen, som vi gjorde i 1994. Acer-kampen har på mange måter bevist at EU- og EØS-kamper lar seg vinne, selv om det ikke nådde hele veien frem til målstreken i akkurat dette tilfellet, skriver leder i Ungdom mot EU, Eirik Fenstad Thorbjørnsen.

ACER-motstanden - bygd på myter? Johnny Olsrud, forklarer i Tønsbergs Blad 17. april at hele motstanden mot ACER og EUs energiunion bygger på myter. LO, AUF, fylkesting og ordførere over det ganske land er blant dem som ikke har forstått noe som helst. Flere har i ettertid av ACER-avstemningen på Stortinget påstått at motstanden mot EUs tredje energipakke var preget av myter. Her imøtegår Kathrine Kleveland konkret fem påståtte myter som Johnny Olsrud, fra Europabevegelsen fremmer i flere debattinnlegg.

EØS og sosial dumping

«For Norge kan et EU-byrå for arbeidslivet bety et tilbakeskritt i kampen mot sosial dumping. Det er i beste fall naivt å tro at eget EU-byrå – som ikke bryr seg om annet enn EU-rettens minimumsbestemmelser – skal bli et bolverk mot sosial dumping», skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Er det satt et endelig stopp for EU-kommisjonens forslag til elektronisk tjenestekort etter at Europaparlamentets indre markedskomité nylig sa nei? Det elektronisk tjenestekortet skulle sikre lettere flyt av personer, særlig i byggebransjen, nå har oppsiktsvekkende nok hele fire komiteer i Europaparlamentet sagt nei til kortet. Er det over og ut for e-kort?

Handelsavtaler og penger som blir borte

Handels- og investeringsavtalen mellom Japan og EU (JEFTA) er enda mer omfattende enn den omstridte CETA-avtalen med Canada. Denne gangen tar EU ingen sjanser og vil vedta avtalen på unionsplan, uten mulighet for medlemsstatene til å legge ned veto.

Skattebetalernes penger er ikke akkurat i trygge hender i EU-systemet. 42 milliarder kroner (DKK 33 mrd.) er det ikke gjort regnskapsmessig rede for, sier revisjonsretten. Skyldes det inkompetanse, administrative feil eller svindel? Hvem vet.

reLATERT

Se alle arrangementer

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.

Ja til folkestyre og internasjonal solidaritet   

27. april 2025

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Regjeringen vil starte innføringen av Energipakke 4 - Nei til EU krever veto

22. april 2025

Forslagene om å innføre EUs fornybardirektiv, energieffektiviseringsdirektiv og bygningsenergidirektivet er nå til behandling i Stortinget.

Forslag om nei til EUs fjerde energipakke i Stortinget

09. april 2025

10. april behandler Stortinget flere representantforslag om kontroll med krafta, EUs fjerde energipakke og ut av ACER.

Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke

03. april 2025

Ren energi eller dysfunksjonelt marked? Det er tema i Vett 1 2025 EUs energiunion og fjerde energipakke.

Det du bør vite om toll

03. april 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? Norge har fått lavere toll enn EUs varer. EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025. Kort oppsummering av Toril Mongstad, fylkesleiar Hordaland Nei til EU.  

Bror av Bolkestein

31. mars 2025

EU-kommisjonens plan om et virtuelt 28. medlemsland utfordrer arbeidsliv og skattepolitikk i de reelle landene.

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Politisk kontroll over krafta

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi krever at politikerne tar tilbake kontroll over vår egen kraft ved å ta strømmen av markedet og sørge for at strømmen selges til selvkost.

Fornybardirektivet: Mer marked og mindre demokrati

14. mars 2025

​​​​​​​Fornybardirektivet finnes i flere versjoner. Felles for dem er mer markedsordninger og hastebehandling av kraftutbygging. Vi har gjennomgått noen sentrale deler av fornybardirektivene fra 2018 og 2023, og sett på likhetene og forskjellene.