Uka som gikk: NRK fikk kritikk for Acer-dekningen

Kringkastingsrådet behandlet de nesten 700 klagene på NRKs dekning av Acer. Innsamlingen til søksmål for å prøve suverenitetsavståelsen til Acer fortsetter med full styrke.

NRK bør reflektere over Acer-dekningen sin, mener SV-politiker Akhtar Chaudhry. 9. mars samlet en stor folkegruppe seg foran Stortinget for å demonstrere mot innføringen av EUs tredje energimarkedspakke, Acer, i Norge. Den demonstrasjonen ble ikke dekket av statskanalen eller av andre riksdekkende medier. Det utløste et skred av klager til Kringkastingsrådet. Torsdag behandlet rådet klagene mot NRKs dekning av Acer.

– Vi har nye kamper å vinne. De siste månedene av Acer-kampanjen viste at nei-siden fortsatt besitter det enorme potensialet til å mobilisere store deler av befolkningen, som vi gjorde i 1994. Acer-kampen har på mange måter bevist at EU- og EØS-kamper lar seg vinne, selv om det ikke nådde hele veien frem til målstreken i akkurat dette tilfellet, skriver leder i Ungdom mot EU, Eirik Fenstad Thorbjørnsen.

ACER-motstanden - bygd på myter? Johnny Olsrud, forklarer i Tønsbergs Blad 17. april at hele motstanden mot ACER og EUs energiunion bygger på myter. LO, AUF, fylkesting og ordførere over det ganske land er blant dem som ikke har forstått noe som helst. Flere har i ettertid av ACER-avstemningen på Stortinget påstått at motstanden mot EUs tredje energipakke var preget av myter. Her imøtegår Kathrine Kleveland konkret fem påståtte myter som Johnny Olsrud, fra Europabevegelsen fremmer i flere debattinnlegg.

EØS og sosial dumping

«For Norge kan et EU-byrå for arbeidslivet bety et tilbakeskritt i kampen mot sosial dumping. Det er i beste fall naivt å tro at eget EU-byrå – som ikke bryr seg om annet enn EU-rettens minimumsbestemmelser – skal bli et bolverk mot sosial dumping», skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Er det satt et endelig stopp for EU-kommisjonens forslag til elektronisk tjenestekort etter at Europaparlamentets indre markedskomité nylig sa nei? Det elektronisk tjenestekortet skulle sikre lettere flyt av personer, særlig i byggebransjen, nå har oppsiktsvekkende nok hele fire komiteer i Europaparlamentet sagt nei til kortet. Er det over og ut for e-kort?

Handelsavtaler og penger som blir borte

Handels- og investeringsavtalen mellom Japan og EU (JEFTA) er enda mer omfattende enn den omstridte CETA-avtalen med Canada. Denne gangen tar EU ingen sjanser og vil vedta avtalen på unionsplan, uten mulighet for medlemsstatene til å legge ned veto.

Skattebetalernes penger er ikke akkurat i trygge hender i EU-systemet. 42 milliarder kroner (DKK 33 mrd.) er det ikke gjort regnskapsmessig rede for, sier revisjonsretten. Skyldes det inkompetanse, administrative feil eller svindel? Hvem vet.

reLATERT

Se alle arrangementer

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Det du bør vite om toll

17. feb. 2025

Hva betyr Trumps toll for norsk eksport? EU har ikke varslet mottiltak som vil ramme Norge.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.

Klar tale mot EUs fjerde energimarkedspakke på Trondheimskonferansen 2025

03. feb. 2025

Nei til EU var til stede på årets Trondheimskonferanse og arrangerte et godt besøkt EU/EØS-formøte. Årets resolusjon inneholder tydelige standpunkter mot overnasjonal kontroll fra EU i både energipolitikken og arbeidslivspolitikken.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

30. jan. 2025

Nå står kampen om fjerde energimarkedspakke. Den skal vi stoppe!