Snøhvit og de sju dvergene.

Uka som gikk: Snøhvit energi og Aps sju små dverger

Ap håper at sju små dverger kan redde snøhvit norsk energi uten å utfordre den onde stemora. EU-sjef Jean-Claude Juncker liker også eventyr. Han har vekket sin Tornerose opp fra søvnen.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har nylig satt opp ei liste med sju «forutsetninger som må innfris før Arbeiderpartiet tar endelig stilling til EUs tredje energimarkedspakke». 

Avklaringene Arbeiderpartiet etterlyser, kan bare sikres ved at flertallet på Stortinget reserverer seg mot de rettsaktene som åpner for en rettstilstand som rammer det vi vil trygge, skriver Dag Seierstad.

De sju forutsetningene minner mest om sju små dverger som ikke utfordrer kjempen i Brussel i nevneverdig grad. Det neste blir vel at Ap trekker inn Snøhvit-feltet for å forklare gassforordningens fortreffelighet?

Å stille krav til regjeringa, og ikke til EU, virker i alle fall temmelig meningsløst.

– Korleis EU-samarbeidet på energiområdet utviklar seg til neste år eller i 2025, det kan ikkje Solberg-regjeringa gjere noko med, altså. Det er så enkelt som det, seier professor i offentlig rett, Eivind Smith til Klassekampen.

– Historien har lært oss at vi må være ytterst forsiktige med å stole blindt på de såkalte garantiene fra EU og EU-tilhengerne på Stortinget, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Eva Nordlund i Nationen lurer på hva det er Ap ikke forstår i proposisjonsteksten fra regjeringa, mens El og IT-forbundet skriver i et svar til energiminister Søviknes at det er på tide å slå av autopiloten i EU-spørsmål. Også den største avdelinga i Fellesforbundet krever nå Acer-veto.

Til vurdering…

Denne uka var det ventet en ny vurdering fra Lovavdelinga etter at regjeringa ble pressa til å be den vurdere på nytt hvorvidt «ESAs vedtakskompetanse sett i sammenheng med kravet om den norske reguleringsmyndigheten for energi (RME) sin uavhengighet innebærer myndighetsoverføring i grunnlovens forstand».

Regjeringen har opprettet en egen Reguleringsmyndighet for energi (RME) innenfor Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). RME skal motta instrukser fra ACER og EU gjennom overvåkingsorganet ESA hvis Stortinget godtar EUs tredje energimarkedspakke og ACER-forordningen.

Teksten fortsetter under bildet

rme-nve-gjoekunge
Har NVE fått en gjøkunge i reiret sitt? Illustrasjon: Nei til EU | EF/JRS

Vurderinga er ikke kjent når dette skrives. Men sjøl vi som ikke er jurister finner det oppsiktsvekkende at en regjering ønsker å lovfeste at den ikke skal få lov til å utøve sin myndighet som regjering. Det står det nemlig i proposisjonen.

«Departementet foreslår at det lovfestes i energiloven § 2-3 at reguleringsmyndigheten ikke kan instrueres i utførelsen av regulatoroppgaver.»

Også i Danmark er det voksende uro over EU-planene for energiunion. Skal EU i framtida bestemme hvor og fra hvem Danmark skal kjøpe gassen de trenger? Eller om de får lov til å være transittland for russisk (eller norsk) gass?

Uttalelser strømmer på

Vi har fått et luksusproblem: Det renner inn med vedtak mot Acer fra kommunestyrer, partilag og foreninger. Vi prøver så godt vi kan å henge med ved å legge ut vedtaka på vår oversiktsside, men vi ligger nok stadig på etterskudd!

Fagbevegelse under press

«Mobilitetspakken» fra EU vil rasere den norske transport- og turbussbransjen, frykter transportarbeiderne. For første gang kan ordinær rutetrafikk med buss få konkurranse fra utenlandske selskaper, og det på særdeles ulike vilkår. Transportarbeiderne krever at handlingsrommet i EØS må brukes til å si nei.

Fellesforbundet og Norsk Industri presses til å utarbeide «alternative formuleringer til reise-, kost- og losjibestemmelser i tariffavtalene». Hvorfor? For å tilfredsstille ESA og EUs utstasjoneringsdirektiv. Hva og hvordan tariffavtalen skal omskrives avhenger hva EU lander på i sin revisjon av direktivet. Hva skjedde med den frie forhandlingsretten?

Våpenindustri og PESCO

Norsk våpenindustri er visstnok bekymret for å bli «stengt ute» fra det militære opprustningsprosjektet til en union vi faktisk ikke er medlem av. Utenriksminister Søreide vil gjerne ha Norge med, men medgir at det slett ikke er «dramatisk» om Norge står utenfor, ifølge Aftenposten.

Det skulle bare mangle. EØS-avtalen omfatter ikke utenriks- og sikkerhetspolitikk.

EU-kommisjonen skryter på twitter av at de har vekket sin Tornerose opp fra søvnen. Tornerose er EUs forunderlige kjælenavn på militærunionen, som er alt annet enn vakker.

Det irske parlamentet Daíl vedtok før jul å hekte landet på Pesco, prosjektet som skal samle EU-troppene i en militær union. Men motstanden i det tradisjonelt alliansefrie Irland er stor og voksende, også i nasjonalforsamlinga. Les mer på sidene til den danske Folkebevægelsen mod EU.

Brexit-prosessen

– Hvis ikke EU og Norge er forsiktige med å svartmale britene i Brexit-forhandlingene, vil de skyve britene fra seg. Ikke forvent at Storbritannia finner seg i å bli ydmyket og angrepet igjen og igjen, sier britisk forsker til Dagbladet.

EU-president Donald Tusk tror ikke EU kan vente med samtaler om en handelsavtale til britene har fått klarhet i hva de vil. Statsminister Theresa May har samlet det såkalte krigsrådet for brexit for å stake ut kursen videre.

Et nytt britisk parti er stiftet. Formålet er å omgjøre folkets ja til å forlate EU, siden begge de to store partiene har forpliktet seg til å respektere folkeviljen. 'Renew' henter direkte inspirasjon fra den ekstremt EU-vennlige president Macron og hans bevegelse 'La République En Marche!'

Medieoppmerksomheten partiet ble til del ser ut til å være omvendt proporsjonal med gjennomslagskrafta. Bilder fra stiftelsesmøtet viste en glissen sal.

Ny ledelse i Ungdom mot EU

Ungdom mot EU har holdt landsmøte og valgt ny leder og nytt sentralstyre. Som ny leder ble Eirik Fenstad Thorbjørnsen valgt. Han etterfølger Syver Zachariassen som har ledet UmEU de siste to åra. Les mer om medlemmene i det nye sentralstyret.

Det er årsmøtetider i våre lokal- og fylkeslag som fatter mange gode vedtak og uttalelser. Det vil ta stor plass å dekke dem alle. For å lese mer om aktiviteten i de forskjellige fylkene, se våre fylkessider.

Stort bilde i toppen: Snøhvit og de sju dvergene. (CC0 Pixabay)

reLATERT

Se alle arrangementer

Naturens nei

01. juli 2024

EUs nye femårsstrategi viser hvorfor miljøargumentene mot EU er styrket siden 1994.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Høyresving i EU-parlamentet

21. juni 2024

EU-parlamentsvalget 2024 og hva det kan bety for EUs politikk de neste årene.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Parlament uten stemmer

17. juni 2024

Hva er legitimiteten til EU-parlamentet som folkevalgt forsamling når halvparten av velgerne ikke stemmer?

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

EU-borgerne vendte ryggen til EU-valget 

10. juni 2024

Deltagelsen i valget til EU-parlamentet ble igjen svært lavt. Nesten halvparten av velgerne unnlot å bruke stemmeretten. 

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

Venter framgang for ytre høyre-partier

05. juni 2024

Den danske Folkebevægelsen mod EU venter at ytre høyre vil gå kraftig fram i EU-parlamentsvalget 6.–9. juni, i en valgkamp som har handlet mest om forsvars- og sikkerhetspolitikk.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Foran valget til EU-parlamentet

31. mai 2024

Hvilken rolle spiller EU-parlamentet, og hva er forventningene til valget sett fra Danmark? Se webinaret onsdag 5. juni klokka 11.00 her!