Lene Westgaard Halle (H) fra Stortingets energi- og miljøkomité og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, i Dagsnytt Atten-studie 15. desember 2017.

Uka som gikk: Stortingskomiteen kan bli satt på gangen

Årets siste nyhetsoppsummering: Å gjøre Norge til del av EUs energiunion er ingen lys idé om vi skal beholde nasjonal råderett over energipolitikken.

Det dreier seg om å beholde nasjonal råderett over energipolitikken, sa Kathrine Kleveland da hun møtte Lene Westgaard-Halle (H) fra Stortingets energi- og miljøkomité til debatt i Dagsnytt Atten. Temaet var om Norge bør legges inn under EUs energibyrå, ACER. Kleveland påpekte at Westgaard-Halle og stortingskomiteen kan bli satt på gangen. 

Kleveland tilbakeviser i Nationen påstander om at et nei til EUs energibyrå vil "sette EØS-avtalen på spill". Nei til EU arbeider for en handelsavtale, men vil bruke de unntaksmulighetene EØS-avtalen har for å sikre norske interesser.

EU har kommet med en storslått idé om en energiunion som skal gi EU all makt over et energinett for strøm og gass. To ting som Norge er selvforsynt med, og har betydelige inntekter fra, skriver Terje Enger i dette innlegget i Oppland Arbeiderblad. Han advarer sterkt mot å knytte Norge til EUs energibyrå.

Kathrine Kleveland er en av de 100 mektigste personene som påvirker norsk landbrukspolitikk, ifølge Nationen og Bondebladets kåring!

Ja-leder: - EU-motstandere forstår ikke hva EU er

Ministerrådet i EU har vedtatt å opprette unionens første forpliktende forsvarssamarbeid (PESCO). Regjeringen ivrer etter å trekke Norge inn i militærprosjektet til en union vi ikke er medlem av.

Europabevegelsens leder Heidi Nordby Lunde skriver i et innlegg i Nationen at EU-motstandere ikke forstår hva EU er. Hun synes å mene at vi heller ikke forstår så mye av EØS. Ifølge Nordby Lunde er minst "10.000 grunner til å bli med i EU".

EU-domstolen fastslår at Uber ikke er en digital tjeneste. – Vi er fornøyde og ikke overrasket. Vi har hele tiden sagt at Uber er et taxiselskap og må behandles som et taxiselskap, sier direktør Roar Refseth i Norges Taxiforbund til NRK.

Ifølge EUs naturbeskyttelsesdirektiver er det verken lovlig å regulere eller jakte på ulv i dag. Men Romania vil nå gjøre det lovlig å skyte ulv.

EU endrer ikke syn etter valget i Catalonia

Det er en uavklart og spent situasjon i Catalonia og Spania etter at uavhengighetspartiene vant valget. Den politiske krisen i et av EUs største medlemsland fortsetter.

EU-kommisjonen endrer ikke syn etter valget i Catalonia, og står fortsatt fullt og helt bak den spanske sentralregjeringen, skriver EUObserver. Kommisjonen vil ikke kommentere valgresultatet.

Brexit kan jevne ut forskjeller

Det ligger an til en overgangsperiode for britene på knappe 2 år etter utmeldelsen i mars 2019. Da vil Storbritannias nye forhold til EU gjelde fra 1. januar 2021.

Brexit er en mulighet til å jevne ut forskjeller. Hvis britisk økonomi skal omformes når landet forlater EU, hvorfor ikke bruke muligheten til å skape sosiale forandringer? spør en artikkelen fra Politico.

EU-skepsisen er sterk i Italia. Et EU-kritisk og særlig eurokritisk parti kan innta regjering etter valget neste år.

5 Stjerners bevegelsen bekrefter at det kan bli folkeavstemning om euroen i Italia hvis partiet kommer i posisjon. 

EUs julegave til seg selv

EU vil ruste opp kontoret i Estland med et besøkssenter for den store "Europa-opplevelsen" i Tallinn til nesten 30 millioner kroner, skriver Politico. Barna kan være "EU-parlamentariker for en dag". EU er jo kjent for at pengene sitter løst når det gjelder å spre det "glade" EU-budskapet.

Stort bilde i toppen: Lene Westgaard Halle (H) fra Stortingets energi- og miljøkomité og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, i Dagsnytt Atten-studie 15. desember 2017. (NRK (skjermbilde))

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025