Hurdalsplattformen bekrefter at EØS-motstanden må fortsette

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte, vedtatt 7. november 2021.

Nei til EU er godt fornøyd med at regjeringserklæringen (Hurdalsplattformen) slår fast at norsk EU-medlemskap er uaktuelt.  I tillegg vektlegger regjeringen nasjonal råderett over ressursgrunnlaget, kamp mot sosial dumping, klimaendringer og sosiale og geografiske forskjeller. Vi konstaterer at dette står i sterk kontrast til at EØS-avtalen fortsatt ligger fast som et premiss.

Hurdalsplattformen sier videre at regjeringen vil utrede erfaringene med EØS-samarbeidet, inkludert vurdering av andre avtaler som de Storbritannia og Sveits har med EU. Fellesforbundets krav er å utrede alternativer. Det er et krav Nei til EU støtter, og forventer at dette blir fulgt opp. Utredningen må foretas av et bredt sammensatt utvalg, og det må gis god plass til erfaringer med ulike avtaler.

Regjeringen vil stoppe konkurranseutsetting av jernbanen og starte en dialog med EU for å få unntak fra deler av EUs fjerde jernbanepakke. Dagen før plattformen ble lansert, krevde Jernbaneforbundets landsmøte en reversering av hele pakken og at forhandlinger om dette måtte starte på neste møte i EØS-komiteen.

Nei til EU støtter kravet om å ta jernbanepakken ut av EØS-avtalen.

I Hurdalsplattformen heter det at «handlingsrommet i EØS-avtalen skal tas i bruk med særlig vekt på å sikre nasjonal kontroll på områder som norsk arbeidsliv, energi og jernbane». Tiltak for at norsk fornybar og miljøvennlig kraft forblir et konkurransefortrinn for industrien skal utredes. Dette er punkter Nei til EU fullt ut støtter og aktivt vil følge opp.

En regjering som består av to partier som begge stemte mot EUs fjerde jernbanepakke i Stortinget i juni må vise at de mener alvor med det de har stått for. Handlingsrommet må nettopp benyttes til å ivareta norske interesser, slik at nasjonal styring og kontroll med norsk jernbane kan gjenopprettes

At sosial dumping skal bekjempes nevnes flere steder i regjeringserklæringen. Det er bra, og noe som forplikter i den politikken som skal føres de neste årene.

Ap/Sp-regjeringen kommer ikke utenom å ta en nærkamp med EU, EØS-avtalen og EØS-tilsynet ESA hvis de vil innfri sin egen plattform, sikre støtte fra egne rekker og opprettholde tilslutningen fra fagbevegelse og andre støttespillere.

Politikk krever handling, mot og evne. Det dreier seg om å styre markedet og ikke å la markedet styre! Dette forventer vi at den nye regjeringen følger opp i praktisk politikk.

Nei til EU krever at regjeringen:

  • Bruker vetoretten i EØS-avtalen mot myndighetsoverføringen i EUs energipakke 4, og trekker Norge ut av EUs energibyrå ACER. Strømeksport og magasinfylling må reguleres. Norske folkevalgte skal styre landets energipolitikk.
  • Innleder forhandlinger med EU og EFTA-partnerne om å ta jernbanepakken ut av EØS-avtalen.
  • Utnytter handlingsrommet i EØS til et forbud mot bemanningsbransjen.
  • Bruker vetoretten mot EU-direktiver som svekker faglige rettigheter eller står i veien for utvidede rettigheter, og mot et forslag om lovbestemt minstelønn.
  • Styrker importvernet for landbruket som del av sikring av nasjonal matberedskap.
  • Verner om norsk suverenitet og fiskeriinteresser mot EUs forsøk på å tildele seg egne kvoter i norsk økonomisk sone.
  • Stanser kabotasje i godstransport, buss og luftfart
  • Prioriterer internasjonalt samarbeid med hovedvekt på FN for å ivareta menneskerettigheter og fremme en solidarisk verdensorden basert på frie og selvstendige nasjonalstater.
  • Respekterer folkestyret og maktfordelingsprinsippet! Landets politikk skal være hos de folkevalgte på Stortinget, ikke dikteres fra EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.