Løvestatue ved det norske Stortinget.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Tre stortingsrepresentanter fra Rødt har fremmet et forslag om å endre Grunnloven slik at Stortinget ikke kan avstå suverenitet uten å følge Grunnloven § 115, som krever tre fjerdedels flertall for å fatte vedtak. I en del EØS-saker har Stortinget avstått suverenitet med vanlig flertall med henvisning til Grunnloven § 26, blant annet i vedtaket av EUs tredje energipakke. Det er det neste Stortinget, altså etter valget i 2025, som skal behandle grunnlovsforslaget.

Forslaget er fremmet av Bjørnar Moxnes, Marie Sneve Martinussen og Sofie Marhaug. I begrunnelsen for forslaget heter det: «Forslagsstillerne søker med dette forslaget til grunnlovsendring å avklare en uheldig rettstilstand hvor terskelen for å avstå suverenitet til overnasjonale organer har utviklet seg til å bli lite etterprøvbar. I tillegg har terskelen for myndighetsoverføring etter forslagsstillernes syn blitt vesentlig senket i møte med stadig flere overnasjonale beslutningsorganer i EU, noe som har tilsidesatt mindretallsvernet og terskelen for grunnlovsendring som ligger nedfelt i Grunnloven § 115.»

§ 115 ved «enhver overføring» av myndighet

Forslagsstillerne viser til at § 115 kun har blitt brukt to ganger, da EØS-avtalen ble vedtatt i 1992 og tilslutningen til EUs finanstilsyn i 2016. Samtidig har § 26 blitt brukt i flere saker for å avstå suverenitet.

De fremmer tre alternative forslag, og beskriver det første slik: «Det første alternativet er å endre § 115 første ledd for å presisere at det er framgangsmåten i denne paragrafen som Stortinget skal benytte ved enhver overføring av myndighet til internasjonale organer. § 115 får da en uttømmende, positiv avgrensning. Den foreslåtte endringen gjør § 115 enklere å bruke, da regjeringen i sine proposisjoner og Stortinget i sin behandling ikke lenger trenger å ta stilling til om en suverenitetsavståelse er «lite inngripende», men kun trenger å vurdere om Stortingets samtykke vil overføre noen myndighet som Grunnloven tilordner Kongen, Stortinget eller norske domstoler.»

Det andre alternativet som foreslås er å henvise til § 115 i § 26. «Henvisningen til § 115 innebærer at prosedyren regulert i denne bestemmelsen må følges og vil gjelde ved enhver myndighetsavståelse.»

Det tredje alternativet, som også gjelder § 26, er av språklig art, der blant annet begrepet «traktat» endres til «folkerettslige avtaler».

«Norge skal ha sin egen pengeenhet»

Det er også fremmet et forslag om å endre Grunnloven § 120 a, for å fastslå at «Norge skal ha sin egen pengeenhet». Ved et EU-medlemskap ville Norge bli forpliktet til å innføre euro i stedet for krone som valuta. Hvis grunnlovsforslaget vedtas, kan ikke euro innføres uten å endre Grunnloven på nytt.

Forslaget er fremmet av Senterpartiets stortingsrepresentanter Nils T. Bjørke, Sigbjørn Gjelsvik, Per Olaf Lundteigen og Per Martin Sandtrøen. I begrunnelsen for forslaget skriver representantene blant annet: «Det å ha ei eiga pengeeining er eit av kjenneteikna ved ein sjølvstendig nasjon. Forslagsstillarane meiner difor Grunnlova bør innehalda føresegner om at Noreg skal ha si eiga pengeeining. Forslagsstillarane meiner at Noreg har hatt god nytte av å ha si eiga pengeeining og vil vera tent med å halda på si eiga pengeeining i framtida for å ha full sjølvråderett over penge- og myntsystemet og kunna bruka det som nasjonalt styringsverkemiddel i økonomiske kriser.»

Forslag om å endre Grunnloven må legges frem i ett av de tre første årene i en stortingsperiode. Før forslagene behandles, skal det holdes stortingsvalg. Deretter skal det nye Stortinget ta stilling til forslagene. En grunnlovsendring krever to tredjedelers flertall i Stortinget for å bli vedtatt.

Stort bilde i toppen: Løvestatue ved det norske Stortinget. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

– Høyre viser sitt sanne ansikt – EU-kampen er i gang

25. mars 2025

Nei til EUs leder Einar Frogner tar utfordringen fra Høyres landsmøte, som åpner for raske EU-forhandlinger.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge står fortsatt trygt utenfor EU

18. mars 2025

Ut fra en påstand om at de transatlantiske relasjonene nå er så godt som døde, hevdes det at Norge skal slutte seg til en sikkerhetspolitisk kapasitet i EU. Et tilpasningsdyktig europeisk samarbeid utenfor EU fremstår både mer fornuftig og mer realistisk.

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

– Sikkerhetssvaret ligger utenfor EU

06. mars 2025

– Det er behov for et utvidet og sterkt, vestlig sikkerhetspolitisk samarbeid, utover EU, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Svaret på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa ligger utenfor EU

25. feb. 2025

En ny sikkerhetspolitisk orden er under oppseiling i Europa, men samordnes ikke i Brüssel. Norge møter krevende tider bedre ved å fortsatt være utenfor EU.

Yara legger ned i Bretagne

24. feb. 2025

I Montoir-de-Bretagne er nok mange glade for at distriktets miljøversting blir borte.

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

– Løsningen er det globale samarbeidet. Ikke å slutte seg nærmere til EU

19. feb. 2025

– Det er akkurat nå det gjelder å holde hodet kaldt, det er nå det gjelder å ha is i magen, sier Nei til EU-leder Einar Frogner. Se ny video her!