Flertall for EØS i Senterpartiet og SV

Er det sånn at de fleste tilhengerne av Senterpartiet og SV er for EØS-avtalen? Og at det bare er Rødt og Fremskrittspartiet som har flere imot EØS enn for? Drammen Nei til EU tok problemstillingen opp i sitt nyhetsbrev 18.12.20 på bakgrunn av en Sentio-meningsmåling i november.

Meningsmålinger må tas med en klype salt. De gir ikke alltid det rette bildet av folkemeningen, noe ikke minst amerikanske valgmålinger har vist. Meningsmålingene har også blitt kritisert for å være lite representative.

I Nettavisen kom det fram at ved telefonundersøkelser får det norske meningsmålinsinstituttet Sentio bare svar fra tiendeparten av de som blir ringt opp. Ungdom og lavtlønna vegrer seg for å svare.
Nettavisen fant selv ut at 2 av 3 spurte aldri svarte på undersøkelser. De er lei alskens spørsmål.

Til mindre kunnskap folk har om et emne, til viktigere er selve utforminga av spørsmålet. Dette ser vi tydelig i forhold til EØS-spørsmålet. EØS-avtalens omfang og mye media-desinformasjon har skapt usikkerhet. Mange sitter igjen med det feilaktige inntrykket at vi ikke har noe annet valg enn å være med i EØS. Og når Sentio i forrige måned spurte 1000 personer om de ville stemt ja eller nei i en folkeavstemning om EØS, svarer ikke overraskende 3 av 5 ja.

Når derimot handelsavtale lanseres som alternativ, som i Nei til EU sine egne målinger, blir bildet et annet. Da blir det en slags tredeling, og flere som ikke veit: En tredjedel for handelsavtale, en tredjedel for EØS-avtale og en tredjedel veit-ikke. Nettavisa stilte spørsmålet "Støtter du en handelsavtale med EU i stedet for EØS-avtalen" i en egen uhøytidelig undersøkelse. Da svarte 77% ja.

Hva betyr dette? At vi ikke skal legge alt for stor vekt på meningsmålingene, og at de gjennom spørsmålsstillingen lett kan manipuleres. På samme måte som foran de tidligere folkeavstemninger, er kunnskap avgjørende.

Siden dagens EØS er mer omfattende en fortidens EF/EU, er vi i liten tvil om at et flertall av det norske folk ønsker at EØS-avtalen skal sies opp og erstattes med handelsavtale.

Nei til EU som organisasjon, vi som er medlemmer, samt Nei-partiene, har en stor oppgave i å få fram - overfor det norske folk - hvilke virkninger EØS har for oss og for Norge, og hvilke alternativer vi har til EØS. Erfaringer fra Sveits, Storbrittania og andre land som har handelsavtaler med EU, vil her være viktige.
 

reLATERT

Se alle arrangementer

Balansekunst på markedets premisser

28. nov. 2023

EØS-avtalen kan åpne for frikobling av strømprisen fra markedsregelverket til EU. Men dette hadde ikke Strømprisutvalget «tid og kapasitet» til å vurdere!

Forsvar arbeidsmiljøloven og innleieforbudet mot ESA! 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Forsiktig utenriksminister på glatt føre

15. nov. 2023

Utenriksminister Espen Barth Eide sa i sin redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker at han ikke vil kutte svinger. Enn så lenge bruker han bare blinklyset.

Politiske krafttak må til

14. nov. 2023

Det er ikke lenger omstridt at de to siste utenlandskablene har vært utslagsgivende for strømprisen. Det kontroversielle består nå i hvilke politiske grep som er mulige.

Faktum som forsvant

13. nov. 2023

Bak Høyesteretts klare konklusjon i Acer-dommen ligger det mange motsetninger og forhold som ikke er vurdert.

Hva sier Høyesterett i ACER-dommen?

09. nov. 2023

Høyesterettsdommen i ACER-saken tar ikke stilling til konsekvensene for strømprisen eller andre følger av at Norge er blitt integrert i EUs energimarked. Det Høyesterett behandler er den direkte beslutningsmyndigheten som isolert sett er overført til EØS-tilsynet ESA.

Ingen kur for alt

07. nov. 2023

Hva er virkninger og bivirkninger av EUs nye helseunion?

Til forsvar for en tapt sak

07. nov. 2023

Etter Acer-dommen i Høyesterett er vernet om norsk myndighet og suverenitet i Grunnloven satt ut av spill.

I dag tenker jeg på EØS-avtalen!

02. nov. 2023

Jonas og Erna vet så altfor godt at å sitte stille i båten gjør at EØS-avtalen vil bli utvidet med ca. 2 direktiver og en rekke forordninger hver eneste dag. Det blir så mye at folk flest ikke har kapasitet til å følge strømmen av rettsakter inn i norsk lovverk.

Dramatisk skifte om EØS, ACER og innleie i Fellesforbundet

27. okt. 2023

– Vedtakene på Fellesforbundets landsmøte er svært viktige, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Et vellykket møte med tema: EØS-avtalen og kommunene

16. okt. 2023

Det ble et vellykket møte på Gjøvik -med 34 tilstedeværende. Sted: Samfundet. Tema: EØS-avtalen og kommunene. Innleder: spesialrådgiver fra Fagforbundet og Kommunekonsult Fanny Voldnes.

EØS, et pyramidespill?

11. okt. 2023

Da Gro i 1992 skrev under EØS-avtalen var det for å sikre oss en EU-tilknytning selv om vi skulle si NEI i 1994. Det kan det være lite tvil om. Hun visste at denne avtalen om en del år ville vokse seg så mye sammen med norsk lovverk at det vil bli vanskelig å komme seg helt ut av avtalen selv om den en gang blir oppsagt.