Lundteigen som statsministerkandidat!

Rødts førstekandidat fra Buskerud, Linn-Elise Øhn Mehlen, kom med et friskt utspill på Buskerud Nei til EUs folkemøte forrige lørdag: Per Olaf Lundteigen som rødgrønn statsministerkandidat! Forslaget ble møtt med stor applaus. Fra Lundteigen selv, som også satt i møtepanelet, kom det ingen kommentarer.

Buskerud Nei til EU har gjennom tidene dratt store veksler på Lundteigen. Han har alltid prioritert å stille opp på våre samlinger og åpne møter, og har i stor grad bidratt til å spre entusiasme i kampen mot EU og EØS.
Hans særegne stil med spørsmål til og dialog med tilhørerne, er både engasjerende og opplysende.

 
Lundteigen som statsminister kan samle både røde og grønne partier til felles innsats for et fritt og selvstendig Norge, og for en politikk som vil tjene vanlige folk.
Forslaget har derfor vår fulle støtte - ikke minst fordi han mangler en viktige egenskap som kjennetegner mange av dagens politikere: Han er ingen karrierist eller politisk broiler. Men det er også annet vi vektlegger ved Lundteigen:

 
  • Jordnær
  • Folkelig
  • Grasrotaktivist
  • Enkel stil
  • Lyttende
  • Reflekterende
  • Engasjerende
  • Ærlig
  • Troverdig
  • Inkluderende
  • Respektert
  • Kunnskapsrik
  • Lang erfaring fra yrkesliv, organisasjonsliv og politisk arbeid
  • Klar motstander av EU og EØS.
 
I panelet på folkemøtet - "EØS - ei tvangstrøye" - satt også Arne Nævra, avgående stortingsrepresentant for Buskerud SV.
 
Nævra har sin bakgrunn fra bl.a. Stortingets samferdselskomite. Han hadde mange eksempler på hvordan EØS-avtalen var ei tvangstrøye innafor transportsektoren.
Bl.a. innafor taxinæring og langtransport.

 
Lundteigen, med mangeårig erfaring fra bl.a. Stortingets arbeids- og sosialkomite, gikk sterkt i mot den ukontrollerte arbeidsinnvandringen. Når f.eks. antall uføretrygdede øker, er det fordi de mangler jobbtilbud. Ikke fordi vi mangler arbeidsplasser, men fordi EØS-avtalen gjør det lettere - og ofte mer fristende - å ansette EU/EØS-borgere.
 
Øhn Mehlen var opptatt av at vi EØS-motstandere måtte synliggjøre hvordan EU/EØS grep inn i folks liv, og å diskutere EØS utifra konkrete saker.
 
Et viktig forslag ble reist under den etterfølgende diskusjon:
Før nye vedtak fattes av våre folkevalgte, må alternativene komme klart fram. Sånn at det legges fram to forslag til vedtak.
Hvilke muligheter har vi innafor EØS, og hvilke har vi utafor EØS.
Dette vil gjøre at folk lettere kan se forskjellene på et Norge tilknyttet EU/EØS, og et Norge som er et "fritt, sjølvstendig, udeleleg og uavhendeleg rike", jfr Grunnlovens paragraf 1.
 
 
 

reLATERT

Se alle arrangementer

Forslag om å grunnlovsfeste egen valuta

11. jan. 2023

Stortinget behandler denne uken et forslag om å grunnlovsfeste at Norge skal ha en egen pengeenhet. I EU er det traktatfestet at euroen er felles valuta.

EU-kampen i går og i dag

02. des. 2022

Slagordet vårt, «Folkestyre, solidaritet og miljø», har forblitt det samme siden Nei til EU ble opprettet. Og det er et godt slagord. Fordi selv om vi er mot EU er det jo mye vi er for.

Gerd-Liv Valla hilset Nei til EUs landsmøte

12. nov. 2022

– Jeg var en av mange som så på EØS-avtalen som en redning i 1994, sa tidligere LO-leder og medlem av Alternativ Energikommisjon, Gerd-Liv Valla, da hun hilste landsmøtet i Nei til EU. 

Verden er større enn EU

11. nov. 2022

Roy Pedersens tale ved åpningen av Nei til EUs landsmøte 11. november 2022.

Bøkenes tale

08. nov. 2022

Vis meg dine bøker og jeg skal si deg hvordan temperaturen i EU-saken er.

Verden er større enn EU 

28. okt. 2022

For Nei til EU er folkestyre, miljø og solidaritet de fremste verdiene vi ønsker å fronte i kampen mot EU-medlemskap og tilpassing til EUs politikk gjennom EØS.  

Demokrati under press 

26. okt. 2022

Retten til folkelig engasjement og kritikk av statsmakta i innen- som utenrikspolitiske spørsmål har alltid vært selve hjertet i det norske demokratiet.  

EØS – 30 år uten folkelig votum 

17. okt. 2022

I september var det femtiårsjubileum for Norges nei til EEC. Kampen i 1972 sto mellom grasrot og samfunnseliter. Men 20 år seinere tok ja-kreftene et historisk skritt i motsatt retning – et skritt som nøytraliserte folkets nei fra 1972 og 1994.

Folkets nei på Stortinget

13. okt. 2022

– Som en bred neiside må vi øke bevisstheten i befolkningen om lover som kommer fra EU, være på hugget og ikke passiviseres av EU-regelverk.

Standpunkt 3-2022

13. okt. 2022

I dette nummeret av Nei til EUs avis Standpunkt kan du blant annet lese intervju med Sofie Marhaug og Marit Knutsdatter Strand, som sitter på Stortinget for Rødt og Senterpartiet.

Da folket valgte folket

22. sep. 2022

EEC-avstemningen for 50 år siden.

Feiret folkets nei med teater og jazz

19. sep. 2022

Trønderne feiret 50-årsjubileet for nei-sidens seier i folkeavstemningen i 1972 på forskudd med teater, jazz og EU-kampens historie.