Lundteigen som statsministerkandidat!

Rødts førstekandidat fra Buskerud, Linn-Elise Øhn Mehlen, kom med et friskt utspill på Buskerud Nei til EUs folkemøte forrige lørdag: Per Olaf Lundteigen som rødgrønn statsministerkandidat! Forslaget ble møtt med stor applaus. Fra Lundteigen selv, som også satt i møtepanelet, kom det ingen kommentarer.

Buskerud Nei til EU har gjennom tidene dratt store veksler på Lundteigen. Han har alltid prioritert å stille opp på våre samlinger og åpne møter, og har i stor grad bidratt til å spre entusiasme i kampen mot EU og EØS.
Hans særegne stil med spørsmål til og dialog med tilhørerne, er både engasjerende og opplysende.

 
Lundteigen som statsminister kan samle både røde og grønne partier til felles innsats for et fritt og selvstendig Norge, og for en politikk som vil tjene vanlige folk.
Forslaget har derfor vår fulle støtte - ikke minst fordi han mangler en viktige egenskap som kjennetegner mange av dagens politikere: Han er ingen karrierist eller politisk broiler. Men det er også annet vi vektlegger ved Lundteigen:

 
  • Jordnær
  • Folkelig
  • Grasrotaktivist
  • Enkel stil
  • Lyttende
  • Reflekterende
  • Engasjerende
  • Ærlig
  • Troverdig
  • Inkluderende
  • Respektert
  • Kunnskapsrik
  • Lang erfaring fra yrkesliv, organisasjonsliv og politisk arbeid
  • Klar motstander av EU og EØS.
 
I panelet på folkemøtet - "EØS - ei tvangstrøye" - satt også Arne Nævra, avgående stortingsrepresentant for Buskerud SV.
 
Nævra har sin bakgrunn fra bl.a. Stortingets samferdselskomite. Han hadde mange eksempler på hvordan EØS-avtalen var ei tvangstrøye innafor transportsektoren.
Bl.a. innafor taxinæring og langtransport.

 
Lundteigen, med mangeårig erfaring fra bl.a. Stortingets arbeids- og sosialkomite, gikk sterkt i mot den ukontrollerte arbeidsinnvandringen. Når f.eks. antall uføretrygdede øker, er det fordi de mangler jobbtilbud. Ikke fordi vi mangler arbeidsplasser, men fordi EØS-avtalen gjør det lettere - og ofte mer fristende - å ansette EU/EØS-borgere.
 
Øhn Mehlen var opptatt av at vi EØS-motstandere måtte synliggjøre hvordan EU/EØS grep inn i folks liv, og å diskutere EØS utifra konkrete saker.
 
Et viktig forslag ble reist under den etterfølgende diskusjon:
Før nye vedtak fattes av våre folkevalgte, må alternativene komme klart fram. Sånn at det legges fram to forslag til vedtak.
Hvilke muligheter har vi innafor EØS, og hvilke har vi utafor EØS.
Dette vil gjøre at folk lettere kan se forskjellene på et Norge tilknyttet EU/EØS, og et Norge som er et "fritt, sjølvstendig, udeleleg og uavhendeleg rike", jfr Grunnlovens paragraf 1.
 
 
 

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Store ulemper med euro for Norge

08. des. 2023

– Å miste egen valuta som buffer og å ikke kunne sette renten etter eget lands økonomiske situasjon fører til mange ulemper, sa Christian Anton Smedshaug i Nei til EUs sending 7. desember.

Krona for klima og arbeid

27. nov. 2023

Innføring av euro i Norge ville frata nye grønne næringer et formidabelt konkurransefortrinn.