Åpent møte med tema «EØS eller handelsavtale»

Nestleder i Nei til EU, Idar Helle, var en av innlederne på et vellykket arrangement i regi av NEI til EUs fylkeslag i Hedmark og Oppland. Den andre innlederen var Roger Kyseth, daglig leder ved Benteler Automotive Raufoss AS.

Våre to fylkeslag fikk for en stund siden innvilget midler fra Studieforbundet Næring og Samfunn til et studieopplegg. Et debattmøte rundt EØS-avtalen lå inne som en del av studiene, og som vår innleder fikk vi tidlig på plass Idar Helle, nestleder i NEI til EU. I tillegg var planen å få med en næringslivsleder som kunne begrunne rent konkret hvorfor EØS-avtalen er helt nødvendig for hans/hennes bedrift. – Nå har vi jo gjennom lang tid fått erfare at slike innledere ikke akkurat vokser på trær, men studieansvarlig Harald Dyrkorn i Hedmark NtEU og fylkesleder Jørn Grøtberg i Oppland NtEU ga seg ikke. Og de fikk til slutt faktisk ja fra tre personer. Men møtedatoen passet bare for en av dem, Roger Kyseth, daglig leder ved Benteler Automotive Raufoss AS.

Møtet fant sted lørdag 28. oktober på Biri, i Vertshuset ved E6. Det var godt markedsført gjennom annonser, plakater, info på hjemmeside og facebook og dessuten e-post og SMS til våre medlemmer i Hedmark og Oppland. Så fremmøtet på rundt 25 personer lå litt i underkant av det vi hadde forventet. Men det var en aktiv gjeng som kom, med mange gode spørsmål til innlederne. Og Kyseth viste seg å være en næringslivsleder som i mange saker var enig med Idar Helle, blant annet rundt kravet om å få utnytte Norges mulighet til billig kraft som et nasjonalt konkurransefortrinn. På spørsmål om hva som er best, EØS eller handelsavtale, svarte han kort og greit: «Benteler spør ikke om dette». Og la til: «For et så stort konsern som det tyskeide Benteler, som opererer rundt om i hele verden, spørres det kun om én ting, nemlig om det lønner seg å investere f.eks. i Norge?» - Og det gjør det. Bentelers høyteknologiske avdeling på Raufoss klarer seg faktisk bra i en bransje preget av beinhard konkurranse globalt. Og det til tross for at de ansatte ved denne Raufoss-bedriften har meget god lønn.

Idar Helles oversiktlige og gode innledning satte blann annet fokus på muligheter for markedsadgang i framtiden.  Ingen kan gi svar på dette i dag. Konsekvensene av EØS-avtalen kan vi merke i samfunnspolitikk og politikk på ulike områder og ulike måter.

Så dette ble ikke noe rabaldermøte. Tvert imot uttrykte Helle og Kyseth at det hadde vært lærerikt og at de hadde hatt godt utbytte av hverandres innledninger. Og Dag Seierstad, på vei ut fra møtet, var riktig opprømt og ga innlederne følgende karakteristikk: «De var knallgode, begge to.»

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

EU taper konkurransekraft

28. okt. 2024

EUs økonomiske styrke har blitt dramatisk svekket i forhold til Kina og USA. Mottiltakene som lanseres vil svekke folkestyre og handlingsrom.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.