Åpent møte med tema «EØS eller handelsavtale»

Nestleder i Nei til EU, Idar Helle, var en av innlederne på et vellykket arrangement i regi av NEI til EUs fylkeslag i Hedmark og Oppland. Den andre innlederen var Roger Kyseth, daglig leder ved Benteler Automotive Raufoss AS.

Våre to fylkeslag fikk for en stund siden innvilget midler fra Studieforbundet Næring og Samfunn til et studieopplegg. Et debattmøte rundt EØS-avtalen lå inne som en del av studiene, og som vår innleder fikk vi tidlig på plass Idar Helle, nestleder i NEI til EU. I tillegg var planen å få med en næringslivsleder som kunne begrunne rent konkret hvorfor EØS-avtalen er helt nødvendig for hans/hennes bedrift. – Nå har vi jo gjennom lang tid fått erfare at slike innledere ikke akkurat vokser på trær, men studieansvarlig Harald Dyrkorn i Hedmark NtEU og fylkesleder Jørn Grøtberg i Oppland NtEU ga seg ikke. Og de fikk til slutt faktisk ja fra tre personer. Men møtedatoen passet bare for en av dem, Roger Kyseth, daglig leder ved Benteler Automotive Raufoss AS.

Møtet fant sted lørdag 28. oktober på Biri, i Vertshuset ved E6. Det var godt markedsført gjennom annonser, plakater, info på hjemmeside og facebook og dessuten e-post og SMS til våre medlemmer i Hedmark og Oppland. Så fremmøtet på rundt 25 personer lå litt i underkant av det vi hadde forventet. Men det var en aktiv gjeng som kom, med mange gode spørsmål til innlederne. Og Kyseth viste seg å være en næringslivsleder som i mange saker var enig med Idar Helle, blant annet rundt kravet om å få utnytte Norges mulighet til billig kraft som et nasjonalt konkurransefortrinn. På spørsmål om hva som er best, EØS eller handelsavtale, svarte han kort og greit: «Benteler spør ikke om dette». Og la til: «For et så stort konsern som det tyskeide Benteler, som opererer rundt om i hele verden, spørres det kun om én ting, nemlig om det lønner seg å investere f.eks. i Norge?» - Og det gjør det. Bentelers høyteknologiske avdeling på Raufoss klarer seg faktisk bra i en bransje preget av beinhard konkurranse globalt. Og det til tross for at de ansatte ved denne Raufoss-bedriften har meget god lønn.

Idar Helles oversiktlige og gode innledning satte blann annet fokus på muligheter for markedsadgang i framtiden.  Ingen kan gi svar på dette i dag. Konsekvensene av EØS-avtalen kan vi merke i samfunnspolitikk og politikk på ulike områder og ulike måter.

Så dette ble ikke noe rabaldermøte. Tvert imot uttrykte Helle og Kyseth at det hadde vært lærerikt og at de hadde hatt godt utbytte av hverandres innledninger. Og Dag Seierstad, på vei ut fra møtet, var riktig opprømt og ga innlederne følgende karakteristikk: «De var knallgode, begge to.»

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.