Åpent møte med tema «EØS eller handelsavtale»

Nestleder i Nei til EU, Idar Helle, var en av innlederne på et vellykket arrangement i regi av NEI til EUs fylkeslag i Hedmark og Oppland. Den andre innlederen var Roger Kyseth, daglig leder ved Benteler Automotive Raufoss AS.

Våre to fylkeslag fikk for en stund siden innvilget midler fra Studieforbundet Næring og Samfunn til et studieopplegg. Et debattmøte rundt EØS-avtalen lå inne som en del av studiene, og som vår innleder fikk vi tidlig på plass Idar Helle, nestleder i NEI til EU. I tillegg var planen å få med en næringslivsleder som kunne begrunne rent konkret hvorfor EØS-avtalen er helt nødvendig for hans/hennes bedrift. – Nå har vi jo gjennom lang tid fått erfare at slike innledere ikke akkurat vokser på trær, men studieansvarlig Harald Dyrkorn i Hedmark NtEU og fylkesleder Jørn Grøtberg i Oppland NtEU ga seg ikke. Og de fikk til slutt faktisk ja fra tre personer. Men møtedatoen passet bare for en av dem, Roger Kyseth, daglig leder ved Benteler Automotive Raufoss AS.

Møtet fant sted lørdag 28. oktober på Biri, i Vertshuset ved E6. Det var godt markedsført gjennom annonser, plakater, info på hjemmeside og facebook og dessuten e-post og SMS til våre medlemmer i Hedmark og Oppland. Så fremmøtet på rundt 25 personer lå litt i underkant av det vi hadde forventet. Men det var en aktiv gjeng som kom, med mange gode spørsmål til innlederne. Og Kyseth viste seg å være en næringslivsleder som i mange saker var enig med Idar Helle, blant annet rundt kravet om å få utnytte Norges mulighet til billig kraft som et nasjonalt konkurransefortrinn. På spørsmål om hva som er best, EØS eller handelsavtale, svarte han kort og greit: «Benteler spør ikke om dette». Og la til: «For et så stort konsern som det tyskeide Benteler, som opererer rundt om i hele verden, spørres det kun om én ting, nemlig om det lønner seg å investere f.eks. i Norge?» - Og det gjør det. Bentelers høyteknologiske avdeling på Raufoss klarer seg faktisk bra i en bransje preget av beinhard konkurranse globalt. Og det til tross for at de ansatte ved denne Raufoss-bedriften har meget god lønn.

Idar Helles oversiktlige og gode innledning satte blann annet fokus på muligheter for markedsadgang i framtiden.  Ingen kan gi svar på dette i dag. Konsekvensene av EØS-avtalen kan vi merke i samfunnspolitikk og politikk på ulike områder og ulike måter.

Så dette ble ikke noe rabaldermøte. Tvert imot uttrykte Helle og Kyseth at det hadde vært lærerikt og at de hadde hatt godt utbytte av hverandres innledninger. Og Dag Seierstad, på vei ut fra møtet, var riktig opprømt og ga innlederne følgende karakteristikk: «De var knallgode, begge to.»

reLATERT

Se alle arrangementer

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Striden om EU-medlemskap kan både vinnes og tapes

02. okt. 2024

Hvordan bør vi tenke og hvordan bør vi handle? Innledning av Ole Langeland på medlemsmøte i Vest-Agder Nei til EU 17. september 2024.

Lobbymakt i unionen

30. sep. 2024

Kan det være at den sterke kapitallobbyen i Brussel samlet sett virker mot sin hensikt?

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Mangelfull avtale om fiskesubsidier

23. sep. 2024

WTOs avtale om fiskesubsidier adresserer ikke hvilke subsidier som skal forbys, og subsidier for å ta vare på biologisk mangfold og økosystemer, og urfolks rettigheter, er ikke nevnt.

Norske EU-penger til Israel?

20. sep. 2024

Utenriksministeren måtte svare om norsk deltakelse i EUs samarbeid med Israel, i lys av Norges folkerettslige forpliktelser om ikke å bidra til krigsforbrytelser.

Handelsavtale er svaret

18. sep. 2024

En løsning med en reforhandlet handelsavtale og bilaterale avtaler på andre områder er ikke bare et reelt alternativ – det er svaret på framtidas samarbeidsform med EU-landene, skriver Einar Frogner.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

13. sep. 2024

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Alternativet handels­avtale er høyst levende

12. sep. 2024

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering, skriver Einar Frogner.

Utgått på dato

09. sep. 2024

Norske myndigheter satser hardt på EØS, men hva om tida har løpt fra det indre markedet?