Krafta er vår

Krafta er vår! For norsk energisuverenitet, Nei til ACER og EUs energiunion.

Hedmark Nei til EU oppfordrer Stortinget til å si nei til myndighetsoverføring til EUs energiunion og Acer. Om Stortinget skal avgi suverenitet, så må det behandles i henhold til Grunnlovens paragraf 115 som krever ¾ flertall.

Uttalelse fra årsmøtet i Hedmark Nei til EU 17.feb. 2018

Vannkrafta har vært grunnlaget for utviklingen av Norge som industrinasjon siden tidlig på 1900-tallet. Rimelig, rein og fornybar vannkraft har gjennom konsesjonslovene vært et virkemiddel for utvikling av næringsliv og industrisamfunn i store deler av landet. Det vet vi som lever våre liv tett ved Glomma vassdraget, den største vannforsyningskilden av dem alle her i landet.

EU har vedtatt en tredje energipakke, der EUs energiunion skal ha en overordnet rolle i utvikling av et felles europeisk kraftmarked for EU og EØS-området. Den norske regjeringen har foreslått at Norge knyttes opp til energiunionen gjennom det europeiske energibyrå Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators). Saken kommer opp i Stortinget og skal etter planen avgjøres der i løpet av våren.

Blir Acer-tilknytningen vedtatt, vil det svekke råderett og kontroll over vannkrafta og norsk energipolitikk. Det vil kunne få alvorlige konsekvenser i form av høyere strømpriser og nettleie for både forbrukere, kraftkrevende industri og andre næringer.  

Hedmark Nei til EU oppfordrer Stortinget til å si nei til myndighetsoverføring til EUs energiunion og Acer. Om Stortinget skal avgi suverenitet, så må det behandles i henhold til Grunnlovens paragraf 115 som krever ¾ flertall.

Stort bilde i toppen: Krafta er vår

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.