Nytt styre i Møre og Romsdal Nei til EU

Jan David Anti er valgt til ny leder i Møre og Romsdal Nei til EU. Han er bygningsarbeider, opprinnelig fra Karasjok, men nå bosatt i Kristiansund.

Thove Marie og Jan David
Thove Marie Langness, nestleder og Jan David Anti, leder

Med seg som nestleder får han Thove Marie Langness, som jobber som barn og ungdomsarbeider ved skole på Frei. Hun er opprinnelig fra Isfjorden i Romsdalen. 

De øvrige i styret er Rolf Arne Hamre, som også er leder i Molde Sp, Sidsel Holm Frøseth, Line Skår, Ståle Melby, Svein, E. Steinshamn, Johannes Bae, Marianne Bolme og Ståle Melby.

Styret i Nei til EU er kraftig forynget etter siste årsmøte. Der takket blant andre Lars Dahle, som har vært leder under EU-avstemningen og også leder de siste 5 årene av. Som i andre organisasjoner har aktiviteten vært liten under koronaen, men det nye styret satser nå på å bygge opp kontaktnettet spesielt i byene - og øke aktiviteten.

Klar for ny EU-kamp
Både Høyre og andre parti har annonsert ny EU-kamp, mest på bakgrunn av krigen i Ukraina. Det mener styret kan slå begge veger.


- EU er ingen fredsorganisasjon. Det vi ser er at Høyre og Ap i sin EU-iver har knyttet Norge alt for sterkt til EU gjennom EØS. Blant annet har de avviklet beredskapslager for korn, slik at Norge i følge NRK nå på søndag er et av landene som har lavest selvforsyning, sier nestleder Thove Marie Langness.


- På toppen av dette har de greid å sørge for å gi bort det overskuddet av strøm vi har, slik at folk nå opplever tomme vannmagasin, strømkrise og dyrtid på strøm og drivstoff. Både i 1972 og 1994 stemte folk for at vi skulle ta vare på våre egne ressurser og styre oss selv. Vi tror folk faktisk ser behovet for det fremdeles, avslutter Langness.

I høst er det 50 år siden den første avstemningen om EU-medlemskap, noe som skal markeres av organisasjonen. Den gangen var navnet Folkebevegelsen mot medlemskap i EF, med den karismatiske advokaten Arne Haugestad som daglig leder.

Bildet øverst: Styret samlet til styreseminar i Molde 8-9 april 2022

reLATERT

Se alle arrangementer

Balansekunst på markedets premisser

28. nov. 2023

EØS-avtalen kan åpne for frikobling av strømprisen fra markedsregelverket til EU. Men dette hadde ikke Strømprisutvalget «tid og kapasitet» til å vurdere!

Medlemsbrev fra Vesterålen og Lødingen Nei til EU

24. nov. 2023

Kjære medlemmer i Nei til EU. Vi i styret for Vesterålen og Lødingen Nei til EU takker dere for at dere er medlemmer i organisasjonen. . Uten dere, ingen organisasjon som kan ha tilsatt folk som følger med på alle direktiver som kommer inn i norske lover gjennom EØS.

Forsvar arbeidsmiljøloven og innleieforbudet mot ESA! 

21. nov. 2023

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 19. november 2023.

Vedsalg og medlemstilbud

17. nov. 2023

Bli med i kampen mot høye strømpriser. Rogaland Nei til EU har et tilbud til deg som vil bli medlem, eller om du trenger ved og vil støtte oss i vårt arbeid i Rogaland Nei til EU

Forsiktig utenriksminister på glatt føre

15. nov. 2023

Utenriksminister Espen Barth Eide sa i sin redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker at han ikke vil kutte svinger. Enn så lenge bruker han bare blinklyset.

Politiske krafttak må til

14. nov. 2023

Det er ikke lenger omstridt at de to siste utenlandskablene har vært utslagsgivende for strømprisen. Det kontroversielle består nå i hvilke politiske grep som er mulige.

Faktum som forsvant

13. nov. 2023

Bak Høyesteretts klare konklusjon i Acer-dommen ligger det mange motsetninger og forhold som ikke er vurdert.

Euro skaper uro

09. nov. 2023

Dyrtida slår kraftig inn i europeiske husstander. Dette merkes også i Norge. I tillegg til høye priser på energi og mat kommer hyppige renteøkninger. Mye av prisveksten er importert. Ville det hjelpe å bytte ut krona med euroen?

Hva sier Høyesterett i ACER-dommen?

09. nov. 2023

Høyesterettsdommen i ACER-saken tar ikke stilling til konsekvensene for strømprisen eller andre følger av at Norge er blitt integrert i EUs energimarked. Det Høyesterett behandler er den direkte beslutningsmyndigheten som isolert sett er overført til EØS-tilsynet ESA.

Uvisst om utvidelse av unionen

08. nov. 2023

Sverige og Finland brukte fem år på prosessen med å bli EU-medlem, og ingen har gjort det raskere. Tyrkia har vært kandidatland i snart 25 år. Hva er utsiktene for et snarlig EU-medlemskap for Ukraina?

Ingen kur for alt

07. nov. 2023

Hva er virkninger og bivirkninger av EUs nye helseunion?

Vett 2 2023 Dyrtid for demokratiet

07. nov. 2023

Kan EU utvide unionen både i dybden og bredden?