Elevene fryser uten økonomisk hjelp!

Det å fryse i Norge, og ikke ha råd til å betale strøm er ikke noe som hører hjemme i verdens rikeste land. Dessverre er det mange som gjør det, uten å ha krav på hjelp fra Nav.

Når det går mot vinteren går strømforbruket opp, og strømprisene er ekstreme. Vi som elever får borteboerstipend på 4200 som nesten ikke dekker en hybel, og en del av disse elevene må også betale strømregningene som ligger høyt.

I 2021 har NVE- sjef Kjetil Lund sagt til NRK at strømforbruket vil øke og prisene vil stige rekordraskt. Mens eksperter har sagt at prisene blir høyere, selv om det nådde en ekstrem pris mandag 29/11/21. Mange bruker vedovner, men de fleste elever som bor i hybler med flere andre er det ikke alltid tilrettelagt for det.

Selv om man slår av strømmen i rom man ikke oppholder seg i, er det oppvarmingen som tar mesteparten av regningen. Vi som elever kan ikke miste livskvalitet på vinteren, eller ligge i sengen under dyna for og beholde varmen på ettermiddagen. Dessverre er dette realiteten for mange av dem som må betale strømregningene selv.

Når en vanlig husholdning må ut med flere hundre kroner i måneden for strøm er dette sure penger, men for elever som må betale strøm er det til tider et valg mellom regninger eller mat. Man kan velge og ta opp lån fra lånekassen, men lån for en strømregning som er for høy i Norges dyreste land skulle vi vært foruten.

Vi importerer mer strøm til utlandet gjennom ACER kablene, og det er vi som sitter igjen med en skyhøy strømregning.

Vi har husleieloven som hjelper studentene som betaler strøm med leieavtalen at husverten ikke kan heve leia, men vi som sitter med en egen strømleverandør må prioritere.

Hvis Arbeids og Sosialminister Hadia Tajik oppfordrer NAV til og ikke trekke bistand fra dem som får hjelp under vinteren, burde det bli lagt til rette av Stortinget og Regjering at studenter og elever får bistand uten ekstra betaling. Verste konsekvens må enkelte elever avbryte studiet og flytte hjem. Det er ikke lønnsomt for Norge på sikt. Det vil være en god investering fra staten at vi elever får en liten håndsrekning, slik det er nå.

Ingen skal fryse, ingen skal sulte i Norge.

Victoria Elisabeth Andal

Nestleder Ungdom mot EU

Varamedlem Nordland Nei til EU

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

13. sep. 2024

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Alternativet handels­avtale er høyst levende

12. sep. 2024

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering, skriver Einar Frogner.

Utgått på dato

09. sep. 2024

Norske myndigheter satser hardt på EØS, men hva om tida har løpt fra det indre markedet?

En verden utenfor EØS

05. sep. 2024

NHOs avvisning av alternativer til EØS-avtalen minner om skremslene deres før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme.

Dommernes drømmer

01. sep. 2024

Efta-domstolen vil ha flere dommere og mer myndighet, men avdekker indirekte en nøkkel for å åpne handlingsrommet i EØS-avtalen.

Norge går i minus overfor EU

22. aug. 2024

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

Nei til EUs høringsuttalelse om EØS-utredningen

12. aug. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om EØS-utredningen (NOU 2024:7)   

Er demokrati mer enn bare kakepynt?

06. aug. 2024

«Alle» er enige i at EØS-avtalen gir Norge et betydelig demokratisk underskudd. Men hensynet til økonomiske verdier synes langt viktigere enn verdien av demokratiet.

Sommerles med EØS

29. juli 2024

Dansk satire gir et ekstra filter for å lese Eldring-utvalgets EØS-utredning.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.