Elevene fryser uten økonomisk hjelp!

Det å fryse i Norge, og ikke ha råd til å betale strøm er ikke noe som hører hjemme i verdens rikeste land. Dessverre er det mange som gjør det, uten å ha krav på hjelp fra Nav.

Når det går mot vinteren går strømforbruket opp, og strømprisene er ekstreme. Vi som elever får borteboerstipend på 4200 som nesten ikke dekker en hybel, og en del av disse elevene må også betale strømregningene som ligger høyt.

I 2021 har NVE- sjef Kjetil Lund sagt til NRK at strømforbruket vil øke og prisene vil stige rekordraskt. Mens eksperter har sagt at prisene blir høyere, selv om det nådde en ekstrem pris mandag 29/11/21. Mange bruker vedovner, men de fleste elever som bor i hybler med flere andre er det ikke alltid tilrettelagt for det.

Selv om man slår av strømmen i rom man ikke oppholder seg i, er det oppvarmingen som tar mesteparten av regningen. Vi som elever kan ikke miste livskvalitet på vinteren, eller ligge i sengen under dyna for og beholde varmen på ettermiddagen. Dessverre er dette realiteten for mange av dem som må betale strømregningene selv.

Når en vanlig husholdning må ut med flere hundre kroner i måneden for strøm er dette sure penger, men for elever som må betale strøm er det til tider et valg mellom regninger eller mat. Man kan velge og ta opp lån fra lånekassen, men lån for en strømregning som er for høy i Norges dyreste land skulle vi vært foruten.

Vi importerer mer strøm til utlandet gjennom ACER kablene, og det er vi som sitter igjen med en skyhøy strømregning.

Vi har husleieloven som hjelper studentene som betaler strøm med leieavtalen at husverten ikke kan heve leia, men vi som sitter med en egen strømleverandør må prioritere.

Hvis Arbeids og Sosialminister Hadia Tajik oppfordrer NAV til og ikke trekke bistand fra dem som får hjelp under vinteren, burde det bli lagt til rette av Stortinget og Regjering at studenter og elever får bistand uten ekstra betaling. Verste konsekvens må enkelte elever avbryte studiet og flytte hjem. Det er ikke lønnsomt for Norge på sikt. Det vil være en god investering fra staten at vi elever får en liten håndsrekning, slik det er nå.

Ingen skal fryse, ingen skal sulte i Norge.

Victoria Elisabeth Andal

Nestleder Ungdom mot EU

Varamedlem Nordland Nei til EU

reLATERT

Se alle arrangementer

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.