Elevene fryser uten økonomisk hjelp!

Det å fryse i Norge, og ikke ha råd til å betale strøm er ikke noe som hører hjemme i verdens rikeste land. Dessverre er det mange som gjør det, uten å ha krav på hjelp fra Nav.

Når det går mot vinteren går strømforbruket opp, og strømprisene er ekstreme. Vi som elever får borteboerstipend på 4200 som nesten ikke dekker en hybel, og en del av disse elevene må også betale strømregningene som ligger høyt.

I 2021 har NVE- sjef Kjetil Lund sagt til NRK at strømforbruket vil øke og prisene vil stige rekordraskt. Mens eksperter har sagt at prisene blir høyere, selv om det nådde en ekstrem pris mandag 29/11/21. Mange bruker vedovner, men de fleste elever som bor i hybler med flere andre er det ikke alltid tilrettelagt for det.

Selv om man slår av strømmen i rom man ikke oppholder seg i, er det oppvarmingen som tar mesteparten av regningen. Vi som elever kan ikke miste livskvalitet på vinteren, eller ligge i sengen under dyna for og beholde varmen på ettermiddagen. Dessverre er dette realiteten for mange av dem som må betale strømregningene selv.

Når en vanlig husholdning må ut med flere hundre kroner i måneden for strøm er dette sure penger, men for elever som må betale strøm er det til tider et valg mellom regninger eller mat. Man kan velge og ta opp lån fra lånekassen, men lån for en strømregning som er for høy i Norges dyreste land skulle vi vært foruten.

Vi importerer mer strøm til utlandet gjennom ACER kablene, og det er vi som sitter igjen med en skyhøy strømregning.

Vi har husleieloven som hjelper studentene som betaler strøm med leieavtalen at husverten ikke kan heve leia, men vi som sitter med en egen strømleverandør må prioritere.

Hvis Arbeids og Sosialminister Hadia Tajik oppfordrer NAV til og ikke trekke bistand fra dem som får hjelp under vinteren, burde det bli lagt til rette av Stortinget og Regjering at studenter og elever får bistand uten ekstra betaling. Verste konsekvens må enkelte elever avbryte studiet og flytte hjem. Det er ikke lønnsomt for Norge på sikt. Det vil være en god investering fra staten at vi elever får en liten håndsrekning, slik det er nå.

Ingen skal fryse, ingen skal sulte i Norge.

Victoria Elisabeth Andal

Nestleder Ungdom mot EU

Varamedlem Nordland Nei til EU

reLATERT

Se alle arrangementer

Krafttak på kongressen 

18. mai 2022

LO-kongressen kan brukes til å berge strømprisene – og regjeringsprosjektet. 

Nær 600 nye medlemmer hittil i år

05. mai 2022

Siden nyttår har Nei til EU fått nær 600 nye medlemmer, og bare de to siste ukene har vi registrert så mye som 200 nye medlemmer.

1. mai er vår kamp- og festdag 

01. mai 2022

Russlands angrep på Ukraina kaster mørker skygger innover den internasjonale kamp- og festdagen 1. mai. Europa har nok krigsminnesmerker. Krigen må derfor stoppes og russiske styrker trekkes ut. 

Nytt styre i Møre og Romsdal Nei til EU

11. april 2022

Jan David Anti er valgt til ny leder i Møre og Romsdal Nei til EU. Han er bygningsarbeider, opprinnelig fra Karasjok, men nå bosatt i Kristiansund.

Ja til politisk styring av krafta – Ut av ACER 

30. mars 2022

Uttalelse fra Nei til EUs rådsmøte 26.–27. mars

Bør utrede alternativer til EØS og EU

16. mars 2022

Krigen i Ukraina forårsaker ikke bare ødeleggelse og død, den gir også voldsomme politiske ringvirkninger over hele det europeiske kontinentet.

Standpunkt 1-2022

11. mars 2022

I dette nummeret kan du lese om meningsmålingen som viser at 80 prosent av de som tar stilling vil at Norge melder seg ut av ACER. Nei til EU har samlet inn en million til anken.

Solbergs snubletråd

07. mars 2022

Solberg-regjeringens invitasjon til ESA om utskilling av offentlige tjenester må trekkes tilbake.

Vett 1 2022: Kan arbeidslivet reddes ut av EØS-fella?

03. mars 2022

Taxi, jernbane, bemanningsbyrå, energiunionen, EUs minstelønnsdirektiv og offentlige tjenester er noen tema i det nye Vettheftet om arbeidsliv.

Norgesmodellen XL

28. feb. 2022

Vil regjeringen lage seriøsitetskrav som viser at handlingsrommet i EØS er større enn et norgesglass?

Statnetts fabler om flaskehalsinntekter

25. feb. 2022

Statnett kan ikke bruke alle flaskehalsinntektene til å senke nettleia uten å trosse EU-regelverket.

Kraftmyndighet utenfor kontroll

24. feb. 2022

Det er både tilslørende og feilaktig å beskrive RME som en «norsk» myndighet, skriver Morten Harper i dette innlegget i avisa Klassekampen.