Nei til EU markerte åpningen av Høyesteretts behandling i januar ved å sende EUs energipakke i retur.

Et EU og EØS til besvær

Tidene forandrer seg. For å nevne noe; Storbritannia har gått ut av EU og NEI TIL EU har vunnet fram i Høyesteretts plenum å kunne føre sak mot Staten i Acer-saken.

Hva er det nå som får folk til å holde så hardt på EØS-avtalen? Vet de at vi aldri sa opp handelsavtalen fra 1973. Avtalen er oppdatert mange ganger. Denne vil ligge i bunnen for forhandlinger videre. Vi ser at etter Brexit er det fullt mulig å få bedre avtaler på mange områder, det uten suverenitetsavståelser. Brexit gir Storbritannia tollfrihet på fisk, både rund fisk og bearbeidet fisk. De får i 2025 råderett over eget hav. Med EØS-avtalens tollsatser vil vi på dette området nærmest framstå som en råvareeksportør til EU og vi ekskluderer oss selv fra å selge verdens beste fiskeprodukter på grunn av høye tollsatser. Canada og Japan har også bedre avtaler for fisk enn Norge. Industrivarer er også allerede godt sikret med avtalen mellom EF og Norge fra 1973. Kina handler sømløst med EØS selv uten avtale.

Storbritannia har gått ut av EU, men EU skal ha større innbetalinger fra Norge. Er det rimelig når negativ handelsunderskudd er på 35 milliarder kroner med en import av landbruksvarer fra EU på 42 milliarder? Vi burde fått betalt fra EU og ikke betale. Tror folk virkelig at ikke EU vil ha en moderne handelsavtale med Norge når land der EU har mer nettoimport fra får det til?

EØS-avtalen har ikke bare negative sider. Samarbeid om standardisering og like normer bør vi få med i en ny handelsavtale. EØS-avtalen må sies opp når vi har en god handelsavtale på plass. Jeg mener den rekkefølgen vil føre til forutsigbarhet. Reforhandling av EØS-avtalen vil være en dårlig løsning. Men før barnefaren til EØS, Støre, får motbør fra sine og fagbevegelsen vil vi måtte leve med avtalen. Skjønner det vil være et nederlag for Støre å forhandle ny handelsavtale med EU, men tror det vil være bra for AP.

Det som er ille er at EU gjennom EØS-avtalen har forrang over norske lover. Fra 1.1.2021 kan kommunalt eide arbeidsmarkedsbedrifter måtte bli anbudsutsatt. I det store og hele vil det si at våre svakeste gruppe kan bli sentralisert da det ikke blir lønnsomt å drifte disse på en kommersiell måte. Disse må kanskje flytte fra trygge omgivelser til noe som har vært tryggheten i livet. Regjering og Stortinget har ikke reservert seg fra dette direktivet. Vi er på tur mot et liberalistisk samfunn der markedet skal råde på alle felter. Som kommunestyrerepresentant ser jeg at EU også har stor inngripen i kommunestyresalen. Den norske modellen er under angrep. EØS er en tvangstrøye. Vi får håpe at Høyesteretts avklaring om at det blir rettssak i Acer-saken er begynnelsen på slutten for EØS. Grunnloven er tatt på alvor og jeg håper vi får en sak som skaper presidens. Bli med i Nei til EU og bli med i kampen. Kampen er stor og omfattende og vi trenger DEG på laget.

Stort bilde i toppen: Nei til EU markerte åpningen av Høyesteretts behandling i januar ved å sende EUs energipakke i retur. (Foto: Eivind Formoe )

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!