Nei til EU markerte åpningen av Høyesteretts behandling i januar ved å sende EUs energipakke i retur.

Et EU og EØS til besvær

Tidene forandrer seg. For å nevne noe; Storbritannia har gått ut av EU og NEI TIL EU har vunnet fram i Høyesteretts plenum å kunne føre sak mot Staten i Acer-saken.

Hva er det nå som får folk til å holde så hardt på EØS-avtalen? Vet de at vi aldri sa opp handelsavtalen fra 1973. Avtalen er oppdatert mange ganger. Denne vil ligge i bunnen for forhandlinger videre. Vi ser at etter Brexit er det fullt mulig å få bedre avtaler på mange områder, det uten suverenitetsavståelser. Brexit gir Storbritannia tollfrihet på fisk, både rund fisk og bearbeidet fisk. De får i 2025 råderett over eget hav. Med EØS-avtalens tollsatser vil vi på dette området nærmest framstå som en råvareeksportør til EU og vi ekskluderer oss selv fra å selge verdens beste fiskeprodukter på grunn av høye tollsatser. Canada og Japan har også bedre avtaler for fisk enn Norge. Industrivarer er også allerede godt sikret med avtalen mellom EF og Norge fra 1973. Kina handler sømløst med EØS selv uten avtale.

Storbritannia har gått ut av EU, men EU skal ha større innbetalinger fra Norge. Er det rimelig når negativ handelsunderskudd er på 35 milliarder kroner med en import av landbruksvarer fra EU på 42 milliarder? Vi burde fått betalt fra EU og ikke betale. Tror folk virkelig at ikke EU vil ha en moderne handelsavtale med Norge når land der EU har mer nettoimport fra får det til?

EØS-avtalen har ikke bare negative sider. Samarbeid om standardisering og like normer bør vi få med i en ny handelsavtale. EØS-avtalen må sies opp når vi har en god handelsavtale på plass. Jeg mener den rekkefølgen vil føre til forutsigbarhet. Reforhandling av EØS-avtalen vil være en dårlig løsning. Men før barnefaren til EØS, Støre, får motbør fra sine og fagbevegelsen vil vi måtte leve med avtalen. Skjønner det vil være et nederlag for Støre å forhandle ny handelsavtale med EU, men tror det vil være bra for AP.

Det som er ille er at EU gjennom EØS-avtalen har forrang over norske lover. Fra 1.1.2021 kan kommunalt eide arbeidsmarkedsbedrifter måtte bli anbudsutsatt. I det store og hele vil det si at våre svakeste gruppe kan bli sentralisert da det ikke blir lønnsomt å drifte disse på en kommersiell måte. Disse må kanskje flytte fra trygge omgivelser til noe som har vært tryggheten i livet. Regjering og Stortinget har ikke reservert seg fra dette direktivet. Vi er på tur mot et liberalistisk samfunn der markedet skal råde på alle felter. Som kommunestyrerepresentant ser jeg at EU også har stor inngripen i kommunestyresalen. Den norske modellen er under angrep. EØS er en tvangstrøye. Vi får håpe at Høyesteretts avklaring om at det blir rettssak i Acer-saken er begynnelsen på slutten for EØS. Grunnloven er tatt på alvor og jeg håper vi får en sak som skaper presidens. Bli med i Nei til EU og bli med i kampen. Kampen er stor og omfattende og vi trenger DEG på laget.

Stort bilde i toppen: Nei til EU markerte åpningen av Høyesteretts behandling i januar ved å sende EUs energipakke i retur. (Foto: Eivind Formoe )

reLATERT

Se alle arrangementer

Seminar og fanemarkering i regi av Industriaksjonen

01. april 2025

Oslo 26. mars 2025 Kort oppsuppering av fylkesleiar Toril Mongstad.  

Er EUs energisparemål effektivt?

28. mars 2025

Energieffektiviseringsdirektivet kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv.

Aksjonsdag 26. mars: Veto mot EUs fjerde Energipakke

24. mars 2025

Industriaksjonen i lag med en rekke LO lokalorganisasjoner arrangerer aksjonsdag onsdag 26. mars. Bli med du også!

Norge som et selvstendig land i verden, ikke i EU

17. mars 2025

Uttalelse fra årsmøtet i Buskerud Nei til EU 2025. Vi vil ha norske politikere som forstår at de er valgt for å representere folket og for å jobbe for norske interesser, og ikke for å være EUs agenter i Norge.

Klokka tikker i skogen

10. mars 2025

Fornybardirektivet er akkurat det norsk natur ikke trenger nå.

Vårt vern mot elektrosjokk: Ut av ACER!

27. feb. 2025

Strømpriskrisa rammer vanlige folk, industri og landbruk. Ta tilbake kontrollen!

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.