Meldepliktsdirektiv gjør demokratiet til en parodi. Grunnlovsstridig?

Uttalelse vedtatt av årsmøtet i Vesterålen og Lødingen Nei til EU, som avholdt sitt første årsmøte etter at kommunene Øksnes, Bø, Andøy, Hadsel og Sortland samt Lødingen slo seg sammen til et regionlag.

Regjeringa presser på for å få meldepliktdirektivet gjeldende i Norge gjennom EØS. Dette direktivet tillater EU-kommisjonen en vidtrekkende sensur av endringsforslag av implementerte direktiver før saken kommer opp til parlamentarisk behandling. Meldinga om endring/nye forslag som ikke samsvarer med EUs interesser, skal være hos kommisjonen 3 mnd før behandling. ESA, overvåkingsorganet, sørger for at så skjer. Kommuner, fylker og regjering skal sjøl melde inn til ESA. Kommisjonen fatter vedtak uten at forslagene kommer til demokratisk vedtak i kommuner, fylker eller regjering. Erna Solberg ønska meldepliktdirektivet implementert i Norge i et møte med EU-toppene. Som talsperson i regjeringa har Abid Raja stilt seg helt uforstående til motstanden mot direktivet fra særlig Sp og Rødt. Han og andre i regjeringa framhever at å avvise direktivet, vil medføre tap av hundrevis av arbeidsplasser i tjenestesektoren.

Hvilke arbeidsplasser står i fare? Nei til EU slåss mot tjeneste- og bemanningsdirektivet da disse blei innført for vel 10 år sia. Siden da har arbeidsgivere, også offentlige, benytta seg stadig mer av bemanningsbyråer, som benytter seg i stadig større grad av billig arbeidskraft fra Sør- og Øst-Europa, alle land innafor Schengenområdet og dermed innafor fri flyt av arbeidskraft i tjenestedirektivet. I stedet for å utvikle arbeidsplassene slik at de er attraktive for alle, kan arbeidsgivere leie inn billig arbeidskraft uten rettigheter gjennom tjenestedirektivet. Dette kalles sosial dumping. Opposisjonen på Stortinget sammen med de største fagforbundene har erklært lovendring som forbyr sosial dumping, altså et angrep på tjenestedirektivet. Posisjonen hevder også at utnytting av arbeidskraft ikke er akseptabelt samtidig som de ikke vil røre EØS. Det å innføre ei meldeplikt om endringsforslag i et direktiv og gi EU-kommisjonen myndighet til å fatte beslutning, er en trussel mot demokratiet og norsk suverenitet. Regjeringa står ikke opp for folkestyret.

I europeiske land vokser motstanden mot meldedirektivet. Stadig flere ser at nasjonale interesser ikke kan hevdes dersom de ikke samsvarer med EUs doktrine om de fire friheter, altså varer, tjenester, kapital og personer(arbeidskraft), og at EU-kommisjonen vil overstyre landets egne lover om disse kommer på tvers av EU-doktrinen. Vi veit fra begge folkeavstemningene om medlemskap i unionen hvem som ønska medlemskap og som fører samme liberalistiske politikk som EU gjør. For disse er EUs politikk velkommen. Hva er vel enklere enn at meldeplikt om lovendring, hvor mye byråkrati det måtte medføre, overlates Brussel? Så kan en som Pilatus toe sine hender, eller som det heter i ei svensk satirevise: «Låt dom holda på, bara». Pålegg om forhåndssensur står fjernt fra den norske tradisjonen.

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.