Espen Barth Eide holder appell ved markering mot ACER foran Stortinget 27. februar 2018. 
CC BY-NC-SA Nei til EU | Eivind Formoe

AP, ACER OG EU.

Regjeringen er i ferd med å gi fra seg suvereniteten over energien vår, også AP kan være villig til det. Dette er meget EU-vennlig og kan gjøre Norge til et «lydrike» under EU hvis de går inn for å innlemme oss til EUs energiunion, ACER. Det er ACER som kan komme til å bestemme infrastrukturen til gass og el-kraft hvis ikke deltakere i evt prosjekt som er felles kommer til enighet.

AP har lagt frem noen krav, men hjelper det? De har lagt frem krav tidligere, da gjaldt det vikarbyrådirektivet og tjenestedirektivet, kravene hjalp ingenting. Nå legger de fram krav på nytt, men er det «spill for galleriet»? Kanskje for å stoppe den støyen som etter hvert har åpenbart seg i media. AP burde sette frem krav om at reservasjonsretten må brukes, og å bruke §115 i Grunnloven som omhandler suverenitet! «Vil vi ha klarhet, må reservasjonsretten i EØS-avtalen brukes mot det vi vil unngå å bli utsatt for», sier Dag Seierstad. For å slutte seg til EUs energiunion er å avgi suverenitet, det sier flere jussprofessorer som er eksperter på offentlig rett. AP støtter seg på lovavdelinga i Justisdepartementet, men er det slik at den avdelingen alltid har rett, slik AP hevder? Det er ikke så sikkert. I denne saken er det bedre å være føre var, for etterpå er det for sent.

En dansk jusprofessor, Bent Ole Gram Mortensen, sier: «Nye EU-regler kan gi EU-kommisjonen MYNDIGHET over gassrørledninger fra utlandet – og i neste omgang el-kabler». Dette vekker uro i Danmark. Han stiller spørsmålet om danskene er villig til å overlate forhandlinger til EU-kommisjonen om Danmark sine muligheter til å bli koplet til land utenfor EU. Han sier at naturgass har klatret høyere på dagsorden i EU fordi importbehovet er økende. I november fremmet EU-kommisjonen et forslag om å utvide gassmarkedsdirektivet til å gjelde rørledninger også, til og fra land utenom EU. I neste omgang kommer el-kablene! Norge er eksportør av både gass og elkraft, og hvis Stortinget sier ja, til EUs energiunion, vil vi miste styringa over energien vår og mest sannsynlig rørledningene for gass og så til slutt el-kablene. Den problemstillingen den danske professoren tar opp, ja, det er en illustrasjon på at reglene for energiunionen, ACER, hele tiden vil forandre seg. Det samme med EØS-avtalen, den har også endret seg. Det snakkes om handlingsrom og vetorett, men hverken handlingsrommet eller vetoretten har blitt benyttet, vetoretten har blitt brukt en gang.

Hvis det lykkes EU-kommisjonen å få endret naturgassdirektivet, kan man forvente at tilsvarende endringer vil komme for overføring av elkraft til og fra land utenom EU! Det vil med andre ord si at EU vil ta eierskap på el-kabler som norske forbrukere har betalt!! Energiunionen skal styrke ACER, fordi det er et sentralt element i EUs energiunion er å gi ACER økt myndighet. Dette viser også at EU-kommisjonen vil ha mye større innflytelse over energipolitikken, de betegner som EUs femte frihet. I sin melding skriver EU-kommisjonen: «EU vil fortsette å integrere Norge fullt ut i unionens indre energipolitikk». Vi kan jo spørre oss hva og hvilke midler EU-kommisjonen ser for seg at man har til å styre integrasjonen av land som ikke er unionsmedlem. Utover en henvisning til avtalens vedlegg 4, som samler rettsakter på energiområdet (artikkel 24) har EØS-avtalen ikke bestemmelser om energi! Da er det betimelig å spørre om det er stor naivitet i Stortinget når det gjelder EU, eller har noen skylapper og er redde for å bruke §115?

Åse Nordnes, styremedlem Sel og Heidal Nei til EU

Innlegget har stått på trykk bl.a i Nationen

Åse Nordnes
Åse Nordnes

Stort bilde i toppen: Espen Barth Eide holder appell ved markering mot ACER foran Stortinget 27. februar 2018. CC BY-NC-SA Nei til EU | Eivind Formoe (CC BY-NC-SA Nei til EU | Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.