Espen Barth Eide holder appell ved markering mot ACER foran Stortinget 27. februar 2018. 
CC BY-NC-SA Nei til EU | Eivind Formoe

AP, ACER OG EU.

Regjeringen er i ferd med å gi fra seg suvereniteten over energien vår, også AP kan være villig til det. Dette er meget EU-vennlig og kan gjøre Norge til et «lydrike» under EU hvis de går inn for å innlemme oss til EUs energiunion, ACER. Det er ACER som kan komme til å bestemme infrastrukturen til gass og el-kraft hvis ikke deltakere i evt prosjekt som er felles kommer til enighet.

AP har lagt frem noen krav, men hjelper det? De har lagt frem krav tidligere, da gjaldt det vikarbyrådirektivet og tjenestedirektivet, kravene hjalp ingenting. Nå legger de fram krav på nytt, men er det «spill for galleriet»? Kanskje for å stoppe den støyen som etter hvert har åpenbart seg i media. AP burde sette frem krav om at reservasjonsretten må brukes, og å bruke §115 i Grunnloven som omhandler suverenitet! «Vil vi ha klarhet, må reservasjonsretten i EØS-avtalen brukes mot det vi vil unngå å bli utsatt for», sier Dag Seierstad. For å slutte seg til EUs energiunion er å avgi suverenitet, det sier flere jussprofessorer som er eksperter på offentlig rett. AP støtter seg på lovavdelinga i Justisdepartementet, men er det slik at den avdelingen alltid har rett, slik AP hevder? Det er ikke så sikkert. I denne saken er det bedre å være føre var, for etterpå er det for sent.

En dansk jusprofessor, Bent Ole Gram Mortensen, sier: «Nye EU-regler kan gi EU-kommisjonen MYNDIGHET over gassrørledninger fra utlandet – og i neste omgang el-kabler». Dette vekker uro i Danmark. Han stiller spørsmålet om danskene er villig til å overlate forhandlinger til EU-kommisjonen om Danmark sine muligheter til å bli koplet til land utenfor EU. Han sier at naturgass har klatret høyere på dagsorden i EU fordi importbehovet er økende. I november fremmet EU-kommisjonen et forslag om å utvide gassmarkedsdirektivet til å gjelde rørledninger også, til og fra land utenom EU. I neste omgang kommer el-kablene! Norge er eksportør av både gass og elkraft, og hvis Stortinget sier ja, til EUs energiunion, vil vi miste styringa over energien vår og mest sannsynlig rørledningene for gass og så til slutt el-kablene. Den problemstillingen den danske professoren tar opp, ja, det er en illustrasjon på at reglene for energiunionen, ACER, hele tiden vil forandre seg. Det samme med EØS-avtalen, den har også endret seg. Det snakkes om handlingsrom og vetorett, men hverken handlingsrommet eller vetoretten har blitt benyttet, vetoretten har blitt brukt en gang.

Hvis det lykkes EU-kommisjonen å få endret naturgassdirektivet, kan man forvente at tilsvarende endringer vil komme for overføring av elkraft til og fra land utenom EU! Det vil med andre ord si at EU vil ta eierskap på el-kabler som norske forbrukere har betalt!! Energiunionen skal styrke ACER, fordi det er et sentralt element i EUs energiunion er å gi ACER økt myndighet. Dette viser også at EU-kommisjonen vil ha mye større innflytelse over energipolitikken, de betegner som EUs femte frihet. I sin melding skriver EU-kommisjonen: «EU vil fortsette å integrere Norge fullt ut i unionens indre energipolitikk». Vi kan jo spørre oss hva og hvilke midler EU-kommisjonen ser for seg at man har til å styre integrasjonen av land som ikke er unionsmedlem. Utover en henvisning til avtalens vedlegg 4, som samler rettsakter på energiområdet (artikkel 24) har EØS-avtalen ikke bestemmelser om energi! Da er det betimelig å spørre om det er stor naivitet i Stortinget når det gjelder EU, eller har noen skylapper og er redde for å bruke §115?

Åse Nordnes, styremedlem Sel og Heidal Nei til EU

Innlegget har stått på trykk bl.a i Nationen

Åse Nordnes
Åse Nordnes

Stort bilde i toppen: Espen Barth Eide holder appell ved markering mot ACER foran Stortinget 27. februar 2018. CC BY-NC-SA Nei til EU | Eivind Formoe (CC BY-NC-SA Nei til EU | Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.