Kommer strømprisen til å øke ytterligere?

Ja, det skal vi ikke se bort fra. Vi har så vidt begynt på januar, og erfaring tilsier at det blir en kald bolk hver eneste vinter. Magasinene våre er nedtappa og eksporten foregår for fullt. Etter mitt syn så er det jeg vil kalle «galskapens politikk».

Innlegget står også på trykk hos bl.a. GD

La oss begynne i 2013 da Tord Lien, Frp, ble olje og energiminister i regjeringen Solberg. Han var helt tydelig på hva slags retning Frp ville gå i energipolitikken. Han var tydelig på at Norge trengte flere kabler til utlandet for å få opp strømprisen. Frp er jo et markedsliberalistisk parti.

Den tredje energimarkedspakken ble innlemmet i EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen 5 mai 2017. Prop. 5 L (2017-2018) er det endringer i Energiloven pga tredje energimarkedspakke. Alt skulle legges til rette.

Sommeren 2015 inngikk Regjeringen Solberg avtale med flere land i EU, deriblant Tyskland, Danmark og Sverige, men det var flere, i alt 8 land. Det skulle være mest mulig fri flyt av kraft og at Norge ikke skulle kunne regulere eksporten. Slik som de liberalistiske partiene Frp og Høyre liker det. Om nordmenn fryser eller om industrien vår mister sitt konkurransefortrinn og at småbedrifter, bønder, vanlige folk m.flere sliter, det brydde Erna Solberg seg ikke noe om. For alt dette er en varslet katastrofe for mange husstander og andre.

I mars 2018 ble ACER vedtatt i Stortinget med simpelt flertall. Da ga vi bort styringa over energien vår. Det vekker harme når jeg hører debatten på nrk etter avstemminga, hva Solvik-Olsen får seg til å si «ACER er et kontrollorgan». Totalt feil! Regjeringen Solberg gjennomførte fra og med 1 november i 2019 de nødvendige forskriftene for å gjøre EU-lover for elektrisk energi og gass gjeldene i Norge gjennom EØS-avtalen. Det betyr at deler av virksomheten til NVE, blir gjort uavhengig av norske myndigheter. Det samme gjelder RME som NVE omtaler som «nasjonal reguleringsmyndighet for kraftmarked og nettsystem i Norge». Men RME er opprettet som følge av EUs lovverk, er ikke mer nasjonalt enn at det ikke kan påvirkes av norske myndigheter.

Olje og energiminister Persen AP, bare «mumler», og i et skriv til Stortinget er hun redd for motreaksjoner hvis vi begrenser eksporten. Hun nevner ikke hvilke forpliktelser, men det kan hende hun mener EØS-avtalen. Det er litt rart at vi skal få motreaksjoner når Sverige som er EU-land begrenser sin eksport til Norge. Det blir snakket om handlingsrommet i EØS, men i realiteten er det vel nærmest et bøttekott.

Vannstanden i vannmagasinene våre er på et historisk lavt nivå og samtidig som Norge går inn i vinteren med halvfulle magasiner, så fortsetter eksporten i for fullt.

I disse dager ser vi at Solvik-Olsen, Frp og Tina Bru Høyre, tidligere olje og energiminister, er framme i media med sine «krokodilletårer» om at det ikke blir gjort nok for norske husstander og andre. Det er noe som kalles «frekkhetens nådegave» det må de to være i besittelse av. Nå legger de skylda på den nye regjeringen.

Åse Nordnes

Sel og Heidal Nei til EU

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.