Kommer strømprisen til å øke ytterligere?

Ja, det skal vi ikke se bort fra. Vi har så vidt begynt på januar, og erfaring tilsier at det blir en kald bolk hver eneste vinter. Magasinene våre er nedtappa og eksporten foregår for fullt. Etter mitt syn så er det jeg vil kalle «galskapens politikk».

Innlegget står også på trykk hos bl.a. GD

La oss begynne i 2013 da Tord Lien, Frp, ble olje og energiminister i regjeringen Solberg. Han var helt tydelig på hva slags retning Frp ville gå i energipolitikken. Han var tydelig på at Norge trengte flere kabler til utlandet for å få opp strømprisen. Frp er jo et markedsliberalistisk parti.

Den tredje energimarkedspakken ble innlemmet i EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen 5 mai 2017. Prop. 5 L (2017-2018) er det endringer i Energiloven pga tredje energimarkedspakke. Alt skulle legges til rette.

Sommeren 2015 inngikk Regjeringen Solberg avtale med flere land i EU, deriblant Tyskland, Danmark og Sverige, men det var flere, i alt 8 land. Det skulle være mest mulig fri flyt av kraft og at Norge ikke skulle kunne regulere eksporten. Slik som de liberalistiske partiene Frp og Høyre liker det. Om nordmenn fryser eller om industrien vår mister sitt konkurransefortrinn og at småbedrifter, bønder, vanlige folk m.flere sliter, det brydde Erna Solberg seg ikke noe om. For alt dette er en varslet katastrofe for mange husstander og andre.

I mars 2018 ble ACER vedtatt i Stortinget med simpelt flertall. Da ga vi bort styringa over energien vår. Det vekker harme når jeg hører debatten på nrk etter avstemminga, hva Solvik-Olsen får seg til å si «ACER er et kontrollorgan». Totalt feil! Regjeringen Solberg gjennomførte fra og med 1 november i 2019 de nødvendige forskriftene for å gjøre EU-lover for elektrisk energi og gass gjeldene i Norge gjennom EØS-avtalen. Det betyr at deler av virksomheten til NVE, blir gjort uavhengig av norske myndigheter. Det samme gjelder RME som NVE omtaler som «nasjonal reguleringsmyndighet for kraftmarked og nettsystem i Norge». Men RME er opprettet som følge av EUs lovverk, er ikke mer nasjonalt enn at det ikke kan påvirkes av norske myndigheter.

Olje og energiminister Persen AP, bare «mumler», og i et skriv til Stortinget er hun redd for motreaksjoner hvis vi begrenser eksporten. Hun nevner ikke hvilke forpliktelser, men det kan hende hun mener EØS-avtalen. Det er litt rart at vi skal få motreaksjoner når Sverige som er EU-land begrenser sin eksport til Norge. Det blir snakket om handlingsrommet i EØS, men i realiteten er det vel nærmest et bøttekott.

Vannstanden i vannmagasinene våre er på et historisk lavt nivå og samtidig som Norge går inn i vinteren med halvfulle magasiner, så fortsetter eksporten i for fullt.

I disse dager ser vi at Solvik-Olsen, Frp og Tina Bru Høyre, tidligere olje og energiminister, er framme i media med sine «krokodilletårer» om at det ikke blir gjort nok for norske husstander og andre. Det er noe som kalles «frekkhetens nådegave» det må de to være i besittelse av. Nå legger de skylda på den nye regjeringen.

Åse Nordnes

Sel og Heidal Nei til EU

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Strømkrisa

15. okt. 2024

Strøm

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

Vi har ingen garantier for framtida

07. okt. 2024

EØS-avtalen setter arbeidsplasser i spill og begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk, skriver Einar Frogner.

Striden om EU-medlemskap kan både vinnes og tapes

02. okt. 2024

Hvordan bør vi tenke og hvordan bør vi handle? Innledning av Ole Langeland på medlemsmøte i Vest-Agder Nei til EU 17. september 2024.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.