Kommer strømprisen til å øke ytterligere?

Ja, det skal vi ikke se bort fra. Vi har så vidt begynt på januar, og erfaring tilsier at det blir en kald bolk hver eneste vinter. Magasinene våre er nedtappa og eksporten foregår for fullt. Etter mitt syn så er det jeg vil kalle «galskapens politikk».

Innlegget står også på trykk hos bl.a. GD

La oss begynne i 2013 da Tord Lien, Frp, ble olje og energiminister i regjeringen Solberg. Han var helt tydelig på hva slags retning Frp ville gå i energipolitikken. Han var tydelig på at Norge trengte flere kabler til utlandet for å få opp strømprisen. Frp er jo et markedsliberalistisk parti.

Den tredje energimarkedspakken ble innlemmet i EØS-avtalen ved beslutning i EØS-komiteen 5 mai 2017. Prop. 5 L (2017-2018) er det endringer i Energiloven pga tredje energimarkedspakke. Alt skulle legges til rette.

Sommeren 2015 inngikk Regjeringen Solberg avtale med flere land i EU, deriblant Tyskland, Danmark og Sverige, men det var flere, i alt 8 land. Det skulle være mest mulig fri flyt av kraft og at Norge ikke skulle kunne regulere eksporten. Slik som de liberalistiske partiene Frp og Høyre liker det. Om nordmenn fryser eller om industrien vår mister sitt konkurransefortrinn og at småbedrifter, bønder, vanlige folk m.flere sliter, det brydde Erna Solberg seg ikke noe om. For alt dette er en varslet katastrofe for mange husstander og andre.

I mars 2018 ble ACER vedtatt i Stortinget med simpelt flertall. Da ga vi bort styringa over energien vår. Det vekker harme når jeg hører debatten på nrk etter avstemminga, hva Solvik-Olsen får seg til å si «ACER er et kontrollorgan». Totalt feil! Regjeringen Solberg gjennomførte fra og med 1 november i 2019 de nødvendige forskriftene for å gjøre EU-lover for elektrisk energi og gass gjeldene i Norge gjennom EØS-avtalen. Det betyr at deler av virksomheten til NVE, blir gjort uavhengig av norske myndigheter. Det samme gjelder RME som NVE omtaler som «nasjonal reguleringsmyndighet for kraftmarked og nettsystem i Norge». Men RME er opprettet som følge av EUs lovverk, er ikke mer nasjonalt enn at det ikke kan påvirkes av norske myndigheter.

Olje og energiminister Persen AP, bare «mumler», og i et skriv til Stortinget er hun redd for motreaksjoner hvis vi begrenser eksporten. Hun nevner ikke hvilke forpliktelser, men det kan hende hun mener EØS-avtalen. Det er litt rart at vi skal få motreaksjoner når Sverige som er EU-land begrenser sin eksport til Norge. Det blir snakket om handlingsrommet i EØS, men i realiteten er det vel nærmest et bøttekott.

Vannstanden i vannmagasinene våre er på et historisk lavt nivå og samtidig som Norge går inn i vinteren med halvfulle magasiner, så fortsetter eksporten i for fullt.

I disse dager ser vi at Solvik-Olsen, Frp og Tina Bru Høyre, tidligere olje og energiminister, er framme i media med sine «krokodilletårer» om at det ikke blir gjort nok for norske husstander og andre. Det er noe som kalles «frekkhetens nådegave» det må de to være i besittelse av. Nå legger de skylda på den nye regjeringen.

Åse Nordnes

Sel og Heidal Nei til EU

 

 

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.