Illustrasjon av Jørgen Bitsch.

Politisk kortslutning om energi.

Olje og energiminister Terje Søviknes prøver så godt han kan å kamuflere hvordan ACER skal te seg hvis Norge skal slutte seg til EU sin energiunion. Han bortforklarer fakta, det er å ikke si hele sannheten det. «ACER har ikke lovgivende myndighet i EU, men er en premissleverandør i EUs energipolitikk og utvikling av lovverk», skriver Søviknes.

Saken er den at ACER ikke bare har en rådgivende rolle. ACER har også håndhevings og vedtaksmyndighet, som griper inn i nasjonal kontroll med energisektoren. Regjeringen vil at dette også skal gjelde Norge gjennom EØS-avtalen, og da slik at ACERs vedtak formelt går via overvåkningsorganet ESA.

Det er noe helt annet enn det Søviknes prøver seg på. ACER skal altså overvåke både nasjonale reguleringsmyndigheter og systemoperatører i EU-landa, tilsvarende NVE og Statnett. Hensikten med overvåkingen er å påse at EUs regelverk, merk EUs regelverk, for elektrisitets- og gassmarkedet følges og gjennomføres!

ACER har vedtaksmyndighet på flere områder. Forordningens artikkel 7 gir ACER myndighet til å treffe vedtak om tekniske spørsmål der det følger a energimarkedspakkens regler. Artikkel 8 gir ACER myndighet til å avgjøre saker der det er uenighet mellom de nasjonale organene eller byrået mener det et manglende regime for tilgang til grensekryssende infrastruktur.

EU vil gi Norge en plass ved bordet i ACER, men uten stemmerett. I tillegg forutsetter EU at Norge skal finne seg i alt ACER vedtar, og det er ikke småtterier, som Søviknes prøver å framstille det. EU krever at reguleringen i Norge skal overtas av en ny reguleringsmyndighet (RME), som skal skilles ut fra NVE og skal være helt uavhengig av nasjonale myndigheter. RME skal altså være helt avhengig av alt ACER bestemmer!

Det er å gi fra seg suverenitet, og jussprofessor Eivind Smith refser denne løsningen. Han sier at det er snakk om en suverenitetsavståelse, og det skal handteres etter særskilte regler. Regjeringen prøver å unngå å bruke §115 i Grunnlova, som krever ¾ flertall i Stortinget når saken skal opp til behandling. Søviknes bør fortelle den fulle og hele sannhet!

Åse Nordnes

Sel og Heidal Nei til EU

Innlegget har bl.a. stått på trykk i Gudbrandølen Dagningen

Stort bilde i toppen: Illustrasjon av Jørgen Bitsch.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.