Politisk kortslutning om energi.

Olje og energiminister Terje Søviknes prøver så godt han kan å kamuflere hvordan ACER skal te seg hvis Norge skal slutte seg til EU sin energiunion. Han bortforklarer fakta, det er å ikke si hele sannheten det. «ACER har ikke lovgivende myndighet i EU, men er en premissleverandør i EUs energipolitikk og utvikling av lovverk», skriver Søviknes.

Saken er den at ACER ikke bare har en rådgivende rolle. ACER har også håndhevings og vedtaksmyndighet, som griper inn i nasjonal kontroll med energisektoren. Regjeringen vil at dette også skal gjelde Norge gjennom EØS-avtalen, og da slik at ACERs vedtak formelt går via overvåkningsorganet ESA.

Det er noe helt annet enn det Søviknes prøver seg på. ACER skal altså overvåke både nasjonale reguleringsmyndigheter og systemoperatører i EU-landa, tilsvarende NVE og Statnett. Hensikten med overvåkingen er å påse at EUs regelverk, merk EUs regelverk, for elektrisitets- og gassmarkedet følges og gjennomføres!

ACER har vedtaksmyndighet på flere områder. Forordningens artikkel 7 gir ACER myndighet til å treffe vedtak om tekniske spørsmål der det følger a energimarkedspakkens regler. Artikkel 8 gir ACER myndighet til å avgjøre saker der det er uenighet mellom de nasjonale organene eller byrået mener det et manglende regime for tilgang til grensekryssende infrastruktur.

EU vil gi Norge en plass ved bordet i ACER, men uten stemmerett. I tillegg forutsetter EU at Norge skal finne seg i alt ACER vedtar, og det er ikke småtterier, som Søviknes prøver å framstille det. EU krever at reguleringen i Norge skal overtas av en ny reguleringsmyndighet (RME), som skal skilles ut fra NVE og skal være helt uavhengig av nasjonale myndigheter. RME skal altså være helt avhengig av alt ACER bestemmer!

Det er å gi fra seg suverenitet, og jussprofessor Eivind Smith refser denne løsningen. Han sier at det er snakk om en suverenitetsavståelse, og det skal handteres etter særskilte regler. Regjeringen prøver å unngå å bruke §115 i Grunnlova, som krever ¾ flertall i Stortinget når saken skal opp til behandling. Søviknes bør fortelle den fulle og hele sannhet!

Åse Nordnes

Sel og Heidal Nei til EU

Innlegget har bl.a. stått på trykk i Gudbrandølen Dagningen

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.