Budskapet til Stortinget var ikke til å ta feil av.

Strømsjokk på strømsjokk og verre vil det bli.

Kan det bli verre? Ja, alt tyder på det. Vi har importert europeiske strømpriser og problemer, det er vi ikke nødt til, hvis alt hadde vært «på stell», men det er ikke det.

Vi har knyttet oss til Tyskland med de nye sjøkablene, de har økende problemer med å regulere sine atomkraftverk. Atomkraftverk som skal stenges ned etter nyttår. Tyskland skal stenge ned atomkraftverk, samtidig som gasslagrene begynner å tømmes. Gazproms tyske lagre er nesten tomme! Enigheten om eierskapet av en ny gassrørledning som skal til Tyskland fra Russlands Gazprom er ikke avklart. Derfor har tyskerne utsatt åpningen av Nord Stream 2.

Energiomstillingen i Europa gir strømmangel da flere land går fra kull og atomkraft til mer vindkraft. Putin i Russland har redusert gasseksporten til Europa, derfor nesten tomme gasslagre. Det er frykt for «blackout» i Europa, og en av årsakene er at deres «energiwende», der en stadig større del av energien skal bli fornybar, men er væravhengig, sol og vind. Når atomkraftverk stenges ned, må elektrisiteten komme et sted fra. To av atomkraftverkene som skal stenges ned er i Nord-Tyskland, deler av den strømmen som bortfaller med denne nedstengingen skal komme fra norsk vannkraft!

Dette skal hentes inn til det tyske markedet med den kabelen som heter Nordlink og gamle og større kabler via Danmark. Var det noen som snakket om nedtappa vannmagasin? Dette ødelegger vannmagasinene våre, kanskje for all fremtid, hvis det fortsetter på denne måten. Vi produserer mellom 145 og 150 tWh i året. Behovet i Europa er stipulert til 18000 tWh! Alle, absolutt alle må da forstå at det bærer galt av sted! Men det er noen politikere som har kasta den «hvite stokken» og «høreapparatene sine». De ble advart, alle som en før ACER avstemminga i Stortinget! Det er i hvert fall noen som burde finne seg noe annet å gjøre. De sier at det ikke er kablene eller ACER, eventyr det har de sansen for.

Her i Norge kan nettleia vår økes med 15% fra nyttår. Norge øker eksporten til et Europa i kraftkrise. Det kommer nok ikke billigere strøm før vi sier opp ACER-avtalen og begynner å regulere eksporten på en helt annen måte enn det gjøres nå. Når det gjelder kabelen til England, North Sea Link så har den gått med halv kapasitet i oktober og november. Etter planen skal kapasiteten økes til full kapasitet ved nyttår. I England har de lagt ned to tredjedeler av gasslagrene sine, samtidig som de har faset ut kullkraft.

Med alle disse kablene til kontinentet har vi importert europeiske strømpriser. Hva var det de sa før ACER? Jo, den ene etter den andre stor i beste sendetid på TV og forsikret at strømmen ikke ble dyrere med hverken ACER eller kabler!! Hvor mye skal vi tro på de samme politikerne i fremtiden?? Jeg gjør det ikke. Til slutt, hvor ble de 8 «viktige» setningene til Espen Barth Eide og AP av?

Åse Nordnes, leder Sel og Heidal Nei til EU

 

Stort bilde i toppen: Budskapet til Stortinget var ikke til å ta feil av. (Nei til EU | Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!