Budskapet til Stortinget var ikke til å ta feil av.

Strømsjokk på strømsjokk og verre vil det bli.

Kan det bli verre? Ja, alt tyder på det. Vi har importert europeiske strømpriser og problemer, det er vi ikke nødt til, hvis alt hadde vært «på stell», men det er ikke det.

Vi har knyttet oss til Tyskland med de nye sjøkablene, de har økende problemer med å regulere sine atomkraftverk. Atomkraftverk som skal stenges ned etter nyttår. Tyskland skal stenge ned atomkraftverk, samtidig som gasslagrene begynner å tømmes. Gazproms tyske lagre er nesten tomme! Enigheten om eierskapet av en ny gassrørledning som skal til Tyskland fra Russlands Gazprom er ikke avklart. Derfor har tyskerne utsatt åpningen av Nord Stream 2.

Energiomstillingen i Europa gir strømmangel da flere land går fra kull og atomkraft til mer vindkraft. Putin i Russland har redusert gasseksporten til Europa, derfor nesten tomme gasslagre. Det er frykt for «blackout» i Europa, og en av årsakene er at deres «energiwende», der en stadig større del av energien skal bli fornybar, men er væravhengig, sol og vind. Når atomkraftverk stenges ned, må elektrisiteten komme et sted fra. To av atomkraftverkene som skal stenges ned er i Nord-Tyskland, deler av den strømmen som bortfaller med denne nedstengingen skal komme fra norsk vannkraft!

Dette skal hentes inn til det tyske markedet med den kabelen som heter Nordlink og gamle og større kabler via Danmark. Var det noen som snakket om nedtappa vannmagasin? Dette ødelegger vannmagasinene våre, kanskje for all fremtid, hvis det fortsetter på denne måten. Vi produserer mellom 145 og 150 tWh i året. Behovet i Europa er stipulert til 18000 tWh! Alle, absolutt alle må da forstå at det bærer galt av sted! Men det er noen politikere som har kasta den «hvite stokken» og «høreapparatene sine». De ble advart, alle som en før ACER avstemminga i Stortinget! Det er i hvert fall noen som burde finne seg noe annet å gjøre. De sier at det ikke er kablene eller ACER, eventyr det har de sansen for.

Her i Norge kan nettleia vår økes med 15% fra nyttår. Norge øker eksporten til et Europa i kraftkrise. Det kommer nok ikke billigere strøm før vi sier opp ACER-avtalen og begynner å regulere eksporten på en helt annen måte enn det gjøres nå. Når det gjelder kabelen til England, North Sea Link så har den gått med halv kapasitet i oktober og november. Etter planen skal kapasiteten økes til full kapasitet ved nyttår. I England har de lagt ned to tredjedeler av gasslagrene sine, samtidig som de har faset ut kullkraft.

Med alle disse kablene til kontinentet har vi importert europeiske strømpriser. Hva var det de sa før ACER? Jo, den ene etter den andre stor i beste sendetid på TV og forsikret at strømmen ikke ble dyrere med hverken ACER eller kabler!! Hvor mye skal vi tro på de samme politikerne i fremtiden?? Jeg gjør det ikke. Til slutt, hvor ble de 8 «viktige» setningene til Espen Barth Eide og AP av?

Åse Nordnes, leder Sel og Heidal Nei til EU

 

Stort bilde i toppen: Budskapet til Stortinget var ikke til å ta feil av. (Nei til EU | Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.