Ta vare på arven vår, ikke gi den bort!

Skal EU ta styringa over nedbør som gir energi i Norge? Høres det usannsynlig ut? Ja, det gjør det, men det kan bli en fatal sannhet. Regjeringa holder på med å gi fra seg styringen over energien i landet vårt. De forbereder nå grunnen til at de skal overføre suvereniteten av energien over til energiunionen i EU.

Dette er et brev som er sendt til samtlige representanter som sitter i olje og energikomiteen på Stortinget.

EUs byrå for energi ACER, er i Slovenia. EUs byrå for energi, ACER, har ikke bare rådgivende roller for EU, men har også fått håndhevings og vedtaksmyndighet. Dette betyr et vesentlig inngrep og kontroll, og de skal overvåke nasjonale reguleringer innen energi og systemoperatører i EU land, tilsvarende NVE og Statnett. Modellen for norsk tilslutning til EUs energiunion er samme systemet som ble brukt til finanstilsynssaken fra juni i 2016.

Flere norske regjeringer har vært i forhandlinger med EU om hvordan dette skal tas inn i EØS avtalen. EU er villig til å gi oss plass ved bordet, uten stemmerett, de vil imidlertid at Norge skal finne seg i alt energiunionen i EU, ACER, vedtar. De vil med andre ord ha hånd i hanke med all energiproduksjonen i Norge og vi er uten påvirkning! Er det demokrati?

«EU krever at reguleringen i Norge skal overtas av en ny reguleringsmyndighet (RME) som skal skilles ut fra NVE og skal være helt uavhengig av nasjonale myndigheter. Til gjengjeld skal RME være helt avhengig av alt ACER bestemmer», skriver Dag Seierstad. ACER fatter vedtak som igjen sendes til ESA som er EØS-avtalens overvåkingsorgan, for derved å fatte vedtak ord for ord, som igjen sendes til RME, den nye reguleringsmyndigheten i Norge. RME fatter vedtak som er uavhengig av norske myndigheter og som er det samme vedtaket som ble vedtatt i ACER. EUs energiunion vil gi økt makt til ACER og EU-kommisjonenes mål er å sentralisere beslutningsprosessen for de energiregulerende myndigheter og styrke ACER. Det vil også bli slik for vårt land og vi mister styringa over krafta vår. Flere stortingsrepresentanter har ikke svart, noen sier de vet ikke og noen vil ikke svare i det hele tatt. Det er slett ikke betryggende, vi er ikke tjent med slike representanter som forfekter sin egen vilje, ikke folkets! Høyres Lene Westgaard sier at Norge får være med å bestemme, men det er feil, vi får ikke være med å bestemme. I tillegg blir strømmen rådyr, vi vil få engelske og søreuropeiske strømpriser i et av de kaldeste landene i Europa. Hva med industrien og alle andre arbeidsplasser? Strømmen blir like dyr for kommuner og institusjoner. Dette kommer til å rasere arbeidsplasser i Norge. Galskap er det noe som heter, er dette galskap?

Hvis våre vannmagasiner blir tappet ned, noe vi kan regne med, så går det ut over artsmangfoldet i de områdene. Det kan få uante konsekvenser for fisken, men også insekter, fugler og planter som har sitt habitat i nærheten av vassdragene. Er det så miljøvennlig da? Dessuten så er flerårsmagasinene våre ikke store nok til en storstilt eksport. Når man snakker klima og miljø hele tiden, så bør man sette seg inn i hva som vil skje i fjellheimen vår og naturen vår. Man mister totalt styringa og da kan konsekvensene bli katastrofale. Kontoret til ACER, i Ljubljana, ligger langt fra våre vassdrag, husk det!  

Det norske folk sier i en undersøkelse et klart nei til å underlegge norsk kraft til EU. Vi skal ha kontroll over arvesølvet vårt, det skal ikke inn under en fremmed makt! Vår historiske arv sier at vi har vært et lydrike under danskekongene i sin tid, med en dansk elite som bestemte og styrte. Vi må lære av historien, blir vi historieløse blir vi fattige. Jeg mener vi er på vei dit, dere politikere som ivrer for å bli et lydrike under EU, bør tenke dere godt om. Vi er jammen er vi i ferd med å gi fra oss all styring og blir et lydrike under EU til slutt. EU skal ikke bestemme over nedbøren som faller over fjellheimen vår, vi skal ha styringa selv.

Ta vare på arven vår, ikke gi den bort!

Åse Nordnes

Otta 15. januar 2018

Stort bilde i toppen: (CC0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.