Ta vare på arven vår, ikke gi den bort!

Skal EU ta styringa over nedbør som gir energi i Norge? Høres det usannsynlig ut? Ja, det gjør det, men det kan bli en fatal sannhet. Regjeringa holder på med å gi fra seg styringen over energien i landet vårt. De forbereder nå grunnen til at de skal overføre suvereniteten av energien over til energiunionen i EU.

Dette er et brev som er sendt til samtlige representanter som sitter i olje og energikomiteen på Stortinget.

EUs byrå for energi ACER, er i Slovenia. EUs byrå for energi, ACER, har ikke bare rådgivende roller for EU, men har også fått håndhevings og vedtaksmyndighet. Dette betyr et vesentlig inngrep og kontroll, og de skal overvåke nasjonale reguleringer innen energi og systemoperatører i EU land, tilsvarende NVE og Statnett. Modellen for norsk tilslutning til EUs energiunion er samme systemet som ble brukt til finanstilsynssaken fra juni i 2016.

Flere norske regjeringer har vært i forhandlinger med EU om hvordan dette skal tas inn i EØS avtalen. EU er villig til å gi oss plass ved bordet, uten stemmerett, de vil imidlertid at Norge skal finne seg i alt energiunionen i EU, ACER, vedtar. De vil med andre ord ha hånd i hanke med all energiproduksjonen i Norge og vi er uten påvirkning! Er det demokrati?

«EU krever at reguleringen i Norge skal overtas av en ny reguleringsmyndighet (RME) som skal skilles ut fra NVE og skal være helt uavhengig av nasjonale myndigheter. Til gjengjeld skal RME være helt avhengig av alt ACER bestemmer», skriver Dag Seierstad. ACER fatter vedtak som igjen sendes til ESA som er EØS-avtalens overvåkingsorgan, for derved å fatte vedtak ord for ord, som igjen sendes til RME, den nye reguleringsmyndigheten i Norge. RME fatter vedtak som er uavhengig av norske myndigheter og som er det samme vedtaket som ble vedtatt i ACER. EUs energiunion vil gi økt makt til ACER og EU-kommisjonenes mål er å sentralisere beslutningsprosessen for de energiregulerende myndigheter og styrke ACER. Det vil også bli slik for vårt land og vi mister styringa over krafta vår. Flere stortingsrepresentanter har ikke svart, noen sier de vet ikke og noen vil ikke svare i det hele tatt. Det er slett ikke betryggende, vi er ikke tjent med slike representanter som forfekter sin egen vilje, ikke folkets! Høyres Lene Westgaard sier at Norge får være med å bestemme, men det er feil, vi får ikke være med å bestemme. I tillegg blir strømmen rådyr, vi vil få engelske og søreuropeiske strømpriser i et av de kaldeste landene i Europa. Hva med industrien og alle andre arbeidsplasser? Strømmen blir like dyr for kommuner og institusjoner. Dette kommer til å rasere arbeidsplasser i Norge. Galskap er det noe som heter, er dette galskap?

Hvis våre vannmagasiner blir tappet ned, noe vi kan regne med, så går det ut over artsmangfoldet i de områdene. Det kan få uante konsekvenser for fisken, men også insekter, fugler og planter som har sitt habitat i nærheten av vassdragene. Er det så miljøvennlig da? Dessuten så er flerårsmagasinene våre ikke store nok til en storstilt eksport. Når man snakker klima og miljø hele tiden, så bør man sette seg inn i hva som vil skje i fjellheimen vår og naturen vår. Man mister totalt styringa og da kan konsekvensene bli katastrofale. Kontoret til ACER, i Ljubljana, ligger langt fra våre vassdrag, husk det!  

Det norske folk sier i en undersøkelse et klart nei til å underlegge norsk kraft til EU. Vi skal ha kontroll over arvesølvet vårt, det skal ikke inn under en fremmed makt! Vår historiske arv sier at vi har vært et lydrike under danskekongene i sin tid, med en dansk elite som bestemte og styrte. Vi må lære av historien, blir vi historieløse blir vi fattige. Jeg mener vi er på vei dit, dere politikere som ivrer for å bli et lydrike under EU, bør tenke dere godt om. Vi er jammen er vi i ferd med å gi fra oss all styring og blir et lydrike under EU til slutt. EU skal ikke bestemme over nedbøren som faller over fjellheimen vår, vi skal ha styringa selv.

Ta vare på arven vår, ikke gi den bort!

Åse Nordnes

Otta 15. januar 2018

Stort bilde i toppen: (CC0)

reLATERT

Se alle arrangementer

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.