Ole Langeland, leder i Vest-Agder Nei til EU

Appell ved inngangen til mai

Mai måned blir i år veldig annerledes enn noen gang. Når det fine været skulle få folk til å samle seg, må vi i år holde oss mest mulig for oss selv.

1. mai vil være uten demonstrasjonstog og møter. Det samme skjer med 17. mai. Vi bør også nevne 75-årsjubileumet for frigjøringen.

1. mai er en internasjonal dag og stengte grenser står i kontrast til dette. Men det har aldri vært slik noen gang at åpne grenser i seg selv borger for fred, fellesskap og samhold. Solidaritet står ikke i motsetning til at hvert enkelt land må fremme sine egne livsinteresser på egen måte, slik det er i innbyggernes vel. 

Coronakrisen har gjort det tydeligere enn noen gang hvem som holder samfunnet i gang og hvem vi trenger. Denne krisen har vist vanlige arbeidende menneskers rolle i samfunnet. Det må fortelle oss at prisen for den dugnaden regjeringen satt i gang må  betales av alle, og spesielt de som har mest fra før. 

Nei til EU ønsker å sikre rettighetene til vanlige folk. Det er rettigheter som gjennom EUs fire friheter er blitt svekket, da disse frihetene først og fremst tjener kapitalinteressene.

Det kunne kanskje trenges noen andre friheter å sette opp som målsetning. President Roosevelts  fire friheter; ytringsfrihet, trosfrihet, frihet fra frykt og frihet fra nød burde kanskje være et godt alternativ å trekke frem i år. 

Nei til EU-bevegelsen har i fjor høst markert 25-år siden sist folkeavstemning. Vi opplever stadig en sterkere nedbygging av folkestyret og svekkelse av faglige rettigheter. Vår sak er å sloss mot dette. Vi ønsker å si opp EØS-avtalen  slik at vi kan råde i eget hus og handle med andre land ut fra felles interesser og ikke ut fra det en maktelite av pengefolk og byråkrater tenker seg. 

Vi ønsker derfor at flere slutter seg til vår bevegelse gjennom medlemskap og på andre måter. 
 
 

Stort bilde i toppen: Ole Langeland, leder i Vest-Agder Nei til EU

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny runde med nedskjæringspolitikk i EU

31. mai 2023

EU vil stramme inn budsjettreglene. Det vil bety dramatiske kutt i velferden, også i velstående Tyskland.

Hull i handlingsrommet

30. mai 2023

Hvorfor skal en 30 år gammel EØS-avtale hindre billigere tannlege for 25-åringene?

Forordningene som eter opp handlingsrommet

22. mai 2023

Dagens EØS-avtale inneholder dobbelt så mange forordninger som direktiver. Da avtalen skulle vedtas i 1992 het det at forordninger ble brukt «nokså sjelden».

Uten grenser, uten vern

22. mai 2023

Hvor ble det av arbeidervernet og likebehandlingen i alt mylderet?

Forbudet mot offentlig støtte

15. mai 2023

EØS-avtalen begrenser adgangen til å gi regional- og næringsstøtte. All offentlig støtte som kan påvirke konkurransen er i utgangspunktet forbudt, men det finnes unntak.

Hvorfor tør ikke kommuner?

15. mai 2023

Det finnes ubrukte muligheter for kommuner til å drive offentlige tjenester selv – innenfor EØS-avtalen.

Strøm og landbruk i Heidal

12. mai 2023

Flotte omgivelser og gode diskusjoner når Sel og Heidal Nei til EU inviterte til åpent møte på tradisjonsrike Øvre Aaseng gard.

Kamp om innleieforbud

10. mai 2023

På arbeidslivsområdet er innleieforbudet for byggevirksomhet rundt Oslofjorden et aktuelt eksempel på bruk av handlingsrommet. Forbudet er resultat av en ensidig norsk lovendring våren 2023.

Uavklart handlingsrom 

10. mai 2023

Enhver fagforening og statsråd som rokker ved markedsvendingen i arbeidslivet vil høste storm. 

EØS og handlingsrommet

05. mai 2023

Fins det i det hele tatt handlingsrom i EØS-avtalen?

Vett 1 2023 Hva er handlingsrommet i EØS-avtalen?

27. april 2023

Det finnes ikke bare ett handlingsrom, men flere. Denne utgaven av Vett undersøker hva som kan skje hvis man går inn i noen av rommene og prøver å ommøblere.

Møre og Romsdal Nei til EU ruster opp med gigantstyre

19. april 2023

Nei til EU i Møre og Romsdal har hatt fylkesårsmøte i Ålesund, 15 april, og vedtatt å trappe opp kampen mot EØS avtalen. Nå er planen å øke informasjonen om hva EØS-avtalen har medført, og også finne fram til yngre grupper som må nås gjennom nye kanaler. Du kan lese mer i hele artikkelen.