Skjermbilde fra overrekking av NOU om EØS fra utvalgsleder Line Eldring til utenriksminister Espen Barth Eide.

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Vi viser til Utenriksdepartementets høring angående EØS-utredningen fra Eldring- utvalget, NOU 2024:7 Norge og EØS: Utvikling og erfaringer, med svarfrist 1. september.

95 % av verden er utenfor EU/EØS, og andelen øker. Det er også påfallende at utvalget kommer med relativt sterke meninger og anbefalinger om nærmere tilknytning til EU/EØS når utvalget faktisk ikke hadde mandat til å sette dette opp mot det vi i Nei til EU ønsker oss, som de siste 30 år har vært å belyse alternativene til EØS.

Vi er slett ikke imot internasjonalt samarbeid, men påviser i vår egen rapport 30 år med EØS-avtalen fra Nei til EU's folkestyreutvalg, som ble utgitt april 2024 at mange EU/EØS-tilpasninger har skadet norsk arbeidsliv, samfunnsliv og rammebetingelser forøvrig.

Meningsmålinger der folket blir spurt om disse problemstillingene, viser at når spørsmålet er om vi heller bør ha en handelsavtale i stedet for EØS, er det vi som har flertallet. Dessverre ser det ut til at denne NOU-en ikke har fått med seg dette.

På energiområdet er det naivt å tro at ytterligere EU/EØS-tilpasning via f.eks. Energipakke 4 kan gjøre noe bedre for norsk husholdning og næringsliv. Snarere tvert imot vil dette forsterke problemene vi dessverre så altfor godt kjenner til her i NO2/Hansaregionen. Hurtigskranker for energiutbygging inklusiv flere utenlands/hybridkabler krasjer både med folkeviljen og med de rammebetingelser nasjonens utvikling trenger. Nok utdannede og erfarne saksbehandlere til særlig økt takt i energiutbygging har vi rett og slett ikke her i Norge.

Rec-Solar/Fiskå er konkret eksempel på strømpriskrisen, og all den gode kraftforedlende industrien vi har i Agder savner forutsigbarhet og de gunstige strømprisene landet vårt er bygd opp på. Den prissmitten vi er påført i nåværende regime er uholdbar og må avskaffes. Utenlandskablene Skagerrak 1 og 2 må ikke fornyes, heller ikke som hybrid da alle offentlige prognoser tyder på at vi trenger denne rene vannkraften selv. 

Vi mener at utvalgets analyser av økonomiske forhold er tuftet på et sviktende grunnlag, og vi viser til Nei til EU's hovedsvar på kapittel 10.

Vi ser fram til en ny NOU der mandat og sammensetning er mye mer balansert slik at vi får belyst våre synspunkter for løsninger som tjener land og folk godt, jmfr samarbeid og samhandel med EU, gjerne utenom EØS. Dette er ikke et urimelig krav, men egentlig en selvfølge i et demokrati der vi som nasjon også må forsvare og forhandle for Norges rettigheter og muligheter i framtiden.

Vest Agder Nei til EU støtter høringssvaret til Nei til EU datert 09.08 2024

Stort bilde i toppen: Skjermbilde fra overrekking av NOU om EØS fra utvalgsleder Line Eldring til utenriksminister Espen Barth Eide.

reLATERT

Se alle arrangementer

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

– Landbruket er sterkt påvirket av EØS-avtalen

19. nov. 2024

Landbruket skulle holdes utenfor EØS-avtalen, men næringen merker likevel konsekvensene, viser høringsuttalelser om EØS-utredningen. Importen av landbruksvarer fra EU har økt kraftig. Norge har fått et mindre handlingsrom på mat- og veterinærområdet.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!

19. nov. 2024

Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av EUs fjerde energimarkedspakke. 

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Einar Frogners landsmøtetale 2024

08. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte 2024 er nå i gang på Scandic Hamar Hotell. Einar Frogners ledertale er oppsparket til generaldebatt og meningsutveksling. Les hele talen her.

Opptrapping for landbruket utenfor EU

05. nov. 2024

– Grensekontroll og suverenitet over landbrukspolitikken kan det ikke forhandles om. Det må EU forstå, fastslo Beat Röösli i Det sveitsiske bondelaget på Nei til EUs landbrukskonferanse.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Island er langt unna et EU-medlemskap

28. okt. 2024

De fleste av Islands politiske partier avviser ideen om å bli med i EU. En regjeringskoalisjon som søker EU-medlemskap er ikke sannsynlig.

Vil sikre suverenitet og egen valuta

28. okt. 2024

Det er levert grunnlovsforslag som sier at enhver suverenitetsavståelse krever kvalifisert flertall i Stortinget og at Norge skal ha en egen valuta.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!