Ingunn Foss og EØS

Med bakgrunn i corona-krisen har Ingunn Foss et innlegg 12. mai med klar adresse til oss EU-motstandere. Ønsket om mer normale tilstander er noe alle er enig i.

Men det er noen lærdommer. Det er blitt tydelig at det er nasjonalstatene selv som må møte krisen. Nødvendigheten av et nasjonalt beredskap omkring forsyning av viktige varer er blitt tydelig. Det er ganske skremmende at det ikke lenger fins kornlagre for krisetider. Det kan komme andre kriser som skaper kornmangel.

Det ligger ingen garanti i et «forpliktende samarbeid» mellom landene. Vi trenger en selvstendig politikk på forsyning og beredskap.

På grunn av EØS-avtalen ble Norsk Medisinaldepot omgjort til et aksjeselskap og er nå eid av et internasjonalt konsern. Dette innebærer mangel på nasjonal styring av tilgangen på medisin.

Handel må ikke bli et system for sterke monopolister til å dominere markedet, der disse gjennom sin lobbyvirksomhet skaper regler for egen interesse. Handel er alltid et møtepunkt mellom kryssende interesser. Dette er noe som ikke lar seg endre gjennom abstrakte juridiske prinsipper og bestemmelser.  Det er bare gjennom å legge de reelle behov til grunn at handelen kan utvikle seg på en harmonisk måte.

EØS-avtalen er blitt mye mer omfattende enn det som det norske folk ble forespeilet da den ble inngått. Det er en avtale som er til skade for folkestyret. Det har ført til et arbeidsmarked preget av sosial dumping og kriminelle tilstander. Det griper inn i det kommunale demokrati med stadig flere byråkratiske bestemmelser. Hvordan den enkelte kommunen skal stelle seg ved anbud blir mer et spørsmål om juridisk fortolkning enn om hva de folkevalgte ønsker seg.

Krisen omkring NAV-utbetalingene viser at Norge har innført flere bestemmelser gjennom EØS enn vår administrasjon har kunnet forholde seg til. Dette blir en kostbar lærdom!

Dersom EU er en rasjonell motpart, vil spørsmål som grensekontroll og standardiseringer kunne løses i minnelighet ved en EØS-exit. Vi har aldri vært noen gratispassasjer, vil aldri bli det. Denne myten må vi bli ferdig med!

Ingunn Foss nevner klima og migrasjon som saker som kaller på internasjonalt samarbeid. Det er riktig at slike saker har en internasjonal karakter og vi kan ikke stille oss på utsiden. Men dersom beslutninger i slike saker ikke er forankret i folkeviljen, innenfor den naturlige ramme som nasjonalstaten er, så vil konfliktnivået stige og løsninger vanskeliggjøres. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Hull i handlingsrommet

30. mai 2023

Hvorfor skal en 30 år gammel EØS-avtale hindre billigere tannlege for 25-åringene?

Forordningene som eter opp handlingsrommet

22. mai 2023

Dagens EØS-avtale inneholder dobbelt så mange forordninger som direktiver. Da avtalen skulle vedtas i 1992 het det at forordninger ble brukt «nokså sjelden».

Uten grenser, uten vern

22. mai 2023

Hvor ble det av arbeidervernet og likebehandlingen i alt mylderet?

Forbudet mot offentlig støtte

15. mai 2023

EØS-avtalen begrenser adgangen til å gi regional- og næringsstøtte. All offentlig støtte som kan påvirke konkurransen er i utgangspunktet forbudt, men det finnes unntak.

Hvorfor tør ikke kommuner?

15. mai 2023

Det finnes ubrukte muligheter for kommuner til å drive offentlige tjenester selv – innenfor EØS-avtalen.

Strøm og landbruk i Heidal

12. mai 2023

Flotte omgivelser og gode diskusjoner når Sel og Heidal Nei til EU inviterte til åpent møte på tradisjonsrike Øvre Aaseng gard.

Kamp om innleieforbud

10. mai 2023

På arbeidslivsområdet er innleieforbudet for byggevirksomhet rundt Oslofjorden et aktuelt eksempel på bruk av handlingsrommet. Forbudet er resultat av en ensidig norsk lovendring våren 2023.

Uavklart handlingsrom 

10. mai 2023

Enhver fagforening og statsråd som rokker ved markedsvendingen i arbeidslivet vil høste storm. 

EØS og handlingsrommet

05. mai 2023

Fins det i det hele tatt handlingsrom i EØS-avtalen?

Vett 1 2023 Hva er handlingsrommet i EØS-avtalen?

27. april 2023

Det finnes ikke bare ett handlingsrom, men flere. Denne utgaven av Vett undersøker hva som kan skje hvis man går inn i noen av rommene og prøver å ommøblere.

Møre og Romsdal Nei til EU ruster opp med gigantstyre

19. april 2023

Nei til EU i Møre og Romsdal har hatt fylkesårsmøte i Ålesund, 15 april, og vedtatt å trappe opp kampen mot EØS avtalen. Nå er planen å øke informasjonen om hva EØS-avtalen har medført, og også finne fram til yngre grupper som må nås gjennom nye kanaler. Du kan lese mer i hele artikkelen.

EU-domstolen bekrefter ACERs brede myndighet

13. mars 2023

ACER kan overprøve og treffe vedtak om alle sider ved en sak, også der de nasjonale reguleringsmyndighetene er enige seg imellom. EU-domstolen stadfester at energibyråets myndighet strekker seg mye lengre enn å avgjøre tvistepunkter mellom land. De ferske dommene styrker Nei til EUs anførsler i ACER-søksmålet.