Markering utenfor Tingretten da behandling av ACER-saken startet 1. november 2021.

Kampen om ACER

De ekstreme strømprisene er en følge at en politikk hvor markedet bestemmer og hvor utenlandskabler bidrar til å nivellere prisdannelsen og frata norske forbrukere og norsk industri den fordelen det har vært med billig strøm i Norge.

Før kraftmarkedet ble deregulert ble strømprisene fastsatt gjennom politiske vedtak.

Tilslutningen til ACER, det europeiske energibyrå, gjør at fremtidig mulighet for å føre en selvstendig politikk på strømutveksling blir borte. ACER kombinert med energipakke 3, energiloven og salgskanalen Nordpool gjør det vanskelig å stabilisere kraftprisene.

Nei til EU har gått til søksmål mot staten fordi måten dette spørsmålet ble behandlet på i Stortinget etter vår mening er grunnlovsstridig. Spørsmålet om Nei til EU kan være part i en slik sak var i seg selv et vanskelig juridisk spørsmål og krevde en lang møysommelig prosess. Men her har vi allerede vunnet.

Så blir det videre selve substansen som er oppe til rettslig bestemmelse. Her har vi altså i Oslo Tingrett i første omgang lidd et nederlag. Vi har valgt å gå videre til neste trinn på rettstien.

Egentlig burde Stortinget selv sørge for å holde seg til Grunnloven. Men vi lever i en tid der pietetsfølelse for den er svært svekket. Hadde Joachim Hambro vært stortingspresident, kunne vi tenke at saken hadde fått en bedre behandling. Men han lever ikke.

Derfor har vi ikke annet valg enn å tigge folk om noen slanter for å finansiere disse dyre rettslige prosessene. Slik er det blitt. Vinner Nei til EU, så blir det i det minste et klart signal om at vi skal ha råderett over våre verdier og ikke skusle dem bort.

Til syvende og sist er det likevel en politisk kamp som handler om folkestyrets fremtid og om store interesser for folket.

 

Ole Langeland

(leder i Vest-Agder Nei til EU)

Stort bilde i toppen: Markering utenfor Tingretten da behandling av ACER-saken startet 1. november 2021. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.