Markering utenfor Tingretten da behandling av ACER-saken startet 1. november 2021.

Kampen om ACER

De ekstreme strømprisene er en følge at en politikk hvor markedet bestemmer og hvor utenlandskabler bidrar til å nivellere prisdannelsen og frata norske forbrukere og norsk industri den fordelen det har vært med billig strøm i Norge.

Før kraftmarkedet ble deregulert ble strømprisene fastsatt gjennom politiske vedtak.

Tilslutningen til ACER, det europeiske energibyrå, gjør at fremtidig mulighet for å føre en selvstendig politikk på strømutveksling blir borte. ACER kombinert med energipakke 3, energiloven og salgskanalen Nordpool gjør det vanskelig å stabilisere kraftprisene.

Nei til EU har gått til søksmål mot staten fordi måten dette spørsmålet ble behandlet på i Stortinget etter vår mening er grunnlovsstridig. Spørsmålet om Nei til EU kan være part i en slik sak var i seg selv et vanskelig juridisk spørsmål og krevde en lang møysommelig prosess. Men her har vi allerede vunnet.

Så blir det videre selve substansen som er oppe til rettslig bestemmelse. Her har vi altså i Oslo Tingrett i første omgang lidd et nederlag. Vi har valgt å gå videre til neste trinn på rettstien.

Egentlig burde Stortinget selv sørge for å holde seg til Grunnloven. Men vi lever i en tid der pietetsfølelse for den er svært svekket. Hadde Joachim Hambro vært stortingspresident, kunne vi tenke at saken hadde fått en bedre behandling. Men han lever ikke.

Derfor har vi ikke annet valg enn å tigge folk om noen slanter for å finansiere disse dyre rettslige prosessene. Slik er det blitt. Vinner Nei til EU, så blir det i det minste et klart signal om at vi skal ha råderett over våre verdier og ikke skusle dem bort.

Til syvende og sist er det likevel en politisk kamp som handler om folkestyrets fremtid og om store interesser for folket.

 

Ole Langeland

(leder i Vest-Agder Nei til EU)

Stort bilde i toppen: Markering utenfor Tingretten da behandling av ACER-saken startet 1. november 2021. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Hva er det EØS ikke omfatter?

20. des. 2024

Det er bare det indre markedet Norge har tilsluttet seg i og med EØS.

Folkets stemme er sterkere enn elitens drømmer

20. des. 2024

30 år etter vi sa nei til EU, bør Norge være stolt over å velge folkestyre framfor mangel på demokratisk kontroll.

Flau bris med høy pris

16. des. 2024

Skyhøye strømpriser skyldes ikke bare vindstille i Tyskland, det er et kraftmarked som har kortsluttet.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Strømpriskrisa er tilbake for fullt!  

16. des. 2024

Denne uka har vi opplevd strømprisene nå opp til et ufattelig nivå over 13 kroner per kWh på de delene av Sørlandet, Vestlandet og Østlandet som ligger tettest på det europeiske energimarkedet og EUs energiunion.

Nei til EU krever veto mot EUs fjerde energipakke!  

12. des. 2024

Igjen går strømprisen løpsk. I dag blir strømmen det dyreste den har vært siden 2009, med en makspris på 13,17 kroner i Sør- og Sørvest-Norge. Det er på tide å ta tilbake kontrollen over krafta!  

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.