Våre arbeidsplasser og EØS

Leserbrev i Lindesnes avis m.m: Foran dette valget har Nei til EU spurt de fremste stortingskandidater om holdningen til viktige spørsmål som har med vårt forhold til EU å gjøre; om Norge bør bli medlem, om folkeavstemning på EØS, handelsavtale contra gjeldende EØS-avtale, om reservasjonsretten bør brukes, om Jernbanepakke IV og om Norge skal bli underlagt EUs energibyrå.

På landsbasis er skepsisen mot EU voksende.  Men for Vest-Agder er det et litt beklagelig bilde. Arbeiderpartiets kandidater har få eller ingen svar å gi. 

Skal det være et ikke-tema om Norge skal reservere seg mot Jernbanepakke IV? Ønsker Kari Henriksen, Odd Omdal og Astrid Hilde å binde Norge til en konkurranseutsetting av jernbanen? Eller er de villig til å ta et veto og dermed kunne samle NSB igjen?

Ønsker de at EU gjennom sitt energibyrå skal bestemme over reglene for norsk import og eksport av energi? Har de tenkt over hva slags konsekvenser det vil få for kraftkrevende industri i Norge dersom disse bedriftene i framtiden vil kunne miste det fortrinn de har ved billig norsk strøm?

Eksportkabler for strøm til utlandet er under bygging og planlegging.  Uten en klar og bevisst nasjonal styring vil vi i Norge miste de fortrinn vi har ved billig strøm. Det vil ramme både forbrukerne og industrien. Greina vi sitter på blir saget av.

Vi ser tydelig et mønster der den voldsomme innflytelsen som EØS-avtalen og aktuelle saker knyttet til den har på norsk virkelighet blir gjort til en ikke-sak i valgkampen.  Vi ønsker alle sterke bånd til Europa, men på likeverdige vilkår. EØS-avtalen dreier seg ikke om markedsadgang, men om EU, som vi ikke er medlem av, skal bestemme norsk politikk.

Realiteten er at EØS-avtalen ikke en gang sikrer frihandel, og at deler av den er enveiskjørt i norsk disfavør. Foredlet norsk fisk blir møtt med tollbarrierer, mens bearbeidet fisk fra EU og eksplosivt økende europeiske jordbrukskvoter kommer tollfritt inn i Norge. Mens EFTA er et virkelig frihandelsforbund, så legger EØS diskriminerende begrensninger på frihandelen.

Fremskrittspartiet ønsker mer bruk av folkeavstemninger. Hvorfor ikke på EØS?

Nei til EU mener at stortingskandidatene må avkreves svar på hvordan de har tenkt å innfri mange av sine valgløfter uten samtidig å konfrontere EØS-avtalen. Og da holder det ikke med å vise til et diffust «handlingsrom». Det er EFTA-domstolen, og ikke Stortinget, som bestemmer hva som skal være innenfor og utenfor dette ”rommet”.

Styret i  Vest-Agder Nei til EU

Ole Langeland (leder)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.

Hva skjer ved veto mot Energipakke 4?

05. feb. 2025

EØS-avtalens vanlige regler om fri varehandel vil gjelde akkurat som i dag hvis Norge sier nei til EUs energipakke 4. Norge har en avtalefestet rett til å avvise nye regler fra EU.