Tidligere forsvarssjef Harald Sunde, Silje Strøm fra Natur og Ungdom og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, debatterte nasjonal matsikkerhet og beredskap på møte i Ås kulturhus.
22. november arrangerte Ås og Frogn Nei til EU åpent møte om nasjonal matsikkerhet og beredskap i Ås kulturhus, i samarbeid med Ås Natur og Ungdom og Naturvernstudentene ved NMBU. Møteleder var Aksel Nærstad.
– Det ble et veldig bra møte om nasjonal matsikkerhet og beredskap. Interessant med tidligere forsvarssjef Harald Sunde, og Grønt Spatak-ansvarlig Silje Strøm fra Natur og Ungdom. Jeg snakket om at EØS utfordrer norsk matpolitikk, sier Kathrine Kleveland.
Harald Sunde hadde mange interessante poeng omkring geopolitikk og de store linjene fra sikkerhetspolitikk til matberedskap.
– Vi kjenner ikke morgendagens sårbarhet, var et viktig poeng fra den pensjonerte generalen.
– Det er flott å se at Ås og Frogn Nei til EU samarbeider med ungdommen, ved Natur og Ungdom og Naturvernstudentene.
Silje Strøm holdt et innlegg der hun pekte på – i kjent og kjær Natur og Ungdom-stil – behovet for større sjølforsyning, og bedre utnyttelse av grasarealene. Her så hun store muligheter i ubenyttede ressurser i dag. Ellers påpekte hun klimautfordringene, men la vekt på at olja var et av våre største problemer foreløpig.
– Møtet var veldig godt besøkt. Det var god tid til kommentarer og spørsmål etter møtet, fra en engasjert sal. Aksel Nærstad ledet møtet godt, og som det engasjerte mennesket han var, deltok han også med relevante innspill, sier Kathrine Kleveland.
– Jeg påpekte mot slutten at det var flott å se at Ås og Frogn Nei til EU samarbeidet med ungdommen, ved Natur og Ungdom og Naturvernstudentene.
Mat og sikkerhet
– Mat er beredskap, og mat er dermed også sikkerhetspolitikk, sa Kleveland i innledningen.
– Det er to viktige begreper: Matsikkerhet, som er ikkerhet for å få levert nok mat til befolkningen. Og mattrygghet, som er at at maten ikke er helseskadelig.
– Selv om hovedtemaet her er matsikkerhet, svinger jeg derfor innom mattrygghet. Hvorfor er norsk mat trygg? Det er resultat av en villet politikk – ikke flaks. Vi har for eksempel et rent og friskt plantemateriale fordi vi har hatt en streng import. Norge har verdens friskeste husdyr. Det fører til svært lavt forbruk av antibiotika, gir god dyrevelferd, trygg mat og er svært viktig for folkehelsa.
– Mat er en internasjonal handelsvare, og vi importerer mye mat. Hvilke konsekvenser gir det? Norge er ikke med i EUs felles landbrukspolitikk. Med unntak av veterinærområdet og mattrygghet. Handel med landbruksvarer kommer inn gjennom artikkel 19.
– Vi importerer nesten 60 prosent av maten vi spiser og omtrent 70 prosent av denne maten kommer fra EU.
– Det har vært en enorm økning i importen fra EU siden EØS-avtalen ble inngått, mens eksporten har stått på stedet hvil. I Nei til EU er vi bekymret for at EU skal få enda større tollfri tilgang til det norske landbruksmarkedet. Norsk matindustri opplever flere problemer med den stadig økende importen av matvarer.
Stort bilde i toppen: Fra venstre står Harald Sunde, Kathrine Kleveland, Aksel Nærstad og Silje Strøm.