– EU vil ha varene våre

– Farene med EØS-avtalen overstiger langt fordelene. Derfor krever vi at den blir sagt opp, sa Steffen Høiland i debatt om markedsmuligheter utenfor EØS på Nei til EUs rådsmøte.

Nei til EUs rådsmøte 6. april debatterte markedsmuligheter uten EØS. Debattanter var Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, og Steffen Høiland fra Fellesforbundet. Samtalen mellom de tre var ledet av Espen Løkeland-Stai fra Dagsavisen.

– For oss som jobber i leverandørindustrien er markedsadgang helt selvsagt. Men det er verden som er vårt markned. Våre arbeidere reiser verden rundt, til Asia, til Nigeria, til Brasil. Også til EU, men den største delen som går til EU, går til Storbritannia, som snart er ute av EU.

– Vi trenger avtaler og rammevilkår, men det betyr ikke nødvendigvis EØS. Hovedgrunnen til at vi kan konkurrere i denne leverandørbransjen er kompetanse.

– EØS fører til sosial dumping og undergraver norske lønns- og arbeidsvilkår. Det undergraver igjen den største konkurransefordelen vår, som er god kompetanse. Dersom kompetansen blir undergravd, hjelp det ikkje om vi har såkalt markedsadgang.

– Vi mener farene med EØS-avtalen langt overstiger fordelene med avtalen. Derfor krever vi avtalen blir sagt opp, sa Høiland.

– Markedstilgang er mer enn tollfrihet

NHO-direktør Tore Myhre viser til at markedsadgang er mer enn tollfrihet.

– Det er felles standardar og krav, blant annet til helse og miljø. Veterinæravtalen sikrer lik tilgang til markedet uten unødige hinder. Det handler om like konkurransevilkår. Dette vil ikke en frihandelsavtale sikre.

– Og det er mye som ikke blir omfattet av frihandelsavtaler. Det viktigste er handel med tjenester. EØS gjør Norge til ein tryggere plass å investere.

Myhre viste også til at EØS-motstanderne spriker i hvilke alternativ de ser for seg.

– Noen mener WTO-regelverket holder, andre vil ha frihandelsavatlen frå 1973. Noen vil ha en moderne frihandelsavtale, andre vil reforhandle EØS-avtalen.

– Bruk av reservasjonsretten vil være veldig uheldig, og det vil være et problem om store deler av EØS blir satt ut av spill. Det vil uthule EØS-avtalen.

– For oss er EØS en grunnleggende forutsetning for å opprettholde lønnsomme virksomheter i hele landet.

25 år siden EØS trådte i kraft

– Dette har jeg sett fram til, sa Kathrine Kleveland i sin innledning.

– Ved nyttår var det 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Vi trenger diskusjon om hva EØS-avtalen har betydd for Norge, og om alternativer til EØS-avtalen.

– Råderetten over naturressursene, alkoholpolitikken, likestillings- distrikts- og regionalpolitikken og arbeidslivet er eksempler der avtalen griper inn på en helt annen måte enn forutsatt.

– La oss diskutere markedsmuligheter utenfor EØS og la oss diskutere arbeidsplasser.

– For det første: EU tjener mer på markedsadgang og tollfrihet til Norge enn omvendt. EUs mål er å selge mest mulig og tjene mest mulig. Da er Norge et utrolig kjøpekraftig marked der vi skifter flatskjermer og har et høyere forbruk enn de fleste. Det Norge kjøper fra EU er for det meste ferdigvarer, alt fra skruer og pizza til biler og maskiner.

– Gå inn på Elkjøp eller Power der vi ser vi en global konkurranse. EU vil aldri gå inn på noen tollbarrierer når vi ser de japanske eller koreanske varene som de konkurrerer mot. EU har vunnet markedsandeler i Norge, mens Norge har tapt andeler på EU-markedet siden den gjensidige tollfriheten ble etablert på 1970-tallet – lenge før EØS-avtalen.

– EU har ingenting å vinne på bygge opp nye tollmurer.

– For det andre: EU vil ha varene våre. Størstedelen av norsk eksport til EU er råvarer og halvfabrikata. Det er innsatsvarer i EUs næringsliv, som gjerne vil ha de norske varene billigst mulig. For EU vil det være økonomisk selvskading å stenge norsk olje, gass, metaller eller fisk ute – eller å gjøre importen dyrere ved å legge på toll.

– Både Norge og EU være tjent med å inngå en ny handelsavtale hvis vi går ut av EØS. EU inngår stadig nye avtaler, sist med Sør-Korea, Canada og Japan.

Stort bilde: Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, og Steffen Høiland fra Fellesforbundet under Nei til EUs rådsmøte. Foto: Sindre Humberset

reLATERT

Se alle arrangementer

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.

Helseunion og ACER med Morten Harper

03. april 2024

Se opptak av Sør-Trøndelag Nei til EUs åpne møte på Litteraturhuset i Trondheim 10. januar 2024 med Morten Harper.

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.