Uforskammet norsk innblanding i islandsk politikk

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Uttalelse fra Nei til EUs styre 18. august 2018.

Etter at Stortingsflertallet i mars overkjørte Grunnloven og folkeviljen ved å vedta innlemmelse av EUs tredje energimarkedspakke i norsk lov og i EØS-avtalen, gjenstår ett siste hinder: Island må også vedta pakken. Avtalen forutsetter nemlig enighet og rettsenhet mellom de tre EØS-statene Island, Liechtenstein og Norge. I likhet med Norge har Island følgelig vetorett.

To av de tre islandske regjeringspartiene, deriblant Høyres søsterparti, Selvstendighetspartiet, har gjort landsmøtevedtak mot EUs energipakke og mot å underlegge seg EUs energibyrå ACER. Også det tredje regjeringspartiet har tradisjonelt vært EU-skeptisk.

Det ligger dermed til rette for at Alltinget kan si nei til EUs tredje energimarkedspakke og slik hindre at den blir del av EØS-avtalen.

I denne situasjonen velger utenriksminister Ine Marie Erikksen Søreide å utøve direkte press mot sin islandske kollega Gudlaugur Þór Þórðarson og islandske folkevalgte. I et intervju med avisa Morgunbladid 17. august går hun så langt som til å si at det kan være en fare for Norge dersom Island sier nei. Samtidig som hun framfører denne uriktige påstanden, prøver Søreide å gi inntrykk av at den voldsomme folkelige motstanden i Norge i vinter ikke skulle være «faktabasert».

Dette er en feilaktig framstilling. Det er dessuten en kritikkverdig innblanding i islandsk politikk, hvor den norske regjering åpenlyst viser muskler overfor en «lillebror» i EFTA-samarbeidet. Allerede i april advarte Nei til EU om at «det er grunn til å frykte at norske myndigheter vil legge utilbørlig press på Island for å tvinge energipakken inn i EØS». Dessverre har vi fått rett.

På Island er det voksende frustrasjon over at Norge bruker sin dominerende posisjon i EFTA til å tvinge fram aksept av EU-regler. Det betyr at to-pilarstrukturen ikke lenger fungerer, noe som også burde bekymre norske EØS-tilhengere.

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Vi føler oss trygge på at vi har det norske folket i ryggen når vi krever at norske myndigheter viser vårt naboland Island respekt, slik at de kan bestemme selv!

  • For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland på 928 25 162.

reLATERT

Se alle arrangementer

Derfor kan vi fortsatt selge fisk til EU uten EØS-avtalen

19. feb. 2019

Seks grunner til at vi kan selge fisken vår til EU uten EØS.

EØS-debatt i Dagsnytt 18

15. feb. 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatterte EØS-avtalen i Dagsnytt 18 12. februar. Motdebattant var Steinar Juel fra Civita.

Striden om Kielferja

15. feb. 2019

Hva skjedde med sjøfolka på Kielferja som skulle flagges ut?

AP skjerper språkbruken

14. feb. 2019

Er det EØS som bekymrer Støre – eller er det oppslutningen om EØS som bekymrer?

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Et Arbeidslivsbyrå for enda mer «fri flyt»

08. feb. 2019

Arbeidslivsbyrået ELA, som EU vil ha på beina snarest mulig i 2019, har til overordnet formål å gjøre den europeiske arbeidskrafta enda mer «mobil» enn den allerede er i dag.

Nyttig møte med landets nest største industri

08. feb. 2019

Norsk EU-motstand, landbruks- og fiskeripolitikk og viktigheten av handelsadgang til Europa var noen av temaene da Nei til EU møtte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Et tannløst ELA?

07. feb. 2019

LO-kongressen krevde forrang for norsk lovgivning på arbeidslivets område og norske tariffavtaler. EUs arbeidslivbyrå ELA er et sentralt ledd i det helt motsatte, at landenes sjølråderett på dette området oppheves. Om ELA feller noen myndighetstenner nå, så er det for å gi plass for nye, kvassere og sterkere tenner i neste omgang.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.

NHOs dommedag

05. feb. 2019

NHO-direktør Tore Myhre er en ridder av den gamle sorten. Storbritannia må reddes fra Brexittilhengerne som ikke har noen skrupler med å kaste landet ut i kaos.

Brexit-hysteri

30. jan. 2019

Vi kan fortsatt fly til London selv om britene forlater EU uten en ny avtale.