Uforskammet norsk innblanding i islandsk politikk

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Uttalelse fra Nei til EUs styre 18. august 2018.

Etter at Stortingsflertallet i mars overkjørte Grunnloven og folkeviljen ved å vedta innlemmelse av EUs tredje energimarkedspakke i norsk lov og i EØS-avtalen, gjenstår ett siste hinder: Island må også vedta pakken. Avtalen forutsetter nemlig enighet og rettsenhet mellom de tre EØS-statene Island, Liechtenstein og Norge. I likhet med Norge har Island følgelig vetorett.

To av de tre islandske regjeringspartiene, deriblant Høyres søsterparti, Selvstendighetspartiet, har gjort landsmøtevedtak mot EUs energipakke og mot å underlegge seg EUs energibyrå ACER. Også det tredje regjeringspartiet har tradisjonelt vært EU-skeptisk.

Det ligger dermed til rette for at Alltinget kan si nei til EUs tredje energimarkedspakke og slik hindre at den blir del av EØS-avtalen.

I denne situasjonen velger utenriksminister Ine Marie Erikksen Søreide å utøve direkte press mot sin islandske kollega Gudlaugur Þór Þórðarson og islandske folkevalgte. I et intervju med avisa Morgunbladid 17. august går hun så langt som til å si at det kan være en fare for Norge dersom Island sier nei. Samtidig som hun framfører denne uriktige påstanden, prøver Søreide å gi inntrykk av at den voldsomme folkelige motstanden i Norge i vinter ikke skulle være «faktabasert».

Dette er en feilaktig framstilling. Det er dessuten en kritikkverdig innblanding i islandsk politikk, hvor den norske regjering åpenlyst viser muskler overfor en «lillebror» i EFTA-samarbeidet. Allerede i april advarte Nei til EU om at «det er grunn til å frykte at norske myndigheter vil legge utilbørlig press på Island for å tvinge energipakken inn i EØS». Dessverre har vi fått rett.

På Island er det voksende frustrasjon over at Norge bruker sin dominerende posisjon i EFTA til å tvinge fram aksept av EU-regler. Det betyr at to-pilarstrukturen ikke lenger fungerer, noe som også burde bekymre norske EØS-tilhengere.

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Vi føler oss trygge på at vi har det norske folket i ryggen når vi krever at norske myndigheter viser vårt naboland Island respekt, slik at de kan bestemme selv!

  • For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland på 928 25 162.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter

09. des. 2018

Nei til EU støtter alle forslag i Stortinget om å igangsette en offentlig utredning av alternativer til EØS-avtalen. Det vil være uansvarlig av et parti, uavhengig av syn på EØS-avtalen, å ikke si ja til mer kunnskap om Norges handelsmuligheter.

Vil utrede alternativer til EØS-avtalen

06. des. 2018

Kathrine Kleveland og Nei til EU støtter SVs representantforslag om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Japansk storavis på besøk hos Nei til EU

05. des. 2018

Visst er Kathrine Kleveland en populær leder av Nei til EU, men det er ikke hver dag hun blir intervjuet av en av verdens aller største aviser.

Møtte KrF om jernbanepakke 4

05. des. 2018

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland og nestleder Olaf Gjedrem møtte stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og rådgiver Geir Arne Servan fra KrF på Stortinget på fredag.

Markerte Islands suverenitet mot ACER

04. des. 2018

1. desember var det 100 års jubileum for Islands suverenitet. Blant markeringene var et møte i Reykjavik mot å godta EUs tredje energipakke og ACER.

Spørsmål og svar om jernbanepakke IV

01. des. 2018

Finn raskt svar på det du lurer på når det gjelder jernbanepakke IV.

Dale trenger en sikkerhetssjekk

30. nov. 2018

Samferdselsministerens svar til meg i Østlands-Posten 24. november er en bekreftelse på det han selv skriver: Det lønner seg å undersøke saken før man uttaler seg.

Fisken er vår!

28. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Nei til EU mener at det er på høy tid at retten til de marine ressurser grunnlovsfestes, som en eiendomsrett for det norske folk i fellesskap.

EØS-avtalen fremmer sosial dumping og øker klasseskillene

28. nov. 2018

Uttalelse fra Nei til EUs landsmøte 2018: Klasseskillene øker i Norge og resten av Europa. EØS-avtalen bidrar til denne negative utviklingen.

Et «korrektiv» som sporer av

27. nov. 2018

Styremedlem Morten Selnes fra Europabevegelsen i Nordland tror at «en 4. jernbanepakke og et ERA kan være et nødvendig korrektiv til et nasjonalt jernbanesystem». Det skriver han i sitt svar til meg i AN 22. november.

5 fakta om Norges handel med EU og Europa

27. nov. 2018

En handelsavtale for vår tid? Fem viktige fakta om hvorfor norsk handel vil klare seg minst like godt med en handelsavtale som med EØS-avtalen.

Norge og EØS: Handelsmønstere og rammer for samhandel i EØS-avtalen

26. nov. 2018

Menon Business Economics ga i 2013 ut en rapport med tittel «Norge og EØS: Handelsmønstere og rammer for samhandel i EØS-avtalen».