Uforskammet norsk innblanding i islandsk politikk

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Uttalelse fra Nei til EUs styre 18. august 2018.

Etter at Stortingsflertallet i mars overkjørte Grunnloven og folkeviljen ved å vedta innlemmelse av EUs tredje energimarkedspakke i norsk lov og i EØS-avtalen, gjenstår ett siste hinder: Island må også vedta pakken. Avtalen forutsetter nemlig enighet og rettsenhet mellom de tre EØS-statene Island, Liechtenstein og Norge. I likhet med Norge har Island følgelig vetorett.

To av de tre islandske regjeringspartiene, deriblant Høyres søsterparti, Selvstendighetspartiet, har gjort landsmøtevedtak mot EUs energipakke og mot å underlegge seg EUs energibyrå ACER. Også det tredje regjeringspartiet har tradisjonelt vært EU-skeptisk.

Det ligger dermed til rette for at Alltinget kan si nei til EUs tredje energimarkedspakke og slik hindre at den blir del av EØS-avtalen.

I denne situasjonen velger utenriksminister Ine Marie Erikksen Søreide å utøve direkte press mot sin islandske kollega Gudlaugur Þór Þórðarson og islandske folkevalgte. I et intervju med avisa Morgunbladid 17. august går hun så langt som til å si at det kan være en fare for Norge dersom Island sier nei. Samtidig som hun framfører denne uriktige påstanden, prøver Søreide å gi inntrykk av at den voldsomme folkelige motstanden i Norge i vinter ikke skulle være «faktabasert».

Dette er en feilaktig framstilling. Det er dessuten en kritikkverdig innblanding i islandsk politikk, hvor den norske regjering åpenlyst viser muskler overfor en «lillebror» i EFTA-samarbeidet. Allerede i april advarte Nei til EU om at «det er grunn til å frykte at norske myndigheter vil legge utilbørlig press på Island for å tvinge energipakken inn i EØS». Dessverre har vi fått rett.

På Island er det voksende frustrasjon over at Norge bruker sin dominerende posisjon i EFTA til å tvinge fram aksept av EU-regler. Det betyr at to-pilarstrukturen ikke lenger fungerer, noe som også burde bekymre norske EØS-tilhengere.

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Vi føler oss trygge på at vi har det norske folket i ryggen når vi krever at norske myndigheter viser vårt naboland Island respekt, slik at de kan bestemme selv!

  • For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland på 928 25 162.

reLATERT

Se alle arrangementer

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Utbredt EØS-myte om toll

19. juni 2019

Svært mange tror det blir toll på norske industrivarer til EU uten EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Bare 13 prosent fastslår fakta: det blir ikke toll.

NRK-valgomat med EØS-spørsmål

17. juni 2019

«EØS-avtalen rammer det lokale selv­sty­ret i Norge. Vi må si opp EØS-avtalen», er en av påstandene i NRKs valgomat.

Jernbanetragedie for evig tid

17. juni 2019

I dag kom nyheten om at anbudet på alle ruter fra Eidsvoll og nordover går til et norsk datterselskap av SJ, Statens Järnvägar (SJ).

ACER avgjør flaskehalsinntektene

13. juni 2019

Energiministeren villeder Stortinget med påstand om at flaskehalsinntektene i sin helhet kan brukes til å redusere nettleia.

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.

Folket splittet om EØS eller handelsavtale

12. juni 2019

En ny meningsmåling viser at folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.

Flertallet mener EU har for mye makt i Norge

12. juni 2019

Det er et klart flertall som mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.

EØS-avtalen i ord og handling

11. juni 2019

Partileder Kjell Ingolf Ropstad i Kristelig Folkeparti og tidligere leder Kjell Magne Bondevik slår et slag for EØS-avtalen som vern mot EU-medlemskap (VG 28. mai).

Velferd og tjenester på Steinkjer

31. mai 2019

«Hvem skal styre tjenestene – og til hvilken pris?» Det var tema da Steinkjer Nei til EU inviterte til åpent møte denne uken.

Velferd og tjenester på Steinkjer

31. mai 2019

«Hvem skal styre tjenestene – og til hvilken pris?» Det var tema da Steinkjer Nei til EU inviterte til åpent møte denne uken.

Det markedsliberale overtaket i EU og EØS

29. mai 2019

Da europeiske sosialdemokrater gjorde EU-traktater til de herskende tankene.