Uforskammet norsk innblanding i islandsk politikk

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Uttalelse fra Nei til EUs styre 18. august 2018.

Etter at Stortingsflertallet i mars overkjørte Grunnloven og folkeviljen ved å vedta innlemmelse av EUs tredje energimarkedspakke i norsk lov og i EØS-avtalen, gjenstår ett siste hinder: Island må også vedta pakken. Avtalen forutsetter nemlig enighet og rettsenhet mellom de tre EØS-statene Island, Liechtenstein og Norge. I likhet med Norge har Island følgelig vetorett.

To av de tre islandske regjeringspartiene, deriblant Høyres søsterparti, Selvstendighetspartiet, har gjort landsmøtevedtak mot EUs energipakke og mot å underlegge seg EUs energibyrå ACER. Også det tredje regjeringspartiet har tradisjonelt vært EU-skeptisk.

Det ligger dermed til rette for at Alltinget kan si nei til EUs tredje energimarkedspakke og slik hindre at den blir del av EØS-avtalen.

I denne situasjonen velger utenriksminister Ine Marie Erikksen Søreide å utøve direkte press mot sin islandske kollega Gudlaugur Þór Þórðarson og islandske folkevalgte. I et intervju med avisa Morgunbladid 17. august går hun så langt som til å si at det kan være en fare for Norge dersom Island sier nei. Samtidig som hun framfører denne uriktige påstanden, prøver Søreide å gi inntrykk av at den voldsomme folkelige motstanden i Norge i vinter ikke skulle være «faktabasert».

Dette er en feilaktig framstilling. Det er dessuten en kritikkverdig innblanding i islandsk politikk, hvor den norske regjering åpenlyst viser muskler overfor en «lillebror» i EFTA-samarbeidet. Allerede i april advarte Nei til EU om at «det er grunn til å frykte at norske myndigheter vil legge utilbørlig press på Island for å tvinge energipakken inn i EØS». Dessverre har vi fått rett.

På Island er det voksende frustrasjon over at Norge bruker sin dominerende posisjon i EFTA til å tvinge fram aksept av EU-regler. Det betyr at to-pilarstrukturen ikke lenger fungerer, noe som også burde bekymre norske EØS-tilhengere.

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Vi føler oss trygge på at vi har det norske folket i ryggen når vi krever at norske myndigheter viser vårt naboland Island respekt, slik at de kan bestemme selv!

  • For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland på 928 25 162.

reLATERT

Se alle arrangementer

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

18. april 2024

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at regjeringa utnytter handlingsrommet i EØS avtalen til å legge ned veto mot fornybardirektivet. Fristen for høringssvar går ut 19. april. Høringsuttalelsen er gjengitt i artikkelen

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

–Uakseptabel EU-innblanding

08. april 2024

– Det er totalt uakseptabelt at EUs energikommissær forsøker å blande seg inn i norske politiske beslutningsprosesser, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.