Arbeiderpartiet ved Espen Barth Eide har i dag inngått avtale med Høyre, Frp, Venstre og MDG om innlemmelse i EØS av EUs tredje energimarkedspakke.
– Forutsetningen om at Norge umiddelbart skal reservere seg mot EU-regelverk som bryter med Aps krav, står ikke i den avtalen Espen Barth Eide har inngått med regjeringspartiene og MDG, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.
I Arbeiderpartiets landsstyrevedtak om ACER, heter det blant annet:
«Landsstyret setter som et ufravikelig krav, dersom stortingsgruppen går inn for å slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, at en eventuell videre utvikling i EUs regelverk på energiområdet ikke kommer i strid med de overnevnte krav. Dersom dette skulle inntreffe må det medføre at Norge umiddelbart reserverer seg fra og si nei til dette avtaleverket. Denne forutsetningen må vedtas i stortinget.»
– Dagens avtale mellom disse stortingspartiene er lite verdt så lenge det ikke foreligger en rettslig bindende avtale med EU om hvordan EØS-regelverket vil bli praktisert.
Avtalen avklarer ikke hva som skal skje med den omstridte North Connect-kabelen mellom Norge og Skottland.
– Dagens avtale mellom disse stortingspartiene er lite verdt så lenge det ikke foreligger en rettslig bindende avtale med EU om hvordan EØS-regelverket vil bli praktisert, sier Kleveland.
Det er overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen som håndhever og avgjør i siste instans hvordan reglene i EUs tredje energimarkedspakke vil gripe inn i norsk energisektor.
Energibyrået ACER kan treffe bindende vedtak i tvister mellom land, også i saker som berører energisikkerhet, leveringspålitelighet, utvikling av kraftsystemet og utbygging av overføringsnettet. Via overvåkingsorganet ESA og reguleringsmyndigheten RME blir slike vedtak også bindende i Norge.
– At «norske myndigheter skal ha full styring og kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge», som det heter i partienes avtale, er derfor en politisk påstand som ikke garanterer noe som helst, påpeker Kleveland.
Nei til EU mener det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet ikke valgte å utsette saken slik blant annet LO har krevd. Med stor motstand, uro og usikkerhet i eget parti – fra AUF, flertallet av fylkesårsmøtene og 118 Ap-ordførere – så er dette ikke å lytte til egne medlemmer.
– Ved å unngå bruk av paragraf 115 velger partiene å trosse uavhengig juridisk spisskompetanse og splittelsen i arbeiderbevegelsen og befolkningen.
- For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland på 92 82 51 62.
Illustrasjonsfoto: Stopp Acer-demonstrasjon ved Stortinget 19. mars 2018. Foto: Kristin Brenna