Stopp Acer-demonstrasjon ved Stortinget 19. mars 2018.

ACER-avtalen oppfyller ikke Aps forutsetninger og begrenser ikke EU-makt i Norge

Arbeiderpartiet ved Espen Barth Eide har i dag inngått avtale med Høyre, Frp, Venstre og MDG om innlemmelse i EØS av EUs tredje energimarkedspakke.

– Forutsetningen om at Norge umiddelbart skal reservere seg mot EU-regelverk som bryter med Aps krav, står ikke i den avtalen Espen Barth Eide har inngått med regjeringspartiene og MDG, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

I Arbeiderpartiets landsstyrevedtak om ACER, heter det blant annet:

«Landsstyret setter som et ufravikelig krav, dersom stortingsgruppen går inn for å slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke, at en eventuell videre utvikling i EUs regelverk på energiområdet ikke kommer i strid med de overnevnte krav. Dersom dette skulle inntreffe må det medføre at Norge umiddelbart reserverer seg fra og si nei til dette avtaleverket. Denne forutsetningen må vedtas i stortinget.»

– Dagens avtale mellom disse stortingspartiene er lite verdt så lenge det ikke foreligger en rettslig bindende avtale med EU om hvordan EØS-regelverket vil bli praktisert.

Avtalen avklarer ikke hva som skal skje med den omstridte North Connect-kabelen mellom Norge og Skottland.

– Dagens avtale mellom disse stortingspartiene er lite verdt så lenge det ikke foreligger en rettslig bindende avtale med EU om hvordan EØS-regelverket vil bli praktisert, sier Kleveland.

Det er overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen som håndhever og avgjør i siste instans hvordan reglene i EUs tredje energimarkedspakke vil gripe inn i norsk energisektor.

Energibyrået ACER kan treffe bindende vedtak i tvister mellom land, også i saker som berører energisikkerhet, leveringspålitelighet, utvikling av kraftsystemet og utbygging av overføringsnettet. Via overvåkingsorganet ESA og reguleringsmyndigheten RME blir slike vedtak også bindende i Norge.

– At «norske myndigheter skal ha full styring og kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge», som det heter i partienes avtale, er derfor en politisk påstand som ikke garanterer noe som helst, påpeker Kleveland.

Nei til EU mener det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet ikke valgte å utsette saken slik blant annet LO har krevd. Med stor motstand, uro og usikkerhet i eget parti – fra AUF, flertallet av fylkesårsmøtene og 118 Ap-ordførere – så er dette ikke å lytte til egne medlemmer.

– Ved å unngå bruk av paragraf 115 velger partiene å trosse uavhengig juridisk spisskompetanse og splittelsen i arbeiderbevegelsen og befolkningen.

  • For spørsmål og kommentarer, kontakt Kathrine Kleveland på 92 82 51 62.

Illustrasjonsfoto: Stopp Acer-demonstrasjon ved Stortinget 19. mars 2018. Foto: Kristin Brenna

Stort bilde i toppen: Stopp Acer-demonstrasjon ved Stortinget 19. mars 2018. (Foto: Kristin Hjertefotografen)

reLATERT

Se alle arrangementer

– Eldring-utvalget vil knytte Norge stadig tettere til EU

14. nov. 2024

I høringsmøtet om EØS-utredningen 13. november var Nei til EU-leder Einar Frogner kritisk til at Eldring-utvalget ønsker en raskere innføring av EU-tilpasninger i EØS-avtalen, og dermed knytte Norge stadig tettere til EU.

Er SV fremdeles mot EØS?

30. okt. 2024

Det foreslåtte standpunktet er politisk krevende og pedagogisk uholdbart. Hvis målet er å å få også EØS-skeptikernes og -tvilernes stemme ved stortingsvalget 2025.

Fornybardirektivet på 1-2-3

24. okt. 2024

EU presser på for at Norge skal innføre fornybardirektivet i EØS-avtalen. Se videoen med Morten Harper her!

Brev fra Brussel

14. okt. 2024

EU-kommisjonen omtaler seg selv som en nøytral «vokter av traktatene». Om Fru Justitia er blind, er det bare på ett øye.

560 underskrifter på 24 timer

24. sep. 2024

Det manglet ikke på engasjement da Telemark Nei til EU sto på stand under Dyrsku’n og samlet inn underskrifter for veto mot Fornybardirektivet.

Utbyggernes fortelling

23. sep. 2024

EUs fornybardirektiv skriver utbyggerinteressenes fortelling. Da er det ikke rart at NHO lar seg rive med.

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Energidepartementet har et forklaringsproblem

27. aug. 2024

Det er paradoksalt at departementet forespeiler at Norge kan få unntak for ambisjonene som er direktivets hovedhensikt, skriver Einar Frogner og Ole Kristian Setnes i Nei til EU.

Energifattigdom

08. aug. 2024

EUs energimarked forsterker forskjeller og skaper klima-urettferdighet.

Når naturen taper

30. juli 2024

EUs nye lov om naturrestaurering oppfyller ikke de internasjonale forpliktelsene i naturavtalen fra Montreal.

Fornybare forviklinger

17. juli 2024

Erna Solbergs iver etter å innføre fjerde energipakke skaper usikkerhet for næringsliv og natur.

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.