ACER-søksmålet: – Stor betydning for norsk samfunnsliv

Oslo tingrett behandler i dag statens påstand om å avvise ACER-søksmålet. – Norsk energipolitikk har vært avgjørende for oppbyggingen av velferden vår. For Nei til EU er dette en konkret grunn til å fremme saken, forklarte Kathrine Kleveland i retten.

Det er satt av en dag til rettsforhandlinger i Oslo tingrett om ACER-søksmålet. Staten ved regjeringsadvokaten har reist påstand om at saken skal avvises. Staten mener søksmålet bygger på et abstrakt rettsforhold, og at Nei til EU ikke har et reelt behov for å få søksmålet avgjort.

Tilknyttet en levende debatt

Nei til EUs leder Kathrine Kleveland sammen med advokatene Bent Endresen og Kjell Brygfjeld møter i retten, klar for å få reist saken og dermed forsvare Grunnloven. 

– ACER-søksmålet inngår i en vedvarende og tilspisset debatt om Norges forhold til EU. Saken har tilknytning til en levende debatt i det norske samfunnet som kan få stor betydning for norsk samfunnsliv, påpekte advokat Kjell Brygfjeld innledningsvis.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Vil forsvare folkestyre og suverenitet

Kathrine Kleveland gjorde i sin partsforklaring rede for Nei til EUs engasjement i ACER-saken.

– Folkestyre og suverenitet henger uløselig sammen. Grunnloven setter spillereglene for å verne om folkestyre og suverenitet, og derfor går vi til rettssak for å forsvare disse spillereglene, forklarte Kleveland. Hun uttalte videre:

– Vi mener ACER-vedtaket er ugyldig fordi Stortinget ikke fulgt Grunnlovens § 115 om suverenitetsavståelse, som krever 3/4-flertall og at 2/3 av representantene er til stede, som de ikke var. 

Kleveland påpekte at Stortinget i flere saker har behandlet overføring av myndighet i strid med Grunnloven.

– Vi er bekymret for den gradvise avståelsen av suverenitet i sak etter sak, sa Kleveland.

EUs energipolitikk blir mer og mer overnasjonal

Kleveland beskrev en utvikling der EUs energipolitikk blir mer og mer overnasjonal, og viste til at EU allerede har vedtatt energipakke 4 som vil gi EUs energibyrå ACER ytterligere makt.

Hun tok til orde mot statens påstand om at saken er «abstrakt»:

– Norsk energipolitikk har vært avgjørende for oppbyggingen av velferden vår. For Nei til EU er dette en konkret grunn til å fremme saken, forklarte Kleveland.

Nei til EU har samlet inn over 1,1 millioner til søksmålet, og Kleveland påpekte at dette viser et sterkt folkelig engasjement i saken. Berørte industriinteresser, særlig på arbeidstakersiden, engasjerte seg også mot innføringen av energipakke 3. 

– Energi er sentralt og sensitivt. Det er viktig for landet vårt og for borgerne. Derfor er vi så kritisk til at dette ikke ble behandlet som den suverenitetsavståelsen dette er, fastslo Kleveland i Oslo tingrett mandag morgen.

Stort bilde: Kathrine Kleveland, Bent Endresen og Kjell Brygfjeld rett før rettsforhandlingene. Foto: Eivind Formoe

reLATERT

Se alle arrangementer

Det EU-styrte kraftregimet kan gi nye prisbomber

20. mars 2024

Norge har mistet adgangen til ensidig å bestemme nye prisområder for strømmen.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Suverenitet på sokkelen

18. mars 2024

Ved å nøle om EUs helikopterforordning setter regjeringen ikke bare sikkerheten, men hele kontinentalsokkelen i spill.

Overleverte EØS-rapport til Stortinget 

14. mars 2024

Leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité, Freddy André Øvstegård fra SV, mener EØS bidrar til løsarbeid, sosial dumping og et race mot bunnen. 

57 % mener EU har for mye makt i Norge

14. mars 2024

Et stort flertall mener EU har for mye makt i Norge, viser en ny meningsmåling. Bare 27 % mener EU ikke har for mye makt.

30 år med EØS i 30 punkter

13. mars 2024

Folkestyreutvalgets rapport kort fortalt.

EØS-rapporten overrakt til regjeringen 

13. mars 2024

Tirsdag 12. mars overrakte Einar Frogner Folkestyreutvalgets EØS-rapport til statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet. 

– Folkestyret er sterkt truet

12. mars 2024

– Folkestyreutvalget har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen, sa Fanny Voldnes, som sitter i Folkestyreutvalget som la fram sin EØS-rapport 12. mars.  

30 år med EØS-avtalen

12. mars 2024

Et spørsmål om å ta demokratiet på alvor. Rapport fra Folkestyreutvalget

Rekordlav oppslutning om EØS

10. mars 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Mange er usikre.

Folkestyreutvalgets EØS-rapport lanseres 12. mars 

07. mars 2024

Folkestyreutvalgets nye rapport «30 år med EØS-avtalen» påviser konsekvenser på en rekke samfunnsområder, samt alternativer til dagens avtale.  

Sveitsiske tilstander

04. mars 2024

EU har gitt etter for Sveits. Nye forhandlinger mellom Brussel og Bern kan aktualisere debatten om alternativer til EØS.