Aksjonsdagen 23. januar viste en brei allianse som nå mobiliserer alle krefter for å stoppe tilslutning til EUs energiunion. Verken fagbevegelsen eller arbeidsgiverne tror på Espen Barth Eides forsikringer om at kraftprisen ikke vil øke kraftig.
Det blir stadig laget gode videofilmer og annet om kampen mot EUs energiunion:
- Video: EUs energiunion og kampen om kraften er nå sett av 300 000!
- Video: Jan Olav Andersen og El og IT Forbundet oppfordrer Stortinget til å si nei til EUs energibyrå.
- Video: Roy Pedersen, leder for LO i Oslo og Ingunn Kandal, nestleder i Sogn og Fjordane Nei til EU på markeringen mot EUs energiunion.
- Video: Kirsti Bergstø, fungerende leder i SV, krever nasjonal kontroll over energi og sier NEI til EUs energiunion.
- Podcast: Syver & Siggens podcast er tilbake med det siste om brexit, saken om NOU om alternativer til EØS fra Stortinget, og forklarer deg mer om ACER. De har blant annet planer om Londontur.
Aksjonsdag mot EUs energibyrå
Stor protest mot innmelding i EUs energiunion. Mange i fagbevegelsen krever 3/4-flertall hvis Norge skal inn i EUs ACER-ordning. Klar melding fra våre gode venner og allierte i fagbevegelsen: – Vannkrafta er en ressurs som har bidratt med billig strøm til arbeidsplasser, til hus og til hjem. Dette trues av overnasjonal styring via EØS. Derfor krever vi: Fortsatt nasjonal kontroll over vannkrafta, nei til EUs energiunion!
Kraftstrid om Acer i Ap. Ap på Stortinget er positive til Acer, men er på kollisjonskurs med fylkespolitikere i flere industrifylker. Misnøyen når helt inn i sentralstyret. I spørsmålet om ACER og EUs energiunion er ledelsen og stortingsgruppa i Arbeiderpartiet på kollisjonskurs med egne fylkespolitikere i flere industrifylker. For ikke å snakke om partiets velgere!
Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, Industri Energi ved Hydro Sunndalsøra og Fagforbundet Møre og Romsdal står sammen i kampen mot EUs energibyrå og flere utenlandskabler. «Vern naturen,- og vern arbeidsplassene: Si nei til flere utenlandskabler! Nye kabler til utlandet vil gi svært negative konsekvenser i vassdragsnaturen vår, og de vil føre til at et stort antall arbeidsplasser forsvinner, både i privat og offentlig sektor. Vi oppfordrer alle til å være med i kampen mot nye utenlandskabler.»
Lederen i Nordland Nei til EU ber alle om å engasjere seg i kampen mot EUs energiunion. «Regjeringen vil la EU få råderett over vannkrafta som har gjort Norge til industrinasjon og velferdsstat. For mer enn hundre år siden sørget framsynte politikere for at vannkrafta ble sikret som hele det norske folkets eiendom. Skal dagens norske politikere gå inn i historien som de som forspilte arvesølvet vårt?» skriver Christian Torseth.
– Snu strømmen av strømmen; bruk den i nord! Strømkundene nordpå må betale for store industriinvesteringer i sør. Men det er enkelt å snu på flisa. Denne politikken vil som kjent føre til økede kraftpriser og nettkostnader, med fare for import av europeisk kraftprisnivå, og en mindre miljøvennlig kraftmiks i landet om en importerer kjernekraft og/eller kullkraft, sier administrerende direktør i Mo Industripark, Arve Ulriksen.
«Vannkraften har vært avgjørende for å bygge norsk industri. Konsesjonslovene – vannkraften var bare til låns i 40/60/75 år med hjemfall til Staten», skriver Erik Sandvik i Drammens Tidende.
– Norge må beholde råderetten over energien vår, fordi den er grunnlaget for velferden vår, forutsetningen for norsk industri - det er rett og slett arvesølvet vårt! skriver leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland.
Strid om kraftpris
Norsk Industri avviser påstand fra nestlederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Espen Barth Eide (Ap), om lave kraftpriser ved at Norge kobles tettere til EUs energimarked. I NHO-organisasjonen Norsk Industri kjenner de seg overhodet ikke igjen i Espen Barth Eides analyse av umerkelige kraftprisforskjeller mellom Europa og Norge. Barth Eide er nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité og saksordfører for om Norge skal si ja til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået ACER.
– Nå er det bygd opp så mye fornybar energi i landene nær oss, at kraftprisen raser nedover, påstod nestlederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Espen Barth Eide (Ap). – Det er en realitet at kraftprisene vil øke, sier derimot direktør Ole Børge Yttredal i Norsk Industri.
Strømprisene dobles hvis Norge blir del av EUs energiunion, mener Nei til EU. Det tror verken NHO eller Europabevegelsen noe på. – Nye kraftkabler og tilslutning til EUs energibyrå ACER vil med nødvendighet presse norsk strømpris nærmere og nærmere europeisk strømpris, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.
Saksordfører Espen Barth Eide (Ap) vil ikke «legge altfor stor vekt på» at EUs energibyrå setter en stopper for at 135 millioner flaskehalsinntekter brukes til å redusere nettleia i Norge. – Det er feil at ACER blir et slags overnasjonalt byrå, påstår han. Statnetts årlige inntekter på utenlandskablene har minsket nettleia i Norge med 135 millioner i året. Disse pengene kan bli omdirigert av EU til å bygge nye overføringskabler til EU-land.
Norge kan havne på europatoppen i strømpris, og tusenvis av jobber står i fare, hvis energipolitikken underlegges EU, hevder DeFacto. Fagbevegelsen mobiliserer mot EUs energiunion.
Også islendingene er urolige for hva underordning for EUs energibyrå vil bety for landets suverenitet. – Alltinget må se sakens alvor i øynene som mange nordmenn har gjort, sier Bjarni Jonsson. Island er som Norge rik på fornybar energi. Nå har debatten om EUs energibyrå også startet hos vårt EØS-naboland.
Andre saker
Macron: Trolig nei i fransk folkeavstemning hvis befolkningen hadde fått stemme.
EØS-avtalen er ikke ment å gripe inn i vår måte å organisere velferdssamfunnet på. Det går fram av et juridisk notat om EØS-regelverket som LO har fått utarbeidet i forbindelse med deltakelse i et utredningsarbeid under Næringsdepartementet.
Ap-nestleder Hadia Tajik advarer regjeringen mot nedbygging av offentlig sektor, og beskylder de blågrønne for å dytte EØS-avtalen foran seg: – Det finnes et ganske stort handlingsrom innenfor EØS-regelverket som gjør at det er mulig å beholde en sterk og solid offentlig sektor, men som vi oppfatter at regjeringen i dag ikke vil benytte seg av, sier Tajik.