Brexit på biblioteket

Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen? Det var spørsmålet på et godt besøkt møte i Kristiansand.

Det er ikke bare i London og Brussel brexit er et hett tema. Omtrent 50 personer fant veien da Vest-Agder Nei til EU på onsdag inviterte til åpent møte på Kristiansand Bibliotek om «Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen?» 

Førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad innledet om den britiske brexit-prosessen gjennom de tre årene siden folkeavstemningen. Mustad ville ikke spå om utfallet, og mente det var åpent om det vil bli et nytt parlamentsvalg eller en ny folkeavstemning. Han utelukket ikke at brexit kan bli avlyst. 

Nei til EUs utredningsleder Morten Harper pekte på et nytt parlamentsvalg som den mest sannsynlige videre utviklingen i Storbritannia, og at EU trolig vil utsette brexit til 31. januar, kanskje med en fleksibilitet der britene kan gå ut tidligere hvis en avtale vedtas. 

Leder for Europabevegelsen på Sørlandet Kjell Tørlin Andreassen beskrev brexit som en ulykkelig hendelse og mente kostnadene ville bli betydelige for britene, men la til at når noen vil skille seg så må man respektere det.  

Storbritannia er Norges største eksportmarked, og at en stor andel av norsk eksport også går ut av EØS når britene forlater EU

Nei til EUs leder Kathrine Kleveland understreket at folkeavstemningen må respekteres og var oppgitt over EU-tilhengernes stadige forsøk på omkamp. Hun pekte på at Storbritannia er Norges største eksportmarked, og at en stor andel av norsk eksport også går ut av EØS når britene forlater EU. Derfor gjør brexit det enda viktigere å se på alternativer til dagens EØS-avtale. 

Tidligere Nei til EU-leder Heming Olaussen ledet møtet med stø hånd. Brexit-kvelden på Kristiansand bibliotek ble avrundet med et fint musikkinnslag, og mange spørsmål og kommentarer fra de fremmøtte. 

Foto øverst (fra venstre): Morten Harper, Jan Erik Mustad, Heming Olaussen, Kathrine Kleveland, Kjell Tørlin Andreassen og fra arrangørene Ole Langeland.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Sveits og EU fornyer forholdet

21. feb. 2025

Avtalepakken viser at det er fullt mulig å forhandle frem nye avtaler med EU om handel og samarbeid.

Europabevegelsen bagatelliserer problemene med EUs helseunion

18. feb. 2025

Det er både naturlig og nødvendig å behandle spørsmålet om en mulig norsk tilslutning til EUs helseunion med en sunn skepsis, skriver Einar Frogner.

Hvordan skvise en skvis

17. feb. 2025

Mens Europa svarer på Trumps tolltrusler med diplomati, er enkelte her hjemme mer opptatt av å skvise Norge inn i EU.

Webinar: Hvorfor veto mot Energipakke 4?

14. feb. 2025

Se webinaret med Nei til EU-leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper i samtale om den store strømstriden.

Strømmen må tas av børsen

13. feb. 2025

Når Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tre av direktivene i EUs fjerde energimarkedspakke, må de også si et kontant nei til resten av pakka.

Støre og strømpolitikken

13. feb. 2025

Statsminister Støre ville innføre  tre av  direktivene som inngår i Energipakke 4.  Senterpartiet fant ikke å kunne gå med på å behandle disse i inneværende stortingsperiode og dette førte til brudd i regjeringssamarbeidet.

Fornybardirektivet henger sammen med styringssystemet for energiunionen

10. feb. 2025

Er det troverdig når regjeringa vil innføre tre energidirektiver i EØS uten å ta med forordningen som sier hvordan de skal forvaltes?

Sverige: Devaluering av demokratiet

10. feb. 2025

Mens Norge sa nei, ble Sverige medlem i EU fra januar 1995. Hva er svenske erfaringer med 30 års EU-medlemskap?

EU er vannskillet i norsk politikk

10. feb. 2025

En ny EU-avstemning i nærmeste framtid er svært usannsynlig. Men EØS vil bli ei norsk kattepine i årevis framover.

Det store spillet bak

07. feb. 2025

En presset statsminister har valgt å høyne potten. Det blir viljen til norsk handlefrihet opp mot EU-sporet i alle kanaler framover.

Opprinnelsesgarantiordningen fredes, men til hvilken pris?

05. feb. 2025

Arbeiderpartiet lovet å skrote opprinnelsesgarantiordningen i Hurdalsplattformen. Nå har regjeringen snudd. Det er dårlig nytt for norsk industri.