Brexit på biblioteket

Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen? Det var spørsmålet på et godt besøkt møte i Kristiansand.

Det er ikke bare i London og Brussel brexit er et hett tema. Omtrent 50 personer fant veien da Vest-Agder Nei til EU på onsdag inviterte til åpent møte på Kristiansand Bibliotek om «Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen?» 

Førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad innledet om den britiske brexit-prosessen gjennom de tre årene siden folkeavstemningen. Mustad ville ikke spå om utfallet, og mente det var åpent om det vil bli et nytt parlamentsvalg eller en ny folkeavstemning. Han utelukket ikke at brexit kan bli avlyst. 

Nei til EUs utredningsleder Morten Harper pekte på et nytt parlamentsvalg som den mest sannsynlige videre utviklingen i Storbritannia, og at EU trolig vil utsette brexit til 31. januar, kanskje med en fleksibilitet der britene kan gå ut tidligere hvis en avtale vedtas. 

Leder for Europabevegelsen på Sørlandet Kjell Tørlin Andreassen beskrev brexit som en ulykkelig hendelse og mente kostnadene ville bli betydelige for britene, men la til at når noen vil skille seg så må man respektere det.  

Storbritannia er Norges største eksportmarked, og at en stor andel av norsk eksport også går ut av EØS når britene forlater EU

Nei til EUs leder Kathrine Kleveland understreket at folkeavstemningen må respekteres og var oppgitt over EU-tilhengernes stadige forsøk på omkamp. Hun pekte på at Storbritannia er Norges største eksportmarked, og at en stor andel av norsk eksport også går ut av EØS når britene forlater EU. Derfor gjør brexit det enda viktigere å se på alternativer til dagens EØS-avtale. 

Tidligere Nei til EU-leder Heming Olaussen ledet møtet med stø hånd. Brexit-kvelden på Kristiansand bibliotek ble avrundet med et fint musikkinnslag, og mange spørsmål og kommentarer fra de fremmøtte. 

Foto øverst (fra venstre): Morten Harper, Jan Erik Mustad, Heming Olaussen, Kathrine Kleveland, Kjell Tørlin Andreassen og fra arrangørene Ole Langeland.

reLATERT

Se alle arrangementer

Meldeplikt til EU? Nei takk, sier ordførere fra Island og Norge

20. jan. 2020

Norske og islandske ordførere og kommuneforvaltere ber regjeringene snu.

Landsmøtevedtak utfordrer EØS

17. jan. 2020

Fellesforbundets ledelse vil støte på EØS-avtalen rundt hver sving når den skal omsette landsmøtets vedtak i praktisk politikk.

Foran en faglig EØS-debatt

16. jan. 2020

Fellesforbundet vil få utreda om det fins alternativ til EØS. Det blir det EØS-debatt av.

Seierstadstipendet til undersøkelse av EØS-midlene

15. jan. 2020

Stipendmottager Jens Wroldsen Haugdal mener det er et fravær av noen form for diskusjon rundt EØS-midlene, som Norge betaler nesten 98 prosent av.

Regjeringen må bevare norske honningbiers helse

14. jan. 2020

Vi kan ikke godta at norske honningbiers helse, som er i verdensklasse, trues av nye EØS-regler som vil la EU-birøktere få komme med sine bier over Norges grenser.

Kan Listhaug redde FrP fra kabelfloka?

10. jan. 2020

Signalene om en snuoperasjon fra Fremskrittspartiet er lovende, med mindre de bare er et forsøk på å vri seg unna ansvaret for innføring av EUs energipolitikk i Norge.

Natur og Ungdom med fornyet EU-motstand

09. jan. 2020

- Når vi kun har det neste tiåret på å halvere hele verdens utslipp mener jeg at Norge ikke bør bli mer bundet av mål om frihandel og fri konkurranse, sier Therese Husgstmyr Woie, nyvalgt leder av Natur og Ungdom.

Vett 1 2020: ABC om EØS og handel

07. jan. 2020

Det du trenger å vite om handel med EU og markedsadgang uten EØS på 48 sider.

Feil EU-prosedyre

06. jan. 2020

Er det greit å slippe reven inn i hønsegården når reven forsikrer om at den nesten har sluttet å spise høner?

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Britene stemte for gjennomføring av brexit

13. des. 2019

Valget i Storbritannia ga et kraftfullt votum for å få brexit gjennomført i Storbritannia. Alt ligger nå til rette for at Storbritannia går ut av EU innen 31. januar.

Et EØS-mesterskap i feiltolkninger

12. des. 2019

Ledelsens framstilling av Fellesforbundet som et «ja til EØS»-forbund er drøy kost i et demokratisk perspektiv.