Brexit på biblioteket

Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen? Det var spørsmålet på et godt besøkt møte i Kristiansand.

Det er ikke bare i London og Brussel brexit er et hett tema. Omtrent 50 personer fant veien da Vest-Agder Nei til EU på onsdag inviterte til åpent møte på Kristiansand Bibliotek om «Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen?» 

Førstelektor ved Universitetet i Agder Jan Erik Mustad innledet om den britiske brexit-prosessen gjennom de tre årene siden folkeavstemningen. Mustad ville ikke spå om utfallet, og mente det var åpent om det vil bli et nytt parlamentsvalg eller en ny folkeavstemning. Han utelukket ikke at brexit kan bli avlyst. 

Nei til EUs utredningsleder Morten Harper pekte på et nytt parlamentsvalg som den mest sannsynlige videre utviklingen i Storbritannia, og at EU trolig vil utsette brexit til 31. januar, kanskje med en fleksibilitet der britene kan gå ut tidligere hvis en avtale vedtas. 

Leder for Europabevegelsen på Sørlandet Kjell Tørlin Andreassen beskrev brexit som en ulykkelig hendelse og mente kostnadene ville bli betydelige for britene, men la til at når noen vil skille seg så må man respektere det.  

Storbritannia er Norges største eksportmarked, og at en stor andel av norsk eksport også går ut av EØS når britene forlater EU

Nei til EUs leder Kathrine Kleveland understreket at folkeavstemningen må respekteres og var oppgitt over EU-tilhengernes stadige forsøk på omkamp. Hun pekte på at Storbritannia er Norges største eksportmarked, og at en stor andel av norsk eksport også går ut av EØS når britene forlater EU. Derfor gjør brexit det enda viktigere å se på alternativer til dagens EØS-avtale. 

Tidligere Nei til EU-leder Heming Olaussen ledet møtet med stø hånd. Brexit-kvelden på Kristiansand bibliotek ble avrundet med et fint musikkinnslag, og mange spørsmål og kommentarer fra de fremmøtte. 

Foto øverst (fra venstre): Morten Harper, Jan Erik Mustad, Heming Olaussen, Kathrine Kleveland, Kjell Tørlin Andreassen og fra arrangørene Ole Langeland.

reLATERT

Se alle arrangementer

Nyanser av EØS

22. april 2024

EØS-utredningen gjør rett i å avdramatisere konsekvensene ved å bruke vetoretten mot EU-regler.

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Om NOU 2024:7 Norge og EØS: utvikling og erfaringer

18. april 2024

Hva sier dissensene og mindretallsmerknadene i den nye EØS-utredningen?

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

EØS-storm i spørretimen

17. april 2024

EUs fjerde energipakke, konsekvenser av veto i EØS og unntak fra EUs anbudstvang på jernbanen var noen av mange EØS-tema i Stortingets spørretime.

Fornyet debatt om EØS

17. april 2024

Se webinaret med Nei til EUs leder Einar Frogner og utredningsleder Morten Harper direkte onsdag 24. april kl. 14:00-14:20 eller i opptak her.

EU presser Norge til å vedta Energimarkedspakke 4.

12. april 2024

Da Regjeringa og Stortinget godtok EØS-avtalen i 1992, var det ei forutsetning at avtalen ikke skulle ha overnasjonal styring fra EU, og at Norge skulle ha sjølbestemmelse på vitale områder for oss. Avtalen skulle bare sikre adgang til det «indre markedet».

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

EØS-rapporten fra Eldring-utvalget er virkelighetsfjern 

11. april 2024

Mens stadig færre støtter EØS-avtalen, og flere heller vil ha en handelsavtale, svarer ikke utredningen fra det regjeringsoppnevnte Eldring-utvalget på de viktige spørsmålene i EØS-debatten.

Turbin-demokratiet

08. april 2024

Den økonomiske liberalismen viser autoritært ansikt i EUs fornybardirektiv.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Høringsuttalelse om fornybardirektivet

05. april 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU angående det reviderte fornybardirektivet.